Mai mult de un milion de puieti din 12 specii, la care se adauga asa-numitele specii de amestec, vor fi plantati in editia din acest an a manifestarii „Luna plantarii arborilor”, care este organizata in perioada 15 martie – 15 aprilie. Directia Silvica Bacau a dat, marti, 15 martie, startul acestei campanii, in care are prevazute actiuni de popularizare a importantei pastrarii intregului fond forestier, dar si activitati de plantare de puieti, de igienizare a lizierelor de padure, de infrumusetare a spatiilor verzi din localitatile judetului.
Pe 21 martie va fi marcata Ziua Internationala a Padurilor, sarbatoare ajunsa la editia a patra, pentru care Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Uniute (FAO) a sugerat ca tema „Padurea si apa”, pentru ca padurea este sursa de echilibru hidrologic.
Despre programul manifestarilor am stat de vorba cu directorul Directiei Silvice Bacau, Viorel Ghelase, si cu inginerul Alexandru Rosca, seful compartimentului Impaduriri. Am aflat, astfel, ca in judet vor fi operate regenerari naturale pe 360 ha, regenerari artificiale (plantari) pe 130 ha, completari de culturi pe 67 ha si refacerea culturilor calamitate in anul 2015 pe 15 ha. Cele peste un milion de plante aduse la plantari vor fi puieti de brad, de larice, de molid, de pin silvestru, de gorun, de stejar pedunculat, de plop, de salcâm si de fag, de cires, de frasin si de paltin. Circa 5.000 de puieti vor fi din specii de amestec. „Putem oferi, ca in fiecare an – a spus Viorel Ghelase -, puieti contra-cost sau prin sponsorizare, catre unitatile administrativ-teritoriale, catre persoanele fizice care au terenuri inapte pentru agricultura si pe care vor sa le impadureasca. Am primit deja solicitari de la primariile din Onesti, Bacau si Moinesti. Noi nu sponsorizam, insa, oricum, ci urmarim ca puietii pe care ii dam sa si ajunga la solicitanti. Consiliile locale trebuie sa analizeze astfel de actiuni si sa ne informeze asupra lucrarilor pe care le fac. Ele pot solicita si asistenta tehnica”. In Bacau, cu ajutorul Directiei Silvice, vor fi refacute pepinierele de altadata, iar in Moinesti impaduririle se vor face mai ales pe Dealul Osoiu.
Din calendarul Lunii plantarii arborilor am retinut actiunea „Pet Cap – creativitate de Luna padurii”, de pe 14 si 15 aprilie, din Piata Tricolorului din Bacau, când elevii din 30 de scoli si licee vor fi chemati sa compuna din capace de PET-uri mozaicuri pe diferite teme. Operatiuni de plantare vor avea loc la Gioseni, Racova, Rachitoasa si Izvoru Berheciului, la Moinesti si Dofteana. In perioada 11 – 15 aprilie vor avea loc actiuni de ecologizare a Ariei protejate Dealul Perchiu, iar in cursul lunii martie la Ocolul silvic Târgu Ocna va fi organizat un nou Sfat al pensionarilor din silvicultura pe tema evolutiei arboretelor de salcâm regenerate artificial din anul 2006.
Manifestarile vor fi incheiate, ca in fiecare an, cu vernisajul unei expozitii tematice de pictura, grafica, caricatura si fotomontaj, cu lucrari ale elevilor liceelor si scolilor de arta din Bacau, Iasi, Braila, Tecuci si Galati, dar si cu o noua actiune de plantare de puieti.
„Ne asiguram speciile de care avem nevoie, puietii, majoritar din pepinierele proprii si oferim si altora un milion de puieti de molid si alte specii. Molidul poate fi folosit foarte bine pentru garduri vii. Data de 15 martie a fost, insa, doar inceputul actiunilor din Luna plantarii arborilor. Nu ne oprim la 15 aprilie. In aceasta luna aratam comunitatii cu ce ne ocupam, dar avem lucrari de efectuat tot anul”.
Viorel Ghelase, directorul Directiei Silvice Bacau
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.