Putina lume nu a experimentat-o cel putin o data in viata. Statisticile spun ca 80% dintre adulti au avut o astfel de experienta si 25% au acuzat dureri lombare in ultimele 3 luni. In acelasi timp, aceasta afectiune se afla printre primele cauze de absenteism de la locul de munca. Probabil este o consecinta a ridicarii omului pe doua picioare, trecerea la ortostatism, cu toate ca natura a fost ingenioasa si inteligenta pentru a crea pârghii compensatorii, care sa ne fereasca de neplaceri. Toata structura anatomica a fost gândita pentru a crea un suport trunchiului, de a conferi mobilitate, de a proteja organele vitale. „Pacatele” oamenilor, nerespectarea unei pozitii normale, a unui regim normal al eforturilor fizice, întretinerea precara a sistemului muscular, sedentarismul, surplusul de kilograme si, in unele situatii, mostenirea genetica, conduc la manifestarea durerii lombare.
Este întâlnita la tineri, adulti si vârstnici, cu debut preponderent intre 30-40 ani, deopotriva la femei si barbati. Exista câteva situatii care predispun la aparitia puseului dureros lombar. Persoanele sedentare, cu profesiune de birou, pastrând aceeasi pozitie timp de cel putin 6-8 ore zilnic, care in restul timpului nu fac miscare, sport. Pe de alta parte, persoanele care fac eforturi fizice precum ridicarea si manipularea de greutati, persoane supuse vibratiilor repetate sau îndelungate. Fosti sportivi de performanta, mai ales rugbisti, luptatori, halterofili. Odata cu renuntarea la sport, masa musculara se transforma in masa grasa, tonusul muscular scade si ca urmare „ancorarea” naturala a coloanei sufera. Persoanele supraponderale, obeze, dar si cele foarte slabe si înalte pot suferi dureri lombare, in principal cauzate de diminuarea tonusului si fortei musculare la nivelul spatelui si abdomenului. Durerea lombara, numita lombalgie, poate fi întâlnita frecvent si la persoane cu tulburari mentale sau emotionale. Acestea adopta anumite pozitii „încordate”, care conduc la contracturi musculare, care persistând in timp pot produce dureri de spate. In acelasi timp, aceste persoane fiind depresive au un prag al durerii scazut ceea ce face ca o durere usoara sa fie perceputa ca o durere insuportabila. Nu in ultimul rând, medicatia psihotropa poate produce anumite modificari tonusului muscular, cu tulburari de statica, mobilitate si mers.
Femeile gravide pot avea dureri de spate, cauzate de modificarea pozitiei coloanei vertebrale, nevoite sa se adapteze cresterii de volum a abdomenului, cu presiune suplimentara asupra structurilor vertebrale si extravertebrale. Pentru a se putea adapta noilor conditii, organismul secreta un hormon, numit relaxina, care face posibila largirea bazinului pentru a putea permite dezvoltarea copilului. Dar aceste modificari pot duce la aparitia durerilor de spate, care persista si dupa nastere, aproximativ înca alte 9 luni, pâna când nivelul relaxinei revine la normal. In plus, dupa nastere tânara mama va adopta pozitia de alaptare, va ridica mereu copilul, se va apleca peste patut sau cada. Toate acestea constituie factori favorizanti pentru durerile de spate.
Femeile care poarta pantofi cu tocuri înalte, care modifica pozitia coloanei, cu accentuarea curburii lombare, hiperlordoza, cu uzura consecutiva a articulatiilor intervertebrale.
Nici copiii si adolescentii nu sunt scutiti de aceasta suferinta. O scolioza instalata in copilarie, cu accentuare in perioada pubertatii, poate produce dureri. Pozitia incorecta in banca, la calculator sau laptop, in pat, lipsa sportului, sunt cauze frecvente. Adolescentii care înregistreaza o crestere brusca, fara a avea un autocontrol asupra pozitiei vertebrale, pot dezvolta modificari de statica vertebrala, cifoze sau scolioze.
