Vremea buna ne-a zâmbit in ferestre… de timp. Vinerea trecuta a fost numai buna pentru o iesire la pescuit. Daca intrebai de cel mai bun loc, majoritatea pescarilor faceau trimitere la barajul de la Galbeni. Bazat ca Florin, colegul meu in ale pescuitului, stie un „loc bun” pe malul lacului, pornim de dimineata intr-acolo. Cum era de asteptat, trecerea peste baraj era plantata deja cu liziere de lansete.
Locurile bune… ocupate inca din zori. Asa ii recunosti pe cei care intr-adevar sunt „atinsi” de pasiune. Adia un vânticel dinspre sud, numai bun sa mângâie plutele. Doar câtiva dadeau la undita, coborâti la piciorul podului. Baza e la feeder, o montura alcatuita dintr-un cosulet dreptunghiular in care pui nada, in prelungirea caruia este legat cârligul. Rabdare si… tutun. Fumatul e la liber. Poate ca nu am dat importanta pâna acum, dar am senzatia ca numarul celor care vin sa fumeze pe balta s-a marit. Capturi putine. Pâna la ora noua, doi bibani si câtiva carasei. Cautam din priviri un loc mai liber. Ar fi unul lânga patru tineri care au mai putine lansete. Intram in vorba. Paul Olaru n-a prins nimic. E venit de pe la sapte. Imi arata palmele. A facut bataturi la câta nada a aruncat. Sau or fi si de la munca.
Are douazeci si sase de ani si e pescar cu acte in regula de vreo patru. Casatorit. Sotia nu are nimic impotriva. „La fotbal si la pescuit ma lasa. Sunt singurele doua lucruri in care nu se amesteca”. Râde. Vine cu prietenii tocmai din Serbanesti, preferând mai mult Siretul. Are locurile lui bine testate, aici si la Racaciuni. „Am prins anul trecut, putin mai incolo, o stiuca de doua kilograme. La pestisor viu. De obicei stau mai pe colt, incolo, la capatul digului. Acum e scazuta apa…! Atunci am pescuit noaptea! E si mai frumos, si mai practic. Ai sanse sa prinzi peste de seara pâna dimineata.” Ii urez fir intins. Stam si cumpanim. Nu mai umblam la scule. Hotarâm sa schimbam locatia la urmatorul baraj din aval.
La braconat de… plase
Ne intoarcem pe DN2. Ajunsi in Racaciuni facem stânga. Nici tipenie de pescar pe baraj. Oprim sa ne clatim ochii cautând raspuns mirarii. Fata de aglomeratia din amonte…? O fi ceva aici de nu da nimeni! In dreapta, balta de la Dienet e la fel de pustie. Contrastul este prea mare fata de ce-am vazut inainte. Nestiind „locurile”, pe principiul ca daca nu si-a agatat altul un cârlig inaintea ta, de ce sa-l pierzi tu… facem dreapta prin spatele iazului lui Tomita, urmând canalul de fuga spre Orbeni. Vad ca lui Neculai Toma n-a fost sa-i mearga afacerea. In vara anului trecut era optimist. Din gardul ce inconjura concesiunea au mai ramas doar stâlpii.
Privelistea e dezolanta. Maracinii si gunoaiele au napadit locul ingrijit si animat altadata. Mergem cu viteza a doua mai departe. Trecem prin spatele uzinei electrice, urcam digul din dreptul stânei si traversam podul ridicat pe piloni. Inainte, pe dreapta, e balta „La Maria”. Facem imediat stânga, urmând drumeagul cu ceva hopurele, ce duce la „Balta lui Iacubov”. Aceasta e situata tot pe dreapta, dincolo de digul de protectie al albiei majore a Siretului. De aici incepe coada lacului Beresti – Sascut. Sunt pescari. Zona e animata si pe mal si pe luciul apei. Masinile parcate pe prundis se insiruie, la intervale regulate, pâna spre linia orizontului. Sub malul putin abrupt, fiecare isi pune la bataie maiestria, cautându-si norocul. Când varga unuia se arcuieste, privirile vecinilor nu sunt neaparat admirative.
Asezat pe un ditamai bolovanul, un pescar imbracat cu pantaloni de trening si hanorac de fâs cu gluga, tine mâna streasina. „Uite-i dom’le cum bat apa! Am o ciuda pe braconierii astia cu plasele…!” Se aude zgomot de motor. De dupa o insulita, apare in departare botul unei barci pneumatice. Face multe zig-zag-uri. Aveam sa aflu mai târziu ca era una din ambarcatiunile de la CRE, aflata nu la intins, ci la „recoltat” de plase. Ca niste planoare, sapte lebede isi reflecta aripile, zburând la mica inaltime. Atmosfera calma, peisaj bucolic. O turma de oi si capre trece, in sir indian, prin apa mica a vadului, venind dinspre ostrov.
