27 decembrie 2024

Viata de caminist

Pentru studentii bacauani, inceputul de an nu a fost cea mai fericita perioada. In ianuarie-februarie au sustinut prima sesiune din anul de studiu. Daca studentii din anii mai mari au experienta sesiunilor, nu acelasi lucru se poate spune despre boboci, care au fost pentru prima data in aceasta situatie. Noroc cu vremea, care fiind mai mult inchisa ca aspect, a fost numai buna de invatat. Iar de sâmbata, e vacanta.

Atmosfera din Caminul 2



Inarmati cu un aparat de fotografiat si un reportofon, la inceputul saptamânii, am patruns in lumea studentilor pentru a surprinde atmosfera din aceasta perioada. Si unde puteam face cel mai bine acest lucru, decât in Caminul Studentesc? Cum in dotarea Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau sunt patru astfel de unitati de cazare, am ales Caminul 2, mixt, cu peste 200 de studenti. Fetele locuiesc la etajul 1, iar baietii la etajele 2 si 3. Mai intrat in camera 121, unde locuiesc patru studente, toate in anul I: Larisa si Andreea sunt la Kineto, Monica la Sport si inca o Andreea, la Inginerie. Toate invatau.

Alexandru Ovezea
Alexandru Ovezea

Le-am intrebat pe fete cum e viata in camin si toate au fost de acord cu faptul ca e foarte bine. Conditiile sunt excelente: caldura, internet, sala de lectura, si toate acestea la un pret de 115 lei/luna pentru studentii de la buget si 215 lei/luna pentru cei de la „cu taxa”. In camin e liniste, nu mai sunt chefurile de alta data. Daca au de petrecut, caministii prefera sa o faca in pub-urile si cluburile din vecinatatea campusului universitar. In ceea ce priveste masa, tinerii aleg serviciile cantinei studentesti, cu preturi mai mult decât accesibile, singurul inconvenient fiind programul. Cantina e deschisa intre orele 11.00 si 15.00. Micul dejun si cina sunt luate in camera, de aceea multi au adus de acasa plite electrice, cuptoare cu microunde si frigidere. Printre retetele favorite gatite la camera sunt pastele, omletele si cartofii prajiti.

Povesti din lumea lor

Multi dintre studenti, chiar daca sunt din localitati apropiate de Bacau, prefera sa locuiasca in camin. „Naveta nu ar fi fost o solutie. Am pierde foarte mult timp pe drumuri, iar pentru noi timpul e pretios. Iar cursurile se intind pe toata durata zilei cu ferestre intre ele”, ne-a spus Monica Rotariu din Buhusi, studenta in anul I la Sport (Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii). Larisa Lupascu este din Roznov, Neamt, si este de aceeasi parere: „Intre cursuri mai venim in camera, mai invatam, si oricum, viata de student in camin e super, mai ales intr-un camin mixt”. O poveste mai interesanta este aceea a Andreei Grigoroaia, si ea studenta in anul I la Kineto.

Andreea Grigoroaia
Andreea Grigoroaia

„Eu sunt de pretutindeni. Tatal meu lucreaza in cadrul Armatei si de când ma stiu, ne-am mutat de noua ori. M-am nascut pe la Cluj. Am locuit si in Bacau timp de sapte ani si am fost eleva la Colegiul de Arte. Acum am domiciliul stabil in Piatra si locuiesc in caminul de studenti din Bacau”, a povestit Andreea. Cel mai mult ii place in Piatra Neamt. Bacaul deloc. De ce? „Pentru ca e un oras mort. M-am mutat acum patru ani de aici. Atunci se spunea ca se vor moderniza Insula de Agrement si alte zone, iar dupa atâta timp am regasit locurile la fel, in unele cazuri chiar mai rau”, a mai spus Andreea Grigoroaia. Cealalta Andreea, Andreea Gherman, e studenta in anul I Ia Inginerie.

E bucuroasa ca si-a gasit un job part-time intr-un centru comercial: „Lucrez cam patru ore pe zi, uneori si cinci. Dar e convenabil pentru ca fac rost de bani sa-mi acopar din cheltuieli”, ne-a marturisit. In aceeasi situatie este si Alexandru Ovezea din Buhusi, student in anul I la Sport: „Eu sunt antrenor de baschet la un club privat. Imi place foarte mult ce fac”, si-a inceput Alex povestea. Tânarul este si reprezentant al Ligii Studentesti, dar si sef de etaj in camin. „Locuiesc in camera 214 si sunt sef pe etajul 2.

Daniel Roata
Daniel Roata

Din aceasta postura, trebuie sa am grija ca totul sa fie in ordine si sa fie liniste”, ne-a mai spus Alex. Tot in camera 214 locuieste si Stefan Tataru, din Scorteni, student in anul I la Mecatronica. Stefan e un tip mai prietenos din toate punctele de vedere. „Ma inteleg bine cu toata lumea, ajut cu ce pot pe toata lumea, chiar si pe studentii din Republica Moldova, din Caminul 1. Se spune ca ei sunt mai in lumea lor. Dar nu e chiar asa…”, a spus tânarul din Scorteni. Un veteran al Caminului 2 este Daniel Roata din Vatra Dornei, student in anul III, la Sport.

„De aproape trei ani locuiesc in acest camin, in aceiasi camera (214), in acelasi pat. Acum nu ma gândesc decât la licenta. A fost o viata frumoasa in camin si chiar ma gândesc pentru mai departe la master. Singurul lucru care lipseste in camin, dupa parerea mea, este o bucatarie pe fiecare palier. Si chiar ar fi loc”, a povestit Daniel Roata. Concluzia noastra: viata studentilor caministi este frumoasa, chiar daca nu intotdeauna totul e pe roze. Câti studenti am fi intâlnit, tot atâtea povesti am fi aflat. Sa mai spunem ca, pe lânga cei 115 lei/ luna, respectiv 215 lei/ luna, cât platesc la cazare, studentii mai scot din buzunar cam 400 – 450 de lei lunar cu hrana si alte cheltuieli.

Dar parca banii nu mai sunt o problema, acum ca s-a terminat cu examenele si când viata de student e atât de frumoasa! Incepe vacanta binemeritata.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img