– interviu cu Irina Florea, proprietara brandului „Fresh din mere de Itesti”
Bacauanca Irina Florea, detinatoarea brandului local aflat in plina ascensiune „Fresh din mere de Itesti”, este o tânara antreprenoare care ne arata ca oricând poate dezvolta afaceri intr-o lume dominata de barbati. Economist de profesie, Irina Florea este casatorita, mama a doi copii, Dan, de 13 ani, si Ema de 16 ani, si, gratie spiritului sau energic si organizarii perfecte, reuseste sa se imparta, in mod fericit, intre afaceri si familie. A activat, un timp, in politica, experienta care, spune ea, a ajutat-o sa devina antreprenorul cu largi perspective de astazi.
– E greu sa fii femeie de afaceri intr-o lume a businessului dominata de barbati?
– Da, sa zicem ca e greu, dintr-o anumita perspectiva, insa, daca o faci din placere, e aproape imposibil sa resimti greutatile. De exemplu, mie imi place foarte mult sa lucrez cu femeile. Nu stiu, le consider foarte serioase, capabile mereu sa-si duca sarcinile la bun sfârsit, sunt foarte perseverente. Plus ca, in relatiile mele cu marii retaileri, am constatat ca negocierile le-am purtat mai tot timpul cu femei, toate de vârsta mea – 35-40 de ani. Avem o relatie foarte buna, mai ales ca, de fiecare parte a baricadei, totul se prezinta argumentat. Dar, pot sa spun ca experienta politica m-a ajutat mult in a relationa atât cu autoritatile, cât si cu partenerii de afaceri, cu angajatii.
– Au fost momente in care v-ati simtit discriminata? In afaceri, in politica…
– Mm, poate m-am simtit mai discriminata in politica, decât in afaceri, insa, trecerea de la politica la business in niciun caz nu a fost motivata de faptul ca n-as fi putut sa convietuiesc cumva printre politicieni.
– Ce atu ar trebui sa aiba o femeie de afaceri ca sa nu fie intimidata de partenerii barbati?
– Personal, am lasat asa de mult in urma sentimentele acestea, incât as putea sa spun ca acum chiar nu am retinere in a concura cu un barbat, de a comunica cu el. Sincer, nu ma poate intimida nimeni. Cred, mai curând, ca barbatii cu adevarat puternici stiu sa relationeze cu o femeie. Doar cei care vor sa arate ca femeia e mai slaba decât ei au, intr-adevar, o slabiciune. Or, atunci, eu chiar pot sa speculez punctul acesta slab al lor.
– Dar, delicatetea unei femei ar putea ajuta intr-un business?
– Cu siguranta, dar nu neaparat delicatetea, cât poate diplomatia unei femei. Fireste ca nu putem vorbi de un standard al unei femei, ca este delicata, diplomata sau nu. Ca si la barbati, de altfel, doar ca difera maniera. Pâna la urma, cred ca fiecare ne nastem cu anumite calitati care nu tin neaparat de femeie sau de barbat, dar care vin fiecare in completarea plusurilor celuilalt. Bunaoara, in familia mea, sotul meu ma completeaza perfect, astfel incât, la final, sa iasa o treaba de calitate.
– O afacere se construieste cu oameni. As fi interesat sa stiu ce fel de sefa sunteti?
– Apreciez foarte mult munca pe care o depun colegii mei. Sunt o persoana foarte deschisa, sociabila si, mai ales, intelegatoare, insa, in business, stiti cum e, trebuie sa fii ceva mai dur când lumea se abate de la drumul pe care incerci sa-l fixezi. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca nu strig niciodata la angajati. Niciodata. Duritatea unei persoane nu trebuie transmisa neaparat prin tonalitatea vocii. Eu obtin maximum de randament, lumea stiind ca sunt extrem de hotarâta, fara a ridica deloc vocea. In plus, ceea ce le solicit colegilor, de fapt, imi solicit si mie. Adica, niciodata nu am pretentii de la subalterni mai mari decât le-as avea de la mine. Niciodata nu incerc sa vad partea goala a paharului, sa descopar defectele omului, ci sa-i evaluez corect acele calitati care sa ma ajute pe mine sa ajung cu afacerea acolo unde mi-am propus. Am reusit, pâna acum, sa extrag din om ceea ce este mai bun si, de aceea, incerc sa-l responsabilizez intocmai cu ceea ce am observat ca se pricepe sa faca mai bine, astfel incât sa obtina maximum de randament. Noi lucram ca echipa, toate sedintele de lucru le facem impreuna, intr-o maniera detasata, fiecare aducând aportul maxim.
– Oamenii de afaceri au superstitii?
