Dupa ani de zile in care a fost ciuca batailor, cea mai importanta institutie a unei democratii – Parlamentul – a ajuns mai jos decât genunchiul broastei. Ultimul episod a fost la finele saptamânii trecute, când, dupa ce deputatii si senatorii au refuzat sa aprobe solicitarea de arestare a lui Sebastian Ghita, retelele sociale au explodat de indignare.
O indignare instigata cu atentie din umbra, care are in comun cu alte puseuri de indignare faptul ca se bazeaza exclusiv pe emotie si aproape deloc pe ratiune. Pentru ca supararea „tinerilor frumosi si liberi” era ca susnumitul parlamentar nu a fost scos cu catuse in fata camerelor TV.
In conceptia tot mai simplista a judecatii strazii, daca un procuror spune despre cineva ca e vinovat, atunci asa este; prin urmare, daca procurorii au cerut arestarea lui Ghita, atunci Parlamentul era obligat sa se supuna.
Mai ales, ca – nu-i asa? – liderii grupurilor au promis ca vor coopera cu organele de ancheta. Nu e prima data când se face o asemenea confuzie, nu e prima data când „strada” considera ca Parlamentul este obligat sa voteze intr-un fel sau altul. Ceea ce este atât fals cât si periculos deoarece votul imperativ este nul.
Unui parlamentar nu i se poate impune sa voteze intr-un fel sau altul de catre nimeni, cu atât mai putin de catre reprezentantii unei alte Puteri in stat, conform articolului 69 din Constitutie.
Este periculos deoarece se induce ideea ca oricine poate forta Parlamentul sa voteze intr-un fel sau altul, fie el procuror DNA sau ambasador SUA. In acelasi timp, se induce ideea falsa ca Parlamentul se opune realizarii Justitiei, lucru iarasi fals deoarece arestarea sau nearestarea unui parlamentar nu are nici o relevanta; el poate fi cercetat penal si trimis in judecata si fara sa fie arestat. Justitia isi urmeaza cursul, in ciuda faptului ca unii sau altii prostesc lumea si spun altfel.