– spune Laurentiu Munteanu, candidat pentru functia de primar al comunei Blagesti
Laurentiu Munteanu. Blagesti. Un candidat atipic. Este foarte relaxat in campaniile electorale. Nu bate din poarta in poarta dupa voturi. Trudeste pe ulitele comunei si in ultima zi inainte de vot, in prima zi de dupa vot. Se pregateste mereu pentru un mandat viitor, ca si cum atitudinea aceasta ar fi cea mai fireasca din lume. Are capul doldora de proiecte. Daca i-ai face un portret, o caricatura in care umorul ar trebui sa fie vedeta, probabil ca ar trebui sa-i reprezinti creierul ca pe un summum de circumvolutiuni care ar avea forma proiectelor pentru comuna. Nu-l streseaza niciun contracandidat. Il pun pe gânduri doar cei care nu-i pot ierta faptul ca le-a facut mult bine; ii iarta, dar recunoaste ca nu prea poate uita. Are harul negocierilor, atunci când este vorba despre atras resurse financiare. Refuza insa aceasta caracterizare. Spune ca este vorba doar despre munca si despre respect fata de concetateni. Care concetateni, in zdrobitoarea lor majoritate, nu i se adreseaza cu domnule primar, ci foarte simplu: Laurentiu.
– Urmeaza al patrulea mandat?…
– Sa asteptam, sa vedem ce spun alegatorii. Am contracandidati de toata stima. Electoratul este suveranul nostru. Nu l-am subapreciat niciodata, nu-l supraapreciez nici acum. Stiu insa ca este un electorat care nu voteaza niciodata… vorbe, ci doar fapte. As putea spune ca este un electorat care are cultura deciziei. Nu-l poti pacali cu jonglerii verbale, cu platforme electorale care au sclipici, dar nu vin in intâmpinarea nevoilor, durerilor sale. Mereu e ceva de vindecat si electoratul nostru apreciaza ca incerci sa-i oblojesti durerile, ca reusesti sa fii aproape de el, ca-l faci sa simta mereu ca azi este mai bine decât ieri, ca mâine va fi si mai bine.
– Blagesti in 2004, când ati preluat primul mandat de primar, Blagesti in 2016…
– Interesanta comparatie… Foarte simplu, as putea sintetiza totul astfel: in 2004, in comuna existau 2 km de asfalt pe doua benzi si alti 2 km de asfalt pe… o singura banda… Imi era rusine sa merg pe drumurile comunei. Uneori era apa pâna la genunchi. Acum avem 23 de km de asfalt. Avem poduri, podete, am regularizat pâraiele naravase. Mai sunt de asfaltat niste ulicioare. In 2004, nu exista nici urma de iluminat stradal. Acum, si fiecare ulicioara are asa ceva. In 2004 existau zone ale localitatii in care gospodariile nu aveau curent electric. In Poiana Negustorului, o mie de persoane traiau fara curent electric. Am rezolvat problema. Am schimbat totul: scoli, dispensare, alte institutii. Acum facem parte din civilizatia secolului in care traim.
– Va invit sa aruncam o privire doar asupra investitiilor din ultimul an…
– Dupa ce am asfaltat toate arterele principale ale comunei, am inceput ofensiva pe ulite. In Buda, de pilda, am asfatat un km pe str. Prajoaia, 1,5 km pe str. Sipote, tot satul are iluminat stradal modern, economicos. Scoala s-a bucurat de renovari, are imprejmuiri noi. In Blagesti, inca vreo trei km de asfalt, pe strazile Ciubota si Preot Carlan. Iluminatul cu leduri a fost finalizat, o gradinita ultramoderna a fost inaugurata. In Valea lui Ion am inceput betonarea santurilor, am finalizat asfaltarea strazii Florenilor. In Târdenii Mari, inca 2,4 km de asfalt pe strazile Cantonului si Florilor, scoala modernizata. Am dus asfatul pâna la fiecare cimitir, pâna la fiecare biserica. Sa nu uitam de Poiana Negustorului, satul din codru, unde am balastat inca vreo cinci km de sosea, am imbunatatit iluminatul public, am acordat o atentie speciala scolii. De fapt, toate scolile din comuna au fost reabilitate. La scoala din Valea lui Ion vom incepe lucrarile la acoperis…
– Inedit, ati transformat o crâsma in biblioteca…
– Da, am inaugurat o biblioteca moderna, functionala, in Blagesti. Comuna noastra are o istorie impresionanta, se mândreste cu faptul ca a dat culturii românesti personalitati importante. Nu puteam sa nu manifest respect, si in acest mod, fata de aceasta istorie. Am editat si prima monografie a comunei. Doua camine culturale au fost reabilitate, unul altul este nou. Printr-un proiect special, cel din Blagesti are dotari moderne.
– Viata economica?
– S-a trezit comuna la viata. Investitori puternici au gasit conditii favorabile de initiere/dezvoltare a afacerilor: Rustrans, Conextrust, Viva Feed. Balastiera, statii de betoane, de asfalt, crescatorie de peste, constructii, nutreturi combinate, depozite de cereale… Prelumet, o firma agricola, gestioneaza 500 de hectare de culturi. In comuna exista peste 3.000 de oi, multe bovine. O firma de confectii si o brutarie completeaza tabloul activitatii, dar nu-l epuizeaza. La firmele amintite si-au gasit locuri de munca aproape 300 de blagesteni. CRAB va derula un proiect de canalizare si apa, in toate satele comunei. Vor fi investitii, intre 2017-2020, in valoare de 8,5 milioane de euro. Vom consulta populatia cu privire la oportunitatea racordarii comunei la reteaua de gaz metan. Este o provocare interesanta. Impreuna, putem finaliza acest proiect.
– Nu va lipsesc nici proiectele sociale.
– Intre altele, in satul Sipote avem un interesant Centru de Zi, pentru 30 de copii de etnie rroma. Dupa cursuri, isi fac temele la scoala, servesc aici masa, dispun de calculatoare, fac sport. Au asistenti medicali, educatori. Prezenta este foarte buna, progresul in educatie fiind evident. Proiectul este derulat prin Fondul Român de Dezvoltare Sociala.
– Sunteti un… diplomat, spun unii…
– Stiu sa discut cu oamenii. Nu fac promisiuni in van, nu sunt locuit de ura. Intorc si obrazul celalalt, daca este cazul. Nu sunt razbunator. Diplomatia despre care vorbiti inseamna munca, respect, empatie… Eu nu sunt primarul cu audiente. Vorbesc oricând, cu oricine. Pentru cei mai multi, eu sunt Laurentiu, un om care asculta si care, daca poate, ajuta. De regula, poate…
– In ultimele doua mandate ati câstigat alegerile cu 82%, 87%. Exista un secret al reusitei?
– Nu exita niciun secret, niciun miracol al reusitei… Trebuie sa-l asculti pe fiecare in parte, sa-i duci asfaltul si curentul electric pâna-n poarta, sa nu uiti de el. Pâna la urma, totul este munca. Trebuie sa-l respecti pe om, sa respecti institutiile, firmele, legea. Sa nu arunci in derizoriu nimic. De multe ori, omul te crede si când nu poti rezolva ceva. Te crede pentru ca ai rezolvat multe altele.
– Un gând final?
– Le doresc tuturor concetatenilor mei, cititorilor, sanatate, impliniri si sa fie prieteni cu Speranta! Ii rog, mai ales acum, in pragul sfintei sarbatori, sa fie cu sufletul si mai aproape de semenii nostri care se afla in nevointa. Paste fericit tuturor!