Pastele – spune o vorba din popor – este al fudulului, iar Craciunul este al satulului, cu aluzie la modul in care ne innoim de Paste si in care pregatim, de Craciun, mese bogate, de pe care nu lipseste carnea de porc. Dar, gastronomic, nici Pastele nu e mai prejos, mielul pascal fiind deja celebru si aproape nelipsit de pe masa românului. Prin urmare, si o astfel de masa se cuvine asezata cum trebuie, adica pregatita si servita ca atare.
Dintre „ingredientele” ei nu poate lipsi vinul, iar asocierea intre feluritele bucate pascale si vinuri trebuie facuta ca la carte. Pentru ca si masa de Paste sa ramâna de pomina. Motiv pentru care l-am rugat pe cel mai cunoscut somelier din România, Sergiu Nedelea, prezent pentru doua zile in Bacau, la deschiderea cursului de somelieri de la Selgros, sa ne aseze dupa toata arta soiurile de vinuri lânga delicioasele bucate.
Orice festin de Paste incepe cu ouale rosii. „Oul, insa, este un aliment complicat – este de parere somelierul. Când ne asezam la masa de Paste, intâi ciocnim oua. «Banale» oua fierte. Dar când le mâncam e nevoie si de o gura de vin, sa nu ne inecam, sa lunece mai bine oul. Iar pentru ca oul e pretentios ca aliment, are nevoie de un vin Chardonnay sau de o Feteasca regala, mai finuta”.
Urmeaza apoi gustarile, intre care la loc de cinste sta drobul de miel. Sau chiar un stufat de miel, din costite proaspete, cu usturoi verde abia rasarit. La acestea trebuie sa bem un vin roze, pentru a da consistenta povestii Pastelui. Dar, stufatul (ostropelul) este o mâncare cu usturoi, deci cu arome puternice. „Se acompaniaza, deci, foarte bine cu o Busuioaca de Bohotin, dar nu din aceea de pe vremuri – ne invata somelierul. Acum se face Busuioaca vinificata in sec si in demisec (la Cotnari, la Averesti etc. – in Moldova), care sunt vinuri foarte bune. Cu aromele din mâncare vom avea o ambianta interesanta, foarte placuta, iar cu vinurile recomandate poti trage frumoase concluzii in aceasta poveste”.
„Piesa de rezistenta” a mesei de Paste este insa mielul. Parca si vedem tava iesita din cuptor, aburinda, cu friptura pe pat de ierburi aromate. „La acest fel de mâncare – l-am auzit pe Sergiu Nedelea – ma gândesc la o Feteasca neagra, destul de interesanta indiferent de arealul din care provine, desi o interpretam in registru diferit, dupa areal. Intr-un fel este aceea de Dealu Mare, altfel de Oltenia. Mai nou avem si vestita Feteasca neagra de la Cotnari, unde s-a reeditat povestea ei. De altfel, sa nu uitam ca locul de plecare a ei in lume a fost zona Cucuteni, unde in celebrele vase arheologice s-au gasit seminte de struguri de Feteasca neagra”.
Desertul la masa de Paste poate fi ceva mai variat, dar cozonacul e rege. De aceea poate fi bine acompaniat de o Tamâioasa sau de o Grasa de Cotnari. Dar, pentru cine se incumeta sa sara peste aceasta parte dulce, o masa buna de Paste se inchide, in România, cu un Vin Pelin, care echilibreaza perfect prin caracterul lui digestiv. „Acesta este finalul perfect, dupa ce ai trecut prin tot festinul, ca in loc sa ajungem, Doamne fereste, la medic pentru prea multa mâncare, sa ne lasam in voia Pelinului. Dar, sa nu uitam moderatia de care trebuie sa dam dovada in toate, chiar si la masa de Paste. Calitatea bate cantitatea!” – a fost concluzia de final a somelierului Sergiu Nedelea.
„De Paste stim cam ce mâncam si ce punem pe masa, dar sunt anumite stereotipuri care ne situeaza doar intr-o anumita zona de consum. Inca nu intelegem ca masa de Paste, bogata si frumoasa, nu va fi reusita doar cu un singur vin pe masa. Pentru a nu mai vorbi de caracterul ritualic si de toata povestea ortodoxa, care imbraca acest eveniment intr-o camasa pascala”.
Sergiu Nedelea, somelier