Saptamâna trecuta au aparut, in doua procese diferite, dovezi cum ca interceptarile atasate ca probe la dosar au fost falsificate.
Unul din dosare este cel al unui judecator condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru o presupusa mita de 7000 de euro; celalalt dosar este tot al unui judecator, arestat dupa ce ar fi marturisit ca nu poate da condamnari in dosarul „Telepatia”.
In ambele cazuri, expertii au constatat ca unele inregistrari ar fi fost „prelucrate”: s-ar fi facut montaje din mai multe fragmente ori s-ar fi sters anumite pasaje. Cum procesele sunt inca pe rol, este de asteptat ca procurorii sa solicite o contra-expertiza. Cert este ca aceste episoade ne amintesc de cel cu printul Paltin Surdza, care a reclamat si el ca stenogramele prezentate in dosar nu corespund cu inregistrarile.
Nu discutam acum vinovatia celor acuzati; doar ne intrebam daca, in cazul in care aceste acuzatii se confirma, ce mai putem cred despre sistemul nostru de justitie si despre aceasta lupta anti-coruptie care este promovata la toate nivelurile drept panaceu la toate problemele tarii.
Pentru ca daca inregistrarile au fost „prelucrate” pentru a fi folosite ca proba de catre acuzatori, atunci ne aflam in alt film. Nici nu vreau sa-mi imaginez un scenariu in care s-ar demonstra clar ca anumite persoane au falsificat probele pentru a obtine condamnarea unor persoane.
Lupta anticoruptie se poate desfasura doar daca toti cetatenii cred in necesitatea ei si in cei care o infaptuiesc; daca, insa, se dovedeste ca anticoruptii sunt la fel de corupti precum cei care ii acuza, atunci nu ne ramâne decât sa oprim circul si sa stingem lumina.
Pentru ca nimic nu ar mai diferentia metodele procurorilor de acum de cele ale procurorilor de „atunci”. Si s-ar da, astfel, apa la moara celor care sustin ca, de fapt, lupta anti-coruptie nu are nimic de-a face cu anticoruptia ci doar cu politica.
Pentru ca, in momentul in care dosarele stau la sertar ani de zile inainte de a fi scoase pentru a-i elimina pe unii politicieni, in vreme ce dosarele altora stau inca ascunse, zic criticii, nu avem un tratament egal pentru toata lumea.
Mai ales, spun aceleasi voci, ca nu am prea vazut prin tribunale nici un spaguitor strain, nici un afacerist care sa nu aiba cetatenie româna si care a apelat la mijloace necurate pentru a obtine contracte. Cum am mai spus, anticoruptia nu poate exista decât daca toata lumea este tratata la fel.