27 decembrie 2024

Caracatita de pe fata orasului

De mai bine de zece ani, de când televiziunea, internetul si telefonia au trecut pe transmiterea prin fibra optica (cablu), tot orasul a fost impânzit de cabluri, pe stâlpi, fatade, scari de blocuri, astfel ca mii de kilometri incorseteaza orasul, inestetic si periculos pentru siguranta cetatenilor. Fiecare stâlp destinat iluminatului public sau alimentarii cu energie electrica a diferitelor institutii sau societati comerciale a devenit, cu aprobare sau fara aprobare, sustinator a unor imensi colaci de cabluri.

Nimeni nu s-a gândit ce amploare va lua o asemenea invazie de cabluri, nimeni nu s-a gândit sa reglementeze fenomenul, astfel ca s-a ajuns in situatia fara iesire: nu se mai poate face nimic, orice incercare a administratiei de a introduce o oarecare ordine este sortita esecului, operatorii de fibra optica sau cablu refuzând sa se conformeze unor târzii (si inutile acum) hotarâri de consiliu local, cum sunt cele din 2011 sI 2012, care au ca obiect tocmai conditiile de autorizare si montare a unor asemenea instalatii:



„Având in vedere ca aceste societati au mai fost somate (…), facem cunoscut ca neintrarea in legalitate cu aceste cabluri determina Primaria municipiului Bacau de a demara, incepând cu data de 15 august 2012, procedura de demontare a tuturor cablurilor de telecomunicatii si fibre optice de pe stâlpii din municipiul Bacau care nu respecta conditiile de montare.” Termenul de intrare in legalitate a fost de 15 zile. Au trecut aproape patru ani de atunci. Ati vazut vreo schimbare? Eu, nu, ba, din contra, numarul cablurilor de pe stâlpi a crescut (se spunea ca doar sase sunt permise pe fiecare stâlp), s-au intins ca o caracatita pe fata orasului, multe se rup la un vânt mai puternic (cum s-a intâmplat si zielele trecute), iar stâlpii nu mai rezista la asemenea greutati si torsiuni, inclinându-se periculos spre caile de acces ale pietonilor si mijloacelor auto.

La o interpelare a ziarului nostru, din 2012, Primaria, prin purtatorul de cuvânt, Ionut Tomescu, ne da asigurari ca totul va intra in normalitate. “Conform unui proiect, aceste cabluri vor fi ingropate sub nivelul solului, iar acolo unde nu este posibil, societatile detinatoare vor poza cablurile cu respectarea normelor legale privind montarea lor la inaltime”, scria in raspunsul Primariei. Sunt semne firave, ca acele hotarâri vor fi respectate. Pe Stefan cel Mare, Mioritei etc., s-au executat sau se executa lucrari de modernizare (canalizare, gaze, energie electrica, asfalt), insa proiectele nu au cuprins si “canalizarea” cablurilor de telefonie, internet, televiziune.

Era cea mai buna ocazie, insa administratia a uitat de propriile hotarâri, capitulând inexplicabil in fata presiunii proprietarilor, ratând o ocazie unica pentru a reda orasului aspectul initial, in care conceptul de estetic sa fie la el acasa. Contactat din nou, in 2016, purtatorul de cuvânt al Primariei, Ionut Tomescu, ne-a comunicat urmatoarele: “Este adevarat ca nu s-a facut suficient pâna in prezent, doar pe strada Milcov toate cablurile au fost pozate subteran, odata cu lucrarile deja facute. Acele hotarâri de consiliu, la care faceti referire, nu au cuprins si masuri coercitive. In perioada urmatoare, problema acestor cabluri va fi reanalizata in Consiliul Local, se lucreaza acum la un proiect de hotarâre. Mai precizam ca Primaria mai are foarte putini stâlpi de iluminat public, majoritatea sunt in gestiunea Eon, administratia locala fiind responsabila, in aceasta problema, doar de estetica orasului, care nu ne poate fi indiferenta”, precizeaza purtatorul de cuvânt.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img