Pastorul, cu ciomagul sub brat si traista in spate, le indeamna de la mijlocul apei. N-are el treaba cu Aria protejata si ca nu are ce cauta acolo in sezonul de cuibarire a pasarilor. Dragul nostru de el… plai mioritic! Vad mai la vale o lanseta puternic arcuita. Hai ca am bafta. Prind si eu câteva instantanee, cu dril ca la carte si captura frumoasa. Pornim intr-acolo. Când ne apropiem auzim bodoganeli. Ceva ce aducea mai mult a injuraturi. I-o fi scapat, imi zic. „Nu-ti vine sa-i bati? Uite-i cum isi bat joc!” Captura? O bucata maricica dintr-o plasa monofilament, sectionata probabil de elicea vreunei barci. Trei pesti morti, intrati in descompunere. Pacat. Dar ciclul vietii continua. Se vor ocupa pasarile de ei. Suparat e pescarul. Trebuie sa-si descâlceasca montura.
Permisele la control
In cautarea unui loc, ajungem pâna unde drumul traverseaza digul, iesind la asfalt in dreptul noilor silozuri de la Orbeni. Lânga stuf sunt parcate masinile voluntarilor de la CRE. N-am cu cine sta de vorba. Sunt cu barcile la treaba, pe lac. Realizam ca tot mai bine de aruncat lanseta era… mai inapoi. Lânga pescarul cu pantaloni de trening.
Florin Craciun testeaza si el pentru prima data, anul acesta, apa. Umple cu nada si viermisori feederul cumparat dimineata, cu opt lei, de la magazinul cu articole de pescuit de lânga autogara. N-am nicio montura facuta… asa ca ma pregatesc sa dau la beldita. Cântaresc bine pâna hotarasc care-i locul cu noroc, si arunc nada proaspat muiata. Batrâna mea varga, de cinci metri, aluneca sub cizma. Calc pe ea aproape de capat. Buna safteaua pentru noul sezon. Renunt la ultimul tronson. Este beldita! Sclipeste in soare primul pestisor prins in acest an. La vreun sfert de ora de alternat adâncimea si râmele cu viermisorii, vine in cârlig un biban. Nu mai trece mult ca vin si… jandarmii. Verifica permisele de pescuit.
Din modul cum se saluta cu unii pescari, realizez ca se cunosc deja. Cel care ajunge lânga mine se prezinta: „Adjutant Olariu Ion, IJJ Bacau. Suntem in misiune impreuna cu CRE Bacau, pentru combaterea faptelor prevazute in Ordonanta 23 din 2008, privind activitatile piscicole si actiunile de braconaj. Va rog prezentati permisul de pescuit!” Aflu apoi ca toti cei verificati de dimineata sunt membrii AJVPS Bacau.
„Imbucurator este faptul ca sunt in legalitate. Pescarii au inceput sa inteleaga ca trebuie sa posede permis. N-am gasit barci si nici braconieri… deocamdata. Sa speram ca… nu. In actiunile din zilele precedente am avut persoane care au fost gasite cu plase. S-au intocmit dosare penale si s-au confiscat materialele folosite.
Când prindem o persoana asupra faptei urmam procedurile stabilite. Se confisca plasa monofilament, pestele daca este viu se reda mediului natural, daca nu, trebuie distrus sau predat cu proces verbal la o societate de profil care sa-l puna in valoare, dar nu pentru consumul uman. Noi il predam la ferma de la Racaciuni, care creste vulpi.” Il intreb ce se intâmpla cu cei prinsi, dar care totusi continua. „In caz de recidiva, intocmim documentele premergatoare, procesul verbal de constatare al infractiunii. Plasa, plasele confiscate si persoana in cauza, sunt prezentate organelor de politie pentru definitivarea cercetarii. De aici incolo, in functie de incadrarea procurorului, decid instantele de judecata. Noi constatam fapta! Am avut cazuri anul trecut, când am prins in flagrant aceleasi persoane, de doua – trei ori! Am urmat procedurile…”
Colegul de patrula il astepta in masina. Pornesc sa-i verifice pe ceilalti pescari. S-a stârnit vântul. La taclale cu pescarul de alaturi, nici nu am realizat când s-a facut ora trei. Am mai prins inca o beldita. Florin n-a avut nicio trasatura la lanseta. Marea mea captura am donat-o vecinului, sa faca macar de-o jumatate de kil de albitura. Trairile si aventurile lui ca pescar, merita redate intr-o alta poveste.