Sala de sport din curtea Colegiului „Vasile Alecsandri” este obiect de litigiu intre aceasta institutie de invatamant si proprietarul de drept al salii, Clubul Sportiv Scolar Bacau. In ultima sedinta de Consiliul Local, alesii urbei au hotarat sa treaca sala in posesiune proprie, pentru a o da ulterior Colegiului „Alecsandri”. S-a spus ca „sala se va intoarce acasa” si „cei 1200 de elevi ai colegiului, care au nevoie in total de 108 ore de educatie fizica si se pregatesc in aer liber, vor folosi sala mai eficient”. Reprezentantii CSS Bacau nu au fost chemati sa-si sustina cauza la sedinta Consiliului Local, altfel unele inexactitati ar fi iesit la iveala. Mai mult, din punct de vedere juridic, rezolutia CL nu are nici un efect.
Ce nu s-a spus in sedinta de Consiliu Local
Alesii urbei n-au stat mult pe ganduri cand a fost citita propunerea de deposedare a CSS. Au ridicat cu totii mana, mai ales ca problema mai fusese dezbatuta in urma cu mai mult timp, fara a fi „rezolvata”.
Ceea ce nu stiau membrii CL este ca sala de sport nu a apartinut niciodata Colegiului „Alecsandri”, chiar daca se afla in curtea sa. Inca de la construirea sa in urma cu 35 de ani, sala a fost data in folosinta si administrare Clubului Sportiv Scolar – aflat in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC). Asadar, cand s-a spus despre sala ca „se intoarce acasa”, adica la CN „Alecsandri”, s-a spus un neadevar.
Chiar daca ar avea sala in proprietate, Colegiul Alecsandri nu ar avea mai mult timp pentru educatie fizica, deoarece in programul normal de studiu din fiecare saptamana sunt disponibile doar 30 de ore (cate 6 pe zi) – iar necesarul este de 108. CSS Bacau acorda si acum Colegiului „Alecsandri” 25 de ore. „Sala este libera pana la ora 14.00, adica tot timpul cand sunt ore de curs”, ne-a spus directorul CSS Bacau, Costel Petrea. „In plus, intre noi si Colegiu exista o intelegere scrisa, datorita careia ei isi tin orele la noi in sala. Deci, oricum, nu toti cei 1200 de elevi se pregatesc afara. Noi le-am facut oricand loc pentru actiunile lor, chiar daca nu ne-am mai tinut antrenamentele. Cred ca si in continuare este loc de relatii bune”. In al treilea rand, nu sunt „doar doi antrenori de baschet” care „blocheaza sala”, ci sapte antrenori de baschet si volei antrenand 280 de sportivi (smulsi, practic, tentatiilor strazii si deveniti exemple de urmat), care duc mai departe o frumoasa traditie de patru decenii. Baschetul si voleiul de la CSS Bacau au dat Romaniei multi reprezentanti la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Campionatele Europene, precum si in cupele continentale – multi dintre juniorii CSS fiind promovati la Stiinta Bacau.
Consiliul Local nu este de capul lui
Conform legii, pentru a putea fi executata, rezolutia Consiliului Local ar avea nevoie sa fie completata de o hotarare de guvern, iar aceasta nu poate fi emisa fara acordul forului tutelar al Clubului Sportiv Scolar, adica Ministerului Educatiei (proprietarul salii). Greu de crezut ca cineva, in afara de Consiliul Local Bacau si Colegiul „Alecsandri”, va accepta ruinarea unuia dintre cele mai bune cluburi scolare din Romania. Ar exista, insa, o solutie acceptabila pentru toata lumea. „I-am spus dlui primar Stavarache ca, daca ne va construi o sala noua si ne-o va da in administrare, suntem de acord sa cedam sala noastra Colegiului „Vasile Alecsandri”, ne-a spus diretorul CSS, Costel Petrea.
Un mandat de „impliniri marete”
Pe langa deposedarea de sala a Clubului Sportiv Scolar, exista un zvon ca intr-un viitor relativ apropiat (cateva luni, un an), Consiliul Local va aproba demolarea Liceului cu Program Sportiv de pe Strada 𔄵 Mai”. Chiar daca elevii si profesorii ramasi s-ar putea pripasi pe la alte licee, devenind un fel de scoala „zburatoare” in mizerie, mereu in cautare de gazda miloasa, renumitul liceu ar ramane doar cu numele, iar baza sportului bacauan ar fi distrusa dintr-o data. Un fapt extrem de grav.
Ieri, Consiliul Local a luat hotararea de a nu mai plati utilitatile la Stadionul Municipal, pentru FCM Bacau. Masura, in substanta sa, vizeaza toate cluburile din oras. Astfel, alesii se situeaza pe pozitii opuse atat activitatii sportive de masa, cat si celei de performanta. Ultima s-ar putea desfiinta, iar cele 12 miliarde de lei aprobate de Consiliul Local pentru activitatea sportiva in 2006 si-ar pierde cei mai multi si mai merituosi dintre beneficiari.Scris de Peter KELMANN