– spune Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
Prezent in Bacau la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Nationale de Chimie, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a acordat un scurt interviu, in exclusivitate, cotidianului „Desteptarea”.
Domnule Ministru, o intrebare directa. Sunteti la conducerea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice de jumatate de an. Ce nu va place in sistemul de invatamânt românesc?
Mi-ar fi placut sa incep cu ce imi place. Ce nu imi place? Ma ingrijoreaza multe. Ma ingrijoreaza subfinantarea, ma ingrijoreaza si investitia nepotrivita in infrastructura scolara, pe care incercam sa o mai corectam, ma derajeaza foarte mult curricula nerezolvata ani si ani, ma deranjeaza lipsa de predictibilitate, ca nu s-a mai investit in pregatirea profesorilor. Ma deranjeaza multe.
Atunci, ce va place in sistem?
Frumusetea cadrelor didactice si copiii extraordinari pe care ii avem. Si pentru ei trebuie sa luptam. De aceea am spus si ce nu-mi place. Insa nu am spus ca nu vom face nimic din tot ceea ce nu-mi place.
Sunt preconizate modificari in ceea ce priveste examenul de bacalaureat si admiterea in liceu? An de an s-a tot vorbit de acest subiect, mereu s-au anuntat schimbari, iar cei mai bulversati ramân elevii care acum sunt in prag de examene.
Anul acesta nu mai avem ce modifica. Nu ai voie sa modifici nimic in cursul anului scolar. Daca vor fi schimbari, acestea se vor anunta din timp si, in niciun caz, in cursul anului scolar. Dar ne gândim si credem ca vom veni cu lucruri extrem de interesante pentru anul urmator.
Despre transparenta in sistem
Când ati fost numit Ministru al Educatiei ati declarat ca va doriti o transparenta totala in sistem….
Da. Asta mi-am dorit si cred ca am reusit. Avem site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro, foarte transparent. Cu informatii pentru toate categoriile: elevi, profesori, studenti, chiar si parinti. Avem acolo transparenta totala. Sunt si rapoartele din invatamânt, din 2012 incoace, acolo am rugat scolile, toate scolile, sa-si publice si bugetele anuale, o noutate, sunt si rezultatele la teste, in curând va fi afisata o analiza reala cu privire la datele privind procentul de promovare la examenul de bacalaureat din ultimii ani. Vor fi niste date interesante.
Daca tot vorbim de actualitate, stiu ca ati redeschis procedura examenelor pentru inspectorii scolari. O sa fie ca anul trecut? Adica vor fi din nou absente nemotivate sau chiar neprezentari la aceste concursuri?
Da, asa este. E anuntat un astfel de concurs. Dar nu, nu voi accepta absente sau neprezentari. E simplu. Apropo de transparenta si de corectitudine. Cine nu participa nu mai primeste nicio delegatie pe functie. Nu participa, nu mai poate fi inspector scolar. Iar cine participa si nu ia examenul, de asemenea, nu mai poate fi inspector scolar. Nu are ce sa mai caute in conducerea inspectoratelor scolare.
Deci, sunteti categoric. Nu mai stati la discutii, nu mai faceti compromisuri.
Da. Sunt corect, pentru ca imi respect colegii profesori. Sunt lucruri foarte simple, clare. Imi respect colegii si ii tratez ca atare. Vreau aceeasi sinceritate si din partea lor. Anunt un anumit tip de competitie, vreau prezenta si cei buni sa câstige. Apoi vor fi si concursuri pentru directorii de scoli. Aici iar vorbim de o noutate: va fi un test national, online. Un test care va fi acelasi, pentru toata lumea. Va fi altceva. Deci si profesorii vor sustine teste nationale, nu numai elevii. Cred ca pe la sfârsitul lunii viitoare sa anuntam si aceste concursuri, pentru directori. Sunt optimist. Sper sa ma pot tine de cuvânt si, la sfârsitul lunii mai, sa avem deja un calendar de desfasurare si pentru aceste concursuri.
Solutii pentru atragerea de fonduri europene in scoli
Cum stam cu atragerea fondurilor europene in unitatile de invatamânt? La inceput mandatului, v-ati declarat nemultumirile si cu privire la acest aspect. Se mai vorbea, la un moment dat, nu in mandatul dumneavoastra, ca in fiecare scoala sa se formeze câte un specialist care sa se ocupe strict de acest lucru.
Nu poti sa ai asa ceva. A fost o idee nerealista inca de la inceput. Eu cred ca trebuie sa ii valorificam pe cei care au expertiza la nivelul Inspectoratului Scolar, pe cei care au experienta in scoli si sa ii ajutam si pe ceilalti. Cum zic eu, asa cu eleganta, un fel de «adopta o scoala» sau «adopta un prieten». Adica experienta aceasta sa se rostogoleasca mai mult in sistem. Nu poti sa ai in fiecare scoala un astfel de expert. Insa toate scolile au nevoie de el. Asa ca trebuie sa ii identificam pe cei care se pricep la asa ceva si sa ducem acea experienta si spre alte institutii de invatamânt. Nu discut despre cum s-a lucrat inainte, pentru ca sunt nemultumit si pe aceasta linie.
Adica sunt probleme?
Stiti cum e… In engleza avem si problems, si issues. In româna le spunem la toate probleme. Eu cred ca mai degraba sunt issues. Deci daca e ceva, sigur vom gasi si rezolvarea, daca vrem sa le rezolvam.
Schimbati manualele la clasele a V-a si a VI-a? Vom incepe un nou an scolar fara manuale? Anul trecut nu au fost manuale la clasa a III-a, acum doi ani, la clasele I si a II-a. Anul acesta sa ne asteptam la aceleasi surprize?
Manualele pe clasele a V-a si a VI-a nu s-au mai schimbat de zece ani. Programa am anuntat-o, se lucreaza la continut, iar din toamna se va lucra din nou si la manuale. Insa, aceste manuale vor fi pe bancile elevilor din 2017. Deci nu, sub nicio forma nu vom schimba nimic acum.
Ajutor pentru elevii olimpici: burse de mii de euro
Suntem la Olimpiada Nationala de Chimie, gazduita anul acesta in Bacau. Am aflat ca aveti un anunt important pentru elevii participanti.
Da. Asa este. Ma refer aici la excelenta excelentelor, adica la acei elevi care vor câstiga medalii si premii la fazele internationale. E lansat un program la care tin foarte mult. Asadar, pentru cei care câstiga astfel de medalii, indiferent de tipul de olimpiada internationala, si decid sa-si continue studiile intr-o universitate din România, vor beneficia de o bursa de 15.000 de euro, plus 2.000 de euro de mobilitate pentru primii doi ani de scoala. La acestea se adauga inca o bursa de 10.000 de euro de inca un an si jumatate, daca performeaza. Nu este vorba ca ii fortam sa ii tinem neaparat in tara, ci este un mesaj prin care vrem sa le aratam ca ii apreciem.
A consemnat Roxana Neagu