27 decembrie 2024

Câinii de serviciu ai jandarmilor, parteneri de nadejde in misiuni

– infractorii sunt ingroziti de ei, insa copiii, care au avut ocazia sa-i vada in cadrul unor exercitii demonstrative, ii adora pentru disciplina, frumusetea lor si spectacolul pe care il fac

Odeg, Oloda, Ieva, Mipa, Rabad, Olexa, Obiza, Mira si Ieza sunt cei 9 câini de serviciu ai Gruparii de Jandarmi Mobila (GJM) Bacau. Marea majoritate sunt ciobanesti germani care au invatat de mici disciplina si pe care jandarmii se bazeaza la misiunile pe care le au de indeplinit. Fiecare câine este dresat pentru un anumit tip de activitate si se afla in grija unui subofiter din Grupa Conducatori Câini, coordonatorul grupei fiind plutonierul major Dragos Otetea.



Oloda, spre exemplu, este pregatit sa detecteze materiale explozive si poate fi vazut in misiuni executate in gari sau aeroport. Alti doi sunt folositi la patrulare in strada, in vreme ce cinci dintre ei sunt dresati pentru patrulare interventii, ei fiind prezenti in mod frecvent la manifestarile sportive. Acestia din urma sunt câinii care nu se sperie de nimic si isi asuma multe riscuri. „Noi le spunem câini kamikaze, pentru ca daca primesc o misiune merg pâna la capat. Trec si prin foc”, a explicat plt. maj. Dragos Otetea.

Dupa pensionare sunt luati acasa de jandarmi

Odeg (4 ani) este dresat pentru prelucrarea urmelor si este folosit in special pentru cautarea persoanelor disparute sau a suspectilor. Cel mai mare caz in care s-a implicat a fost in Vaslui, Gruparea de Jandarmi având competenta in mai multe judete din Moldova, iar acolo a participat la cautarea unui individ banuit de dubla crima. Dar nu face doar atât.

„Odeg este un câine universal si poate fi folosit la toate misiunile iar in plus participa si la concursuri. Acum doi ani a câstigat locul III la Campionatul Balcanic al Câinilor de Serviciu din Ministerul Afacerilor Interne, iar in 2015, locul IV la concursul national”, spune plt. maj. Otetea, in grija caruia se afla frumosul patruped. Rezultatele sunt exceptionale daca luam in calcul ca primele locuri sunt câstigate de regula de Centrul Chinologic de la Sibiu, de unde provin toti câinii MAI. Desi are numai patru ani, Odeg se impune prin statura, fiind cel mai dezvoltat dintre toti, iar intre el si conducatorul sau nu este doar o legatura de serviciu.

[wonderplugin_gallery id=”432″]

Toti câinii jandarmilor sunt atasati de partenerii lor de misiuni si asculta doar de ordinele venite de la acestia. Ei sunt cei care ii dreseaza de la câteva luni, ii hranesc, alearga cu ei la medic daca sunt bolnavi, iar când vine vremea pensionarii ii iau acasa, pentru ca nu-i pot abandona. Asa se va intâmpla in perioada urmatoare si cu Ieza. Are 8 ani si 6 luni si deja este propusa pentru casare, ajungând la un grad de uzura de 100%. Si-a facut treaba in „uniforma” de jandarm, iar acum conducatorul ei ii pregateste un loc primitor la el acasa. (Geta P.)

Grupa de conducatori câini de serviciu

Din grupa de conducatori de câini fac parte plutonierii majori Dragos Otetea (coordonator), Stefan Costin, Giani Grigoras, Florin Carare, Mihai Vasilas, Gheorghe Rafaila, Florin Baciu si plutonierii adjutanti Constantin Urda si Gheorghe Maftei. Ei sunt cei care stabilesc programul de pregatire si au grija ca partenerii lor necuvântatori sa se rezume doar la a speria sau imobiliza un suspect si nu sa-l atace. Iar pentru a se opri la limita aceasta este nevoie de multe ore de munca, dar si multa pasiune pentru ceea ce au de facut.

„Ii folosim in misiuni de patrulare in mediul uban si rural, la misiuni de ordine publica, la manifestari sportive, de protest, cultural-artistice ori la descinderi imobiliare. In special unde exista riscuri ce pot fi contracarate cu ajutorul lor ”, lt. col. Marius Taranu, ofiter relatii publice la GJM Bacau.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img