13 ianuarie 2025

Superguvernul de care nu vorbeste nimeni

Tambalaul politico-judiciar din ultimele zile ascunde intr-un nor de ceata câteva schelete pe care publicul nu le vede si nici nu se doreste sa le vada. Unul dintre acestea il constituie trimiterea spre promulgare, pe sest aproape, a legii privind supravegherea macro-prudentiala.

Dupa gardul vopsit in culori tehnocrate se ascunde ditamai leopardul, legea instituind un comitet de noua persoane care vor avea drept de veto asupra tuturor masurilor Guvernului si Parlamentului.



Cele noua persoane, dintre care cinci sunt de la Banca Nationala, nu vor avea nici o raspundere pentru deciziile luate, nici civila si nici penala. O macroimunitate refuzata membrilor Parlamentului dar acordata cu generozitate unor persoane numite si nu alese.

Ceea ce este mai grav este lipsa totala de transparenta cu care va lucra acest Supraguvern: „recomandarile” nu trebuie publicate daca aducerea la cunostinta publica ar avea efecte asupra „stabilitatii financiare”. Iata ca, dupa ce anumite decizii politice legate de asa-zisa lupta impotriva terorismului sunt tinute secrete, ne lovim de o noua constructie legala care instituie secretomania ca regula.

Mai mult, deciziile acestui organism pot opri nu numai decizii guvernamentale, dar si initiativele legislative ale Parlamentului si, in general, ale oricarei autoritati din tara asta. Dar nu numai atât, conform proiectului Legii 810/2015, Comitetul de noua persoane are dreptul sa trimita institutiilor „recomandari” care trebuie puse in practica. Adica, pe româneste, poate obliga Parlamentul nu doar sa nu adopte o lege ci si sa adopte un act normativ.

Pentru ca, in conformitate cu art. 4, alin. 2, „destinatarii recomandarilor sau avertizarilor Comitetului trebuie sa adopte masurile corespunzatoare, inclusiv emiterea de reglementari, in vederea respectarii recomandarilor”. Pâna si Ceausescu, indreptatit conform Constitutiei sa emita decrete cu putere de lege, putea fi, teoretic, tras la raspundere de Marea Adunare Nationala.

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala, in fapt, un adevarat Consiliu de regenta, nu raspunde,insa, in fata nimanui, având puteri absolute. Legea a fost trimisa pe 23 martie spre promulgare.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img