14 noiembrie 2024

Judetul Bacau, dezavantajat de reorganizarea administrativa

Discutiile privitoare la reorganizarea administrativa a tarii au revenit in prim-plan dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu a decretat ca „judetele sunt prea mici” si ca reorganizarea administrativa trebuie pusa in opera pana in 2012. Judetul Bacau ar urma sa faca parte dintr-o regiune distincta, alaturi de judetele Neamt, Iasi, respectiv Vaslui. Reprezentantii administratiei bacauane nu vad cu ochi buni reorganizarea si spun ca ea trebuie sa intruneasca votul a doua treimi din parlamentari.

La finele saptamanii trecute a fost luata din nou in discutie reorganizarea administrativa a Romaniei, astfel incat sa fie impartita pe regiuni de dezvoltare. In paralel, a trecut de Senat o propunere a UDMR de reorganizare, care pune judetul Bacau in aceeasi regiune cu judete precum Iasi, Neamt si Vaslui. Formula creionata de UDMR nu este vazuta cu ochi buni de reprezentantii administratiei bacauane care afirma ca judetele Bacau si Iasi nu pot fi „indesate” in aceeasi regiune. Potrivit presedintelui CJ Bacau, Dragos Benea, reorganizarea administrativa nu poate fi pusa in opera fara prezenta USL la negocieri. Benea a declarat ca judetul Bacau „nu este avantajat in desenul propus de UDMR”. „Cred ca judetele cele mai importante din Regiunea Nord-Est sunt Bacau si Iasi. Ar trebui construite regiuni separate, in jurul acestor doua judete. In desenul propus de UDMR, Bacaul este dezavantajat. Trebuie o dezbatere pe aceasta tema. Eu nu am vazut alte argumente avansate in afara de reducerea numarului de judete”, a declarat seful CJ. El a precizat ca este putin probabil ca pana la alegerile locale din 2012 sa se voteze reorganizarea administrativa, in conditiile in care aceasta trebuie aprobata de doua treimi din numarul actual de parlamentari. „Nu se pot face modificari fara USL la masa, asta e clar. Trebuie o majoritate de doua treimi in Parlament pentru trecerea proiectului. Pare putin probabil ca pana la alegerile locale din 2012 sa vorbim despre noi regiuni. E complicat sa se faca doua treimi in Parlament”, a apreciat Benea.



„Discutia ramane prematura”

De cealalta parte, reprezentantii Puterii sustin ca discutiile pe marginea reorganizarii administrative sunt binevenite, insa – afirma acestia – premature. Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca reimpartirea administrativa a tarii este necesara, dar ca aceasta e greu de pus in aplicare pana la alegerile de anul viitor. „In Parlament rebuie doua treimi, ca la modificarea Constitutiei. Cred, totusi, ca discutia ramane prematura pentru ca, de regula, apar blocaje la nivel de Parlament. Tot timpul au fost astfel de blocaje. Este necesara o reimpartire administrativa, insa trebuie vazut in ce masura o putem aplica pana la alegerile locale din 2012”, a declarat Berca.

Reimpartire dictata politic?

Tema reorganizarii politico-administrative a tarii a aparut pe fondul picajului in sondaje a principalului partid de guvernamant, PDL. Strategia democrat-liberalilor viza, in prima faza, reorganizarea administrativa in jurul judetelor controlate de cei mai puternici lideri de imagine ai partidului. In Moldova, reimpartirea viza construirea de regiuni in jurul judetelor Suceava si Neamt, controlate de Gheorghe Flutur, respectiv de Gheorghe Stefan „Pinalti”, doi lideri importanti ai democrat-liberalilor. Bacaul, asa cum arata „desenul” propus de UDMR, urmeaza a intra sub influenta primarului municipiului Piatra Neamt. Regiunile nou-create urmeaza a fi conduse, cel mai probabil, de un guvernator, situat ca responsabilitati si atributii politice peste actualii presedinti de consilii judetene.

Organizare administrativa mostenita de la comunisti

Despre reorganizare s-a discutat si in 2010, cand tot seful statului declara ca tara are nevoie de o noua impartire teritoriala, dupa 40 de ani in care configuratia administrativa a ramas nemodificata. Tot anul trecut, pe masa Guvernului s-a aflat si un proiect prin care comunele cu mai putin de 5.000 de locuitori urmau sa fie desfiintate sau mai bine zis comasate cu cele mai mari, cu acelasi scop: al reducerii cheltuielilor. Daca propunerea ar fi trecut, un sfert din cele 85 de comune ale judetului Bacau ar fi disparut.
Reorganizarea administrativa, care are drept scop declarat stimularea investitiilor, ar urma sa fie finalizata pana in anul 2012. Dupa aceasta data, in Uniunea Europeana vor exista trei categorii de regiuni de dezvoltare in functie de numarul de locuitori; pana la 800.000, 1,5 milioane si 3 milioane de locuitori. In prezent, tara noastra este impartita in opt regiuni de dezvoltare, iar Bacaul figureaza in Regiunea Nord-Est, cea mai saraca.

Cum arata noile regiuni

Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt, potrivit proiectului adoptat de Senat: Botosani – Suceava, Bacau – Iasi – Neamt – Vaslui, Braila – Buzau – Galati – Vrancea (macroregiunea I), Constanta – Tulcea, Bucuresti, Calarasi – Ialomita – Ilfov, Giurgiu – Teleorman, Dolj – Mehedinti – Olt (macroregiunea II), Gorj – Valcea, Arges – Dambovita – Prahova (macroregiunea III), Arad – Caras-Severin – Timisoara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Brasov (macroregiunea IV) si Covasna – Harghita – Mures, Bistrita-Nasaud – Cluj – Maramures si Bihor – Salaj – Satu Mare (macroregiunea V). Propunerea trebuie sa treaca de Camera Deputatilor care este camera decizionala in aceasta chestiune.
Andreea Gavrila
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014