26 decembrie 2024

Sarbatoarea Dragobetelui la Traian

Dupa ce, in anii ’90, miscarea artistica de amatori a fost inmormântata, caminele culturale au fost desfiintate, transformate in baruri sau depozite de materiale de constructii, in ultimii ani, oameni cu dragoste fata de folclor si traditiile noastre populare, semne si manifestari fundamentale ale identitatii noastre, au inceput, cu pasiune, munca si bani, sa repuna in drepturi ceea ce avem mai de pret de la bunicii si parintii nostri: folclorul. Au luat fiinta formatii artistice, ansambluri, s-au achizitionat costume populare si, laudabil, in multe localitati rurale s-au construit noi lacasuri de cultura, se organizeaza festivaluri si concursuri de muzica, traditii si obiceiuri. Sunt de remarcat cele de la Cucuieti (Solont), unde inima si sufletul este preotul satului, de la Gaiceana, in frunte cu primarul din localitate, la Faraoani, formatie infiintata si finantata de un om de afaceri, dar si de la Sascut, zona cu traditie, Oituz, Brusturoasa, Asau, Saucesti, Podu Turcului etc, ceea ce ne obliga sa reafirmam ca „omul sfinteste locul”.

Sâmbata, 20 februarie, aveam sa cunosc si sa vad pe viu, isprava celor de la Traian, unde, de aproape doi ani, a intrat in acest circuit Grupul folcloric „Plaiuri traienene”. La inceput a fost doar un gând, apoi gândul a devenit fapta: „Din 2014 au inceput selectiile, in scoli, prin sat, ne spune Venantiu Mariut, fost dansator la un ansamblu profesionist din Bacau, in prezent coordonatorul si instructorul acestui grup folcloric. Am primit sprijin de la conducerea scolii, de la Primarie, care a achizitionat costumele populare, avem un spatiu adecvat. Am adunat lânga mine elevi de la scoala din sat si fosti elevi ai scolii. Suntem inca la inceput, insa avem deja participari la festivaluri si concursuri, cum au fost cele de la Saucesti si Solont. Sunt copii talentati, vin cu placere si sa stiti ca nu-i usor”, afirma, inainte de spectacol, instructorul Mariut.



“Dragobetele saruta fetele”, sarbatoarea dragostei la români, a fost un priliej de a invita publicul din sat la un frumos si interesant spectacol de muzica, poezie si dansuri, organizat in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Bacau, cu sprijinul Primariei si Scolii Gimnaziale Traian. Spectacolul a fost deschis de o scurta prezentare a semnificatiei Zilei de Dragobete, care a apartinut etnografului Feodosia Rotaru, urmata de un scurt program artistic de muzica folk si usoara, in care solist a fost Rares Draghici, profesor la Scoala Populara de Arte (aplaudat mai ales de fete), iar actorul Florin Zancescu, director al CJCPCT, a delectat publicul cu poezie de dragoste si umor.

A venit rândul Grupului folcloric din localitate sa intre in scena, aplaudat de numerosul public prezent in Sala Bibliotecii „Vasile Alecsandri”, care a prezentat o suita de dansuri populare de pe Valea Siretului. Zece perechi de dansatori, imbracati in frumoase costume populare specifice zonei (culoarea albastra fiind dominanta), au evoluat cuceritor in sârbe, hore, batute si coraghesti. A venit si rândul solistelor de muzica populara, Ioana Lucaciu si Crina Varlam, dar si grupurilor formate ad-hoc ale baietilor, cu strigaturi si cântece din repertoriul unor cunoscuti solisti de muzica populara. Publicul generos, parintii tinerilor si tinerelor, colegi, profesori au primit flori, iar artistii, aplauze.

[wonderplugin_gallery id=”443″]

„La noi este o traditie si am vrut sa o revigoram. Cine puteau fi promotorii, realizatorii, decât tinerii din sat. Suntem pe drumul cel bun, pe lânga dansatorii pe care i-ati vazut, mai avem si un grup format din cei mici, din clasele I-IV, care au repetitii dupa amiaza, dar si o formatie formata din maturi. In total, sunt 42 de artisti amatori care vor duce, cu siguranta, traditiile noastre mai departe. Ce pot sa spun, suntem bucurosi ca am reusit.”
Sorin Ghergheluca, primarul comunei, prezent, impreuna cu membri ai consiliului local, la spectacolul de Dragobete.

Tot cu aceeasi ocazie, Carmen Voisei, director al Scolii Populare de Arta Bacau, si Florin Zancescu au facut o donatie de carti din literatura de specialitate Bibliotecii din comuna.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img