Echipele cu pretentii din Liga Nationala pregatesc meciurile in cele mai mici detalii si intra in cantonament inainte de fiecare joc. Handbalistii bacauani ar putea avea, la randul lor, un program similar. „Mi-as dori acest lucru. Asa ar fi ideal”, spune antrenorul Gabriel Armanu.
In limitele bugetului
Prima si cea mai importanta piedica vine dinspre zona financiara. Cantonamentele nu au fost prinse in planul de buget pe anul care sta sa se incheie si ramane de vazut ce fonduri vor fi alocate handbalului in 2008. „Trebuie sa ne raportam la banii de care dispunem”, subliniaza Gabriel Armanu. Clubul s-a adaptat si a pus la dispozitia jucatorilor cele necesare pentru o pregatire in bune conditii. „Celor veniti din alte orase li s-au inchiriat apartamente. Un singur jucator mai sta la camin: Cornel Grigorie. Dupa antrenamentele de dimineata avem masa asigurata. Consider ca in acest fel baietii pot sa se concentreze pe ceea ce au de facut”, a mai spus antrenorul bacauan.
Ce tie nu-ti place…
Gabriel Armanu nu este adeptul unui control la sange. „Pe vremea cand jucam la Dinamo era un control strict, antrenorii stateau cu ochii pe noi la cumparaturi. Nu mi-a placut deloc”, povesteste antrenorul Stiintei. Acesta prefera sa fie apropiat de elevii sai si sa intretina o atmosfera destinsa in vestiar. „Iesim impreuna dupa victorii sau cu alte ocazii, la ziua unuia dintre noi”, spune Gabriel Armanu, cu gandul la atmosfera de familie din cadrul marii echipe a Fibrexului Savinesti, care a dominat handbalul intern si a castigat campionatul in 2002 si 2003. „Erau relatii stranse intre noi, vreo 7 eram chiar rude. Aveam siguranta ca toti vom trage pentru binele echipei”, isi aminteste antrenorul-jucator al Bacaului, adaugand ca atmosfera din cadrul lotului bacauan este una la fel de buna.
Atmosfera frumoasa
Unitatea de grup sta la baza performantelor sportive ale echipei si a fost remarcata din exterior. S-a dovedit in vara, cand „era un jucator strain la noi in probe. Intr-o seara am mers cu o parte dintre baieti sa vedem impreuna finala Ligii Campionilor la fotbal. Respectivul ne-a spus ca a fost pe la multe echipe, dar nicaieri nu a gasit o atmosfera ca la noi”, rememoreaza goal-keeper-ul Radu Tamas. De altfel, tinerii echipei se cunosc de ani buni, de la juniori, iar „diferentele de varsta nu conteaza. Cand este sa ne distram, mergem cu totii, iar la antrenamente si la meciuri dam tot ce avem mai bun”, a completat Tamas.
Atitudine cu doua taisuri?
Atitudinea lui Gabriel Armanu fata de actualii elevi a fost contestata chiar de antrenorul cu care s-a lucrat la Fibrex, actualul selectioner al Romaniei, Aihan Omer: „Si eu eram apropiat de voi, dar nici chiar asa”. Exista riscul sa apara nesubordonari tocmai in tonul unei bune relatii. Replica lui Gabriel Armanu tine pasul cu actualitatea: „Pe atunci erau alte vremuri. Oricum, jucatorii stiu ca nu trebuie sa sara calul”. Indiferent de situatie, totul are niste limite clare: „Important este sa nu se consume alcool cu vreo trei zile inaintea meciurilor. Nu am cum sa ma duc sa caut sa vad ce au baietii in frigider, dar mizez pe profesionalismul lor”.
Profesionisti
Pe de alta parte, „jucatori precum Sandu Iacob nu mai au nevoie de cantonament”, considera Gabriel Armanu. Profesionist desavarsit, interul dreapta al echipei nationale este dat drept exemplu mai tinerilor sai colegi. De altfel, „la transferurile pe care le-am facut am luat in considerare in primul rand caracterul jucatorilor. Nu avem nevoie de jucatori care sa piarda noptile prin baruri. Eu am incredere in baieti ca vor avea grija de ei. Doar sunt profesionisti. Dupa cum ii cunosc, nu cred ca vor fi probleme”, a precizat antrenorul bacauan. Oricum, actele de indisciplina vor fi sanctionate in baza regulamentului de ordine interioara. Si, mai mult decat o amenda, cel mai important este ca eventualele abateri sunt reflectate in evolutia din timpul meciurilor si pot costa locul in echipa.Scris de Dana Popa