Profesorii de liceu din SUA sunt indemnati de FBI sa-si spioneze elevii si sa-i raporteze pe cei care critica politicile guvernamentale sau “coruptia occidentala”. Programul se numeste “Prevenirea extremismului violent in scoli” si se bazeaza pe idei aplicate in anii ’60, când autoritatile monitorizau comportamentul celor considerati a fi predispusi la acte de violenta, chiar daca acestia nu incalcasera nici o lege. “Aceste idei si teorii au fost deja discreditate ca metode de prevenire a violentei de catre Guvernul SUA, dar acum sunt importate in scolile din intreaga tara ca politica oficiala federala” scrie Sarah Lazare, de la Alternet.
Ce poate fi considerat suspicios, conform FBI? Conform sursei citate, intre subiectele care trebuie sa-i determine pe profesori sa anunte autoritatile se numara discutiile despre calatoria in locuri suspecte, utilizarea de limbaj codat sau neobisnuit, folosirea mai multor telefoane mobile si a aplicatiilor de mesagerie privata ori studierea sI fotografierea unor tinte potentiale, cum ar fi cladirile guvernamentale. Sa recunoastem ca, pe baza acestor criterii, 90% dintre elevii români ar trebui raportati serviciilor de securitate.
Revenind la SUA, conceptul de supraveghere in masa al elevilor se bazeaza pe o mai veche teorie a “benzii transportoare” conform careia ideile extremiste duc intotdeauna la violenta. “Guvernul SUA continua sa utilizeze acest model desi a fost contrazis de cercetari academice, studii sau chiar de serviciul secret britanic MI5”, spune Michael German de la Brennan Center for Justice Liberty and National Security Program.
De ce ne-ar interesa pe noi, românii, acest program al FBI? Pentru ca, in primul rând, România s-a dovedit a fi unul dintre cei mai docili aliati americani in zona si a aplicat, fara sa puna intrebari, toate solicitarile primite. Nu ar trebui sa ne mire daca intr-o zi ne vom trezi si noi cu un astfel de program.