18 noiembrie 2024

Producatorii de Salam de Sibiu s-au intâlnit in Bacau cu ministrul Agriculturii

din 10 martie, salamul de Sibiu este un produs recunoscut si protejat in UE

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a vizitat vineri, 11 martie, societatea Agricola Bacau, unde s-a intâlnit cu membrii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), exact la o zi dupa ce Salamul de Sibiu a devenit efectiv produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) in Uniunea Europeana (UE). Grupul Agricola este membru al APSS si detine 53% din piata acestui produs. La intâlnirea cu ministrul Agriculturii au venit reprezentantii companiilor Aldis, H&E Reinert si Salsi, care alaturi de Scandia România si Agricola fac parte din APSS.



Vizita ministrului Achim Irimescu a inceput la Ferma 2 a Grupului Agricola, unde a vazut conditiile in care se cresc puii de carne. „Dupa ce am vazut Puiul fericit de la Bacau – a spus ministrul -, mi-am amintit ca atunci câd lucram la Bruxelles n-am cumparat niciodata pui de calitate sub 7-8 euro kilogramul, dar preturile ajung acolo si la 12 – 14 euro. Nu stiu la ce pret vinde Agricola puiul, dar eu mi-as dori ca in România consumatorul sa inteleaga sa manânce de calitate. Pentru aceasta trebuie sa-l educam. Cred ca datoria institutiilor statului este sa aiba grija ca cine produce corect, produse autentice, sa poata sa vânda aceste produse ca atare. Altfel ne batem joc de producatorii seriosi”.
La intâlnirea cu Achim Irimescu au fost prezenti, alaturi de membrii APSS, presedintele Grpului Agricola, Grigore Horoi, directorul general al companiei Salbac, Angelica Smil, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne din România ROMALIMENTA, Sorin Minea si ziaristi.

Punctul culminant al reuniunii a fost chiar vizitarea fabricii bacauane de Salam de Sibiusi a altor specialitati crud uscate din carne de pui, de porc, de oaie si de vita. „Îmi face o deosebita placere sa ma aflu aici si sa-i felicit personal pe toti acesti producatori ale caror produse au atins excelenta – a spus Achim Irimecu. Îi felicit din nou pe membrii APSS, care au aplicat si au obtinut înregistrarea ca produs IGP,si-i asigur de întregul meu sprijin. Vaîndemn sa nu va opriti aici, sa identificati si alte produse pentru care sa aplicati pentru a obtine protectia la nivel european si va asigur de totala deschidere si implicare a Ministerului Agriculturii si a Reprezentantei Permanente a României la UE”.

Joi, 10 martie, ziua in care Salamul de Sibiu a devenit efectiv produs cu IGP in UE, si la sedinta extraordinara de guvern s-au servit sandvisuri cu acest produs.
Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, dupa Magiunul de Prune Topoloveni. Potrivit ministrului Agriculturii, urmeaza ca în curând sa fie recunoscutasi Telemeaua de Ibanesti si chiar Novacul Afumat din Tara Bârsei.

„Ma felicit ca am pus umarul la recunoasterea Salamului de Sibiu ca IGP. Când s-a solicitat aceasta, dupa ani grei in care producatorii români au ajuns la o solutie, s-a transmis la Bruxelles aceasta marca pe toata România. Or, aceasta este o marca de indicatie geografica, nu pe toata tara. Chiar eu am trasat harta cu toti producatorii români de Salam de Sibiu, iar pe ea apar zone de la Sibiu pâna la Bacau si Calarasi. Salamul de Sibiu poate fi produs, de acum, numai in arealele geografice delimitate. Acest produs are deja un renume foarte bun, iar la toate receptiile pe care le aveam noi la Bruxelles a avut foarte mare succes. Produsul a fost si copiat, dar acum copiatorii pot fi dati in judecata”.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014