9 ianuarie 2025

Petru Rares, biografia unui om si a unui domn

Devenise o traditie, prin anii ‘70-’80, ca, in Bacau, in fiecare luna, sa se organizeze, la nivelul unor institutii de cultura, conferinte deschise publicului, temele abordate apartinând domeniilor de interes din acea vreme, cum erau, cu precadere, cele din domeniul istoriei, artei, dar si de popularizare a stiintei. Sunt de notorietate conferintele sustinute de istoricul, arheologul si enciclopedistul Iulian Antonescu, cel mai bun orator pe care l-a avut Bacaul, profesorului Gheorghe Hasan sau ale astronomului Matei Alexescu. Sali pline, interes major. Dupa marile evenimente din 1989, conferintele publice si-au pierdut din interes, locul lor fiind luat de mitinguri, intruniri cu iz politic, dezbateri a caror subiecte interesau doar grupuri restrânse de oameni.

De mai bine de doi ani, la initiativa Marianei Popa, director al Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, a fost reluata seria si obisnuinta conferintelor publice, care se desfasoara, de regula, la sediul Muzeului de Istorie, dar si la casele memoriale. Miercuri, 30 martie, de la ora 12, s-a desfasurat prima conferinta din acest an, sustinuta de un reputat profesor doctor in istorie, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Stefan Gorovei. Tema aleasa a suscitat inca din deschidere un interes deosebit din partea publicului, in majoritate tânar, invitati fiind si elevi de la Colegiul “Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic “Henri Coanda”, universitarul iesean aducând in atentie figura unui principe moldovean, Petru Rares, domn al Moldovei in doua rânduri: 1527 – 1538, 1541 – 1546, a carui biografie, uneori romantata, a cunoscut mari fapte, ca un demn continuator al tatalui sau, Marele Stefan Voievod, dar si umbre, unele fiind si acum in dezbaterea istoricilor.



Muzeograful Anton Cosa, doctor in istorie, organizatorul conferintei, a prezentat succint cariera prof. univ. dr. Stefan Gorovei, un ilustru medievalist, cu merite incontestabile in stiinta si arta heraldica din România, in genealogie, istorie eclesiastica, membru fondator al unor pretigioase institutii, asociatii si comisii stiintifice, care au ca subiecte de studiu sigilogia, genealogia si heraldica.

Conferinta “Petru Rares. Din viata unui principe al Moldovei” a avut meritul de a aduce in contemporaneitate o perioada istorica, figuri insemnate ale zbuciumatei istorii a Moldovei, de la Stefan cel Mare la Dimitrie Cantemir, discursul profesorului Stefan Gorovei fiind urmat de interesante intrebari venite din partea unor personalitati stiintifice bacauane, dar si din partea elevilor prezenti.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img