Exista si alte cauze ale durerii, cum ar fi tumori, metastaze vertebrale, infectii, traumatisme, fracturi-tasari vertebrale din cadrul osteoporozei.
Durerile lombare se pot instala treptat, cu crestere in intensitate, durata si frecventa. In alte cazuri durerile pot debuta brusc, de obicei dupa un efort fizic sau o miscare intempestiva, o manipulare incorecta a unei greutati, dupa un stranut riguros, dupa expunerea la frig, aer conditionat sau dupa un traumatism. Aproximativ 20% din adulti dezvolta o suferinta cronica lombara.
Din punct de vedere anatomic, durerea poate avea cauze diferite: vertebrala, discala, musculo-ligamentara. Dupa unele statistici 85-90% sunt cauzate de afectarea discului intervertebral, asa numita discopatie lombara, cu grade diferite de evolutie si gravitate, hernie de disc ridicând cele mai multe probleme. O alta cauza frecvent întâlnita la persoanele in vârsta este spondiloza. La cei tineri predomina cauzele musculo-ligamentare.
Care este tratamentul, abordarea durerii lombare? Un vechi precept spune ca este mai bine sa previi decât sa tratezi. Foarte adevarat in cazul lombalgiei. Autocontrolul pozitiei spatelui in timpul mersului, repausului, sofatului, pozitia de scris, este un lucru extrem de important asupra caruia trebuie sa se insiste începând cu perioada de crestere. Sportul, exercitiile fizice sub o îndrumare corecta vor mentine tonusul muscular, silueta si mobilitatea normala. Parintii trebuie sa sesizeze orice modificare a pozitiei coloanei vertebrale si sa se prezinte la medic pentru o evaluare competenta. In cazul cabinetului Physiokinesis exista posibilitatea de a face o analiza, evaluare si monitorizare excelenta cu ajutorul unui echipament numit Global Postural System, care masoara orice deviatie a curburilor si dezechilibrelor la nivelul bazinului sau umerilor.
Daca lombalgiile si-au facut simtita prezenta, trebuie sa intervenim cu un tratament care sa amelioreze durerile, redoarea. Pe lânga o medicatie corect aplicata, tinând cont de vârsta, boli asociate si gravitate, fizioterapia este abordarea cu cea mai mare eficienta. Un program terapeutic si de recuperare are drept scop ameliorarea durerilor, mobilitatii, supletei articulare, corectarea viciilor de pozitie, tonifierea musculaturii slabite si prevenirea aparitiei unui nou puseu.
La cabinetul Physiokinesis gasiti o dotare de exceptie, cu o tehnologie de ultima ora, care asigura un rezultat favorabil si restabilirea functionalitatii normale a coloanei vertebrale. Dupa o evaluare clinica minutioasa, se indica un program personalizat. TCARE, un echipament care realizeaza un transfer energetic in sistem capacitiv si rezistiv, are rolul de a crea caldura in interiorul tesuturilor, cu ameliorarea circulatiei locale, cu efect de scadere a durerilor, contracturilor, redorilor. LASER terapia amelioreaza inflamatia, durerea. Aceasta electroterapie are rolul de a pregati articulatiile si musculatura pentru a fi mai bine vascularizate, asuplizate pentru a raspunde optim la programul de kinetoterapie, gimnastica medicala. Tot in acest cabinet exista echipamente care cresc elasticitatea tesuturilor moi, combat contracturile si cresc mobilitatea. Acest program trebuie sa fie bine condus si personalizat, iar pacientul este instruit cum trebuie sa isi modifice sau adapteze gestualitatea pentru a preveni o noua criza dureroasa lombara.
Cabinetul Physiokinesis prin echipa de adevarati profesionisti va garanteaza o atentie deosebita, abordare responsabila, care sa redea o viata normala, fara dureri si disconfort.
Dr. Iulia Belc,
Medic primar Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie
Programari la telefon 0744.541.501
Email: office@pshysiokinesis.ro