– inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara au facut analize la alimentele din gospodaria fetitei care a ajuns la Iasi cu sindrom uremic – analiza la carne a indicat existenta bacteriei care a cauzat imbolnavirea copilei – Aceasta a ajuns acasa acum
Imediat dupa aparitia suspiciunii de sindrom hemolitic uremic la fetita de un an si o luna, transferata in data de 19 februarie la Spitalul de Copii din Iasi, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a demarat o ancheta epidemiologica pentru a stabili de la ce s-a imbolnavit, insa verificari au facut si inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara Bacau. La Iasi, copila a primit diagnosticul de boala diareica acuta si sindrom uremic in convalescenta, ceea ce inseamna ca este posibil sa fi avut modificari ale uremiei inainte de prezentarea la unitatea medicala, ea fiind tratata acasa mai multe zile. La spital, a intrat imediat sub supraveghere si tratament, iar la sfârsitul saptamânii trecute oficialii de la Ministerul Sanatatii au anuntat ca s-a gasit bacteria Escherichia coli (E.coli) la mai multe cazuri, inclusiv la copilul din judetul Bacau.
„Am avut grija ca serurile provenind de la copiii bolnavi de aici, de la Spitalul «Marie Curie», indiferent daca aveau sindrom hemolitic-uremic sau nu, inclusiv serul de la copilul din Bacau, sa fie trimise în Italia la laboratorul european de referinta. Testând aceste probe, ei au gasit sase seruri pozitive si toate au fost cu anticorpi corespunzatori lui Escherichia coli 026 toxigen. Este vorba de sase seruri pozitive din 13 testate. Din cele sase seruri pozitive avem trei din Arges, unul din Bucuresti, unul din Bacau si unul din Dolj”, a declarat intr-o conferinta de presa prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sanatatii, citat de Agerpres.
E.coli in carnea de pasare
Pentru a afla sursa imbolnavirii, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in echipa mixta cu specialistii de la DSP Bacau, au demarat, in data de 26 februarie, o actiune de prelevare de probe care au fost transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV). Potrivit DSVSA Bacau, au fost controlate toate sursele de alimente pe care le-a avut la îndemâna familia fetitei îmbolnavite în urma cu zece zile. Astfel, au fost ridicate probe de la familiile care s-au aprovizionat cu oua, lactate, carne si fructe din aceleasi surse, unele autorizate – supermarketuri, altele neautorizate, provenite din gospodaria particulara.
„În acest moment, se mai asteapta rezultate finale ale unor analize, dar primele informatii arata ca bacteria E.coli a fost identificata în carnea de pasare provenita din gospodaria particulara. In acest caz, rezultatul analizelor este partial pozitiv”, a declarat dr. Vlad Gheorghita, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.
La probele de oua, lapte si iaurt, testele au iesit negative, iar acum se mai asteapta rezultatele finale în cazul carnii de iepure si pasare, fructe, legume si apa potabila provenite din supermarket. „Pentru produsele provenite din gospodaria proprie sau comparate din surse neautorizate, responsabilitatea apartine celor care se aprovizioneaza din aceste surse. In acest caz, banuim o manipulare neigienica a alimentelor, respectiv carnea de pasare, mai ales la eviscerare, existând riscul de contaminare fecala”, a subliniat Vlad Gheorghita.
El a mai spus ca toate aceste date sunt puse la dispozitia Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologica pe care o desfasoara. Asadar, este cert ca sursa imbolnavirii este una alimentara si cel mai probabil a fost transmisa la copil prin nerespectarea masurilor de igiena.
„Noi am luat toate probele care se iau in cazul unui eveniment epidemiologic, respectiv apa, suprafete, exudat faringian, coprocultura. Rezultatele au iesit negative, in afara de coprocultura unde s-a identificat E.coli. De partea de aliment nu ne ocupam noi, ci Directia Sanitar Veterinara. Noi asteptam acum scrisoarea medicala de la Iasi, pentru a incheia ancheta epidemiologica. Copilul a fost deja externat si se simte bine”, dr. Marin Bustuc, director DSP Bacau.
Geta Panaite
Florentin Radu