15 ianuarie 2025

CSM Onesti, club mic, performante uriase

„Nici n-am vrut sa o vad alergând pentru ca Mirela imi creaza mari emotii atunci când concureaza. Nu m-am gândit nicio clipa ca poate veni cu medalie pentru ca nici Federatia nu le-a pus obiectiv de medalie. Atunci când am vazut ca au luat medalie, am plans.”

Acestea au fost primele cuvinte ale lui Ingrid Istrate, directoarea clubului C.S.M. Onesti, atunci când am vorbit de marea performanta realizata Mirela Lavric (foto), laureata cu bronz la Campionatul Mondial de Atletism de la Portland alaturi de de stafeta feminina de 4 X 400 metri a României.



Bucuriile si emotiile au fost la cote maxime in rândul iubitorilor de atletism din România si coplesitoare pentru membrii clubului de pe Trotus. „Sincer sa va spun, am avut mari emotii, Mirela venind dupa o pauza destul de lunga in urma problemelor medicale pe care le-a avut anul trecut”, a marturist sefa clubului onestean. Dar nu numai performanta Mirelei Lavric este remarcabila: „Mirela este o sportiva consacrata si toata lumea ii cunoaste palmaresul, dar eu vin si va spun ca Andreea Panturoiu va fi o mare surpriza a României”, a mai spus Ingrid Istrate. Andreea Panturoiu, sportiva nascuta in 1995 a inregistrat o evolutie fantastica, având constanta in evolutile din competitiile mari. La Mondialele de la Portland, Panturoiu a fost la 4 centimetri de medalia de bronz, promitând o revansa la Europenele de la Amsterdam, care vor avea loc peste o luna si jumatate. La Campionatele Europene de Seniori de la Amsterdam, C.S.M. Onesti va participa cu cinci sportivi: Mirela Lavric la stafeta si care ar vrea sa abordeze si proba de 800 m, Andreea Panturoiu la triplusalt, stafeta de 4 X 100 la baieti, care-i are in componenta pe Andrei Melnicescu si Alexandru Carpezan, si Mihaela Puscasu la mars.

Clubul Sportiv Municipal Onesti a fost infiintat in 1973 si la momentul actual are opt sectii din care sapte functionale: atletism, gimnastica, haltere, lupte, judo, tenis, arte martiale si badminton (sectie inchisa fiind nefinantata, neavând antrenor). Primele sectii ale Onestiului au fost luptele, gimnastica si canotajul, care intre timp a disparut. La lupte, sectie de traditie la C.S.M., in ultimii ani au reusit sa aiba o dubla vicecampioana mondiala la cadeti prin Cristina Zoltan (2013 si 2014). De la 1 martie, la Onesti s-a deschis un centru national de cadeti, fete. La gimnastica, clubul de pe Trotus are in acest moment trei junioare la lotul de la Onesti, o junioara in lotul de la Deva si o senioara la lotul olimpic.

ingrid istrate nadia

„O avem pe Silvia Zarzu, campioana europeana cu echipa anul trecut, care speram sa se califice la Jocurile Olimpice cu echipa României”, a precizat Ingrid Istrate. Clubul de pe Trotus are in componenta in majoritate juniori mici si mari, singurii seniori ai clubului fiind la atletism, Mirela Lavric, Matei Cernat si Alexandra Aichimoaie.

„In 2013 am iesit clubul numarul 1 in România la atletism din 290 de structuri sportive”, a aratat sefa clubului onestean, adaugând ca in momentul de fata CSM Onesti are aproximativ 220 de sportivi legitimati. Un club mic, dar cu performante mari in ultimii ani. In 2016 au strâns deja peste 50 de medalii. In ultimii sapte ani, de când Ingrid Istrate a venit la conducerea clubului, in palmaresul clubului au intrat aproximativ 1600 de medalii nationale si peste 160 de medalii internationale.

„Interesant este faptul ca aceasta medalie pe care a cucerit-o Lavric cu stafeta la Portland revine României dupa o pauza de 12 ani. Cât despre judetul Bacau, asteptarea a fost si mai lunga, ultimul succes fiind al Doinei Melinte- aur in 1989 la Campionatul Mondial Indoor la Budapesta”, a subliniat Ingrid Istrate. Paradoxal, Onestiul nu are stadion de atletism si nimeni nu se intreaba cum se face performanta, dar cu o strategie bine pusa la punct, pe care conductorii clubului nu vor sa o divulge, au reusit rezultate remarcabile. (Florin Stefanescu)

Rio de…Onesti

CSM Onesti priveste deja spre Rio de Janeiro. O face prin ochii Elenei Mirela Lavric, proaspat medaliata cu bronz, alaturi de echipa de stafeta 4×400 metri a României, la Mondialele de Atletism Indoor, de la Portland. Dar cauta si dincolo de pragul probei de triplusalt, proba in care o alta sportiva legitimata la clubul de pe Trotus, Andreea Panturoiu s-a aflat la doar patru centimetri de bronzul mondial.

La Portland, Andreea a sarit 14,11 metri. Daca ar fi repetat performanta de la Nationalele de Juniori 2, din urma cu doua saptamâni, când a reusit un fantastic 14.15 metri in afara concursului, acum, Panturoiu ar fi stat lânga Lavric. Iar CSM Onesti ar fi dat tonul la…imn, ca pe vremea Nadiei. Nu-i nicio problema. Pâna la Rio mai e. Nu foarte mult, dar mai e. Iar daca Andreea Panturoiu intra deocamdata in categoria sperantelor olimpice, Elena Mirela Lavric face parte deja din cea a certitudinilor.

De la sportiva de 25 de ani se asteapta mult. Si in mod justificat. In fapt, Lavric ar putea duce mai departe o stafeta care, pentru atletismul bacauan a inceput la Munchen ’72, cu Valeria Bufanu. Si a continuat apoi cu Doina Melinte, cea care a cucerit in ’84, la Olimpiada de la Los Angeles aurul la 800 metri si argintul la 1500. Valeria, Doina, Mirela…

Ce bine ar suna! Apropo de stafeta. Si de oamenii de valoare ai Bacaului. De ieri, de azi, de mâine. La nivel de Minister, Doina Melinte a predat stafeta, peste ani, Narcisei Lecusanu. Asta dupa ce, o buna bucata de timp, Ingrid Istrate a fost consilierul Gabrielei Szabo in mandatul acesteia de ministru al Tineretului si Sportului.

Acum, Ingrid a revenit la cârma clubului din Onesti. Duminica trecuta, când Elena Mirela Lavric se pregatea sa ia startul pentru bronzul de la Mondialele Indoor, Ingrid Istrate abia a gasit forta sa priveasca ecranul televizorului pe care curgeau imaginile de la Portland. Dar poate ca, atunci când tragea cu coada ochiului la cursa sportivei sale, Ingrid era deja cu privirile atintite spre Rio.
(Dan Sion)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img