– As face o paranteza inainte sa va raspund la intrebare: eu nu mi-am propus sa fiu in primul rând om de afaceri. Niciodata. Mai intâi vreau sa fiu om, iar afacerile eventual sa fie un segment colateral al vietii mele. Fac afaceri ca sa pot sa fiu omul care doresc sa fiu. Nu sunt om ca sa fac afaceri. Da, sunt superstitioasa, insa, la modul ca nu vreau sa muncesc cu oameni pesimisti, care toata ziua isi plâng de mila, cu persoane negativiste. In jurul meu, vreau sa fie doar oameni care zâmbesc. Noi vedem toate numai cu optimism. In business, deseori mi s-a reprosat ca nu iau in calcul si varianta rea. Când spun ca acolo trebuie sa ajungem si aia trebuie sa facem, niciodata nu trebuie sa existe piedici, nu ne pierdem timpul gândind la ce ar putea rau sa apara. Fireste ca facem analize SWOT, dar intotdeauna primeaza punctele forte. Eu vad punctele negative ca fiind pozitive, intr-un anumit context. In fine, la mine conteaza foarte mult atitudinea, când lucrez, in general, nu-mi place sa ne aducem de acasa problemele, sa plângem unii pe umerii celorlalti. Aici, suntem, cu totii fericiti, intr-un mediu fericit.
– Ati avut momente mai dificile in viata de afaceri?
– Normal, se intâmpla sa nu gasesti mereu furnizorii potriviti, sa dai de clienti mai nu stiu cum sau noi sa nu dam randament. Plus ca este o birocratie excesiva care ne impiedica sa gestionam corect o situatie. Acum vad cu mai mare acuratete problemele pe care le au intreprinzatorii. Inainte, eram de cealalta parte a baricadei, in administratie, si vedeam din cu totul alt unghi, al functionarului. Cu toate ca imi erau sesizate anumite probleme, nu le priveam cu aceiasi ochi si poate ca nu aveam capacitatea, disponibilitatea de a ma gândi toata ziua la problemele de acest gen. Acum, imi dau seama ca mai este foarte, foarte mult de lucrat la atitudinea functionarului vizavi de intreprinzatori, dar si la mecanismul, in general, de elaborare a legilor etc.
– Credeti ca o femeie poate sa-si construiasca singura o afacere, sa aiba succes, fara a fi sprijinita de cineva?
– Aminteam adineauri despre complementaritatea noastra, a mea si a sotului. Ideea fabricii de sucuri „Fresh din mere de Itesti” a fost a sotului meu. In schimb, eu, absolvind Marketing-ul, impreuna cu o echipa restrânsa, am gândit brandul. „Fresh din mere de Itesti”, dezvolta un business foarte sanatos, numai ca nu era foarte cunoscut. Cred ca orice femeie poate face o afacere fara a fi neaparata nevoie de sprijinul unui barbat, asa cum si orice barbat poate initia si ridica un business fara suportul unei femei.
– In vâltoarea asta a afacerilor, mai gasiti resurse si pentru familie sau pentru rasfatul personal?
– Am norocul, printre altele, ca sunt extrem de bine organizata. Eu trebuie sa gândesc la ce vor mânca azi copiii, unde-i duc la pregatire, ce fac la scoala, cu ce se imbraca. Este menirea unei femei, in cadrul unei casnicii. Incerc sa ma descurc. Nu spun ca nu e greu, dar am noroc, din nou!, de ajutorul familiei, a rudelor, ma refer la bunicii copiilor, la cumnatii nostri etc, care sunt foarte implicati si ne sar in sprijin ori de câte ori este nevoie. In schimb, toata gândirea si toata organizarea eu trebuie sa le fac. In ceea ce ma priveste, intotdeauna trebuie sa gasesc timp si pentru mine, de exemplu, fac sport, acum vin de la sala. In fiecare dimineata am program de miscare. Daca vrem cu adevarat, putem. Mizez foarte mult pe organizare si, daca ne programam bine lucrurile, avem timp de toate.
– Unde va vedeti peste 20 de ani, tot in afaceri?
– Cu siguranta, tot in afaceri. Din pacate, am descoperit foarte târziu acest domeniu. Daca o faceam mai devreme, as fi ajuns mult mai departe. Cred ca nu trebuia sa parcurg atâtia ani in politica, desi, admit ca m-a ajutat foarte mult asta. Politica este, de departe, mediul in care poti cunoaste cel mai bine oamenii, unde gasesti cele mai mari provocari si adrenalina. Nu exista alt mediu. In schimb, in business, rezultatele sunt asimilate corect persoanei care a muncit pentru ele, situatie despre care nu prea putem vorbi in politica. In concluzie, am fost antrenata in politica si acum ma descurc foarte bine in afaceri.
– Nu v-ati imaginat ca, peste timp, o sa impletiti hainute pentru nepoti sau alte asemenea?
– Niciodata. Peste 20 de ani o sa ma vedeti deschizând o afacere, pentru ca asta imi place, am idei. Nu ma cramponez ramânând conectata la un singur business.