Liderul Sindicatului Rafinorul, din societatea Rafo Onesti, a prezentat miercuri, 30 martie, in Comisia de dialog social a Institutiei Prefectului Bacau situatia din rafinaria onesteana care a dus la declansarea unei serii de proteste ale salariatilor.
Ion Marian a prezentat inclusiv punctul de vedere al actionarului majoritar cu privire la efectele sechestrului asigurator pus de ANAF pe activele rafinariei in contul unui actionar minoritar care nu detine nici 3% din capitalul social, dar care este condamnat de instansele de judecata. Acest sechestru a declansat reactia actionarului majoritar, compania Petrochmeical Holding, in numele careia presedintele Iacov Goldovskiy a anuntat ca nu mai finanteaza intreprinderea onesteana. „Am venit – a precizat liderul sindicatului – si cu rugamintea ca, in limita prevederilor legale, sa gasim impreuna cu autoritatile judetului Bacau o solutie prin care sa putem dialoga cu institutiile statului pentru a se ajunge la o detensionare a acestei situatii.” La sedinta de la Prefectura au fost prezenti si reprezentantii Adiministratiei Judetene a Finantelor Publice.
Comisia de Dialog a fost de acord cu o astfel de initiativa. Sindicatul Rafinorul va transmite, acum, câteva date in plus asupra situatiei de la Rafo.
Miercuri, in rafinarie, salariatii s-au aflat tot pe baricadele actiunii de protest inceputa marti, dar nu au vut cu cine discuta din boardul intreprinderii. „Miercuri dimineata – a spus Ion Marian – nu au mai fost in birouri nici macar secretarele directorilor. Noi, insa, continuam actiunea, iar joi dimineata vom fi din nou in fata pavilionului administrativ.”
Societatea Rafo mai are 395 de salariati, care intretin in conservare instalatiile si asigura serviciile impuse de lege (gen cele de protejare a mediului etc.). De la inceputul anului, patronii rafinariei nu au mai acordat integral drepturile salariale si au anuntat ca nici nu mai finanteaza intreprinderea. Evident, nici presupusele negocieri cu posibilii parteneri in proiecte de investitii la Rafo nu mai au loc. Mai mult, asupra societatii sta acum sabia falimentului. Salariatii se tem pentru salariile lor, pentru siguranta locurilor de munca si cred ca in caz de faliment nici nu vor mai beneficia de drepturile acordate in situatiile de concediere colectiva.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.