26 decembrie 2024

Dienet: Satul solariilor prinde viata

De la intrarea in satul Dienet, comuna Pâncesti, si pâna la iesire abia daca am intâlnit trei – patru oameni pe strada. Localitatea este cunoscuta pentru zecile de solarii care se intind in spatele caselor impunatoare iar in aceasta perioada satenii n-au timp de umblat pe strazi. Vremea este buna iar cei mai multi au inceput pregatirile pentru anul agricol actual asa ca nu-si mai vad capul de treaba. Au invelit solariile cu folie, au arat, au maruntit pamântul si incep sa puna semintele. Sunt insa si câtiva dintre ei care au plecat deja la piata cu o parte din recolta. Fac rost de bani pentru a trece la etapa urmatoare.

Productia de rasaduri. Unul dintre acestia este Toader Motoc. La 75 de ani munceste la fel de mult ca in tinerete, dar recunoaste ca, si daca ar vrea, n-ar putea sa mai stea. Se trezeste in fiecare dimineata cu noaptea in cap si se duce direct in mini-gradinile acoperite unde ardeii capia sau iuti, salata ori rosiile au rasarit deja. Plantele au nevoie de caldura si pentru asta sobele merg câteva ore bune in fiecare dimineata si seara.



Iarna calduroasa le-a fost de ajutor

Iarna blânda i-a ajutat sa faca economie la lemne dar s-au evitat si stricaciunile ce erau provocate de zapada, atunci când ningea mult. „Eu la ora 4.00 dimineata sunt aici permanent. Cum ma trezesc, vin si pun pe foc. Sunt intr-o zona unde este mai frig si daca nu tii temperatura din scurt, plantele mor imediat. Sunt firave, trebuie sa le ingrijesti cum trebuie. Avem sobe peste tot. A fost bine ca n-a fost o iarna asa de grea ca n-am mai ars asa de multe lemne. Daca mai si ningea, ne chinuiam si mai mult, ca trebuia sa dam zapada jos de pe fiecare solar, ca sa nu se rupa. Munceam câte o saptamâna. Trebuia sa cheltuim si alti bani ca sa reparam. A fost greu in anii trecuti, dar anul acesta am scapat”, spune Toader.

solarii dienet 1

Chiar daca vremea a tinut cu ei, au fost nevoiti sa cheltuiasca mai mult pe seminte, tratamente, folie, pentru ca de la an la an toate acestea se scumpesc, dar nu renunta. Doar el si sotia lui tin in picioare aproape jumatate de hectar de solarii, iar când au nevoie de ajutor apeleaza la fiicele lor sau la alte rude. Totul se face in familie, muncesc mult dar se mândresc cu gospodaria frumoasa si copiii realizati. „Daca nu muncesti, nu ai. Eu nu pot sa stau. Cât e ziua de mare nu stau deloc, dar ne si place ce facem. Avem ceapa gata de dus la piata, pregatim rasadurile sa le dam si pe astea, apoi punem rasadurile de ardei, punem varza si tot asa”, a completat si tanti Maria.

solarii dienet 3(cornel apostu)

La câteva case mai incolo l-am gasit pe Cornel Apostu. A intrat doar de vreo câtiva ani in familia legumicultorilor din Dienet, a investit destul, dar este convins ca a facut alegerea potrivita. Intr-unul din solariile sale, desi neincalzit, spanacul a rasarit de ceva timp si in scurt timp va ajunge pe tarabe. „Daca iarna n-ar fi fost atât de calduroasa, n-ar fi fost deloc spanac la vremea asta. L-am semanat din toamna, dupa ce am cules ardeii si am pregatit terenul, si deja a rasarit. Unde a batut soarele mai mult este mai mare, in partea cealalta mai mic, dar este bine”, o spune cu multumire localnicul. In curând, prima sa recolta de anul acesta va ajunge pe tarabe, insa munca la solar abia acum incepe.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img