Al doilea mare oras al judetului ramâne fara investitii in apa si canalizare – Cauza o constituie numeroasele procese dintre operatorul privat si CL Onesti – CJ Bacau a incercat o solutie, dar a fost blocat in instanta
Investitiile in sistemul de apa si canalizare din Onesti, necesare dar imposibil de realizat cu fonduri europene in cadrul master-planului judetului, precum si cauzele care au adus municipiul in aceasta situatie au fost dezbatute intens de alesii judetului, pe final de an. Deoarece Neculai Olaru, PNL, a lansat diverse acuzatii in ultimele sedinte, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ), i-a amintit lui Neculai Olaru ca, fiind prefect atunci, nu a sustinut infiintarea ADIB (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau) desi era absolut necesara pentru accesarea fondurilor europene. “Va dau dreptate in privinta Onestiului, ce se intâmpla la Onesti e absolut anormal”, a recunoscut, acum, Neculai Olaru.
Pentru ca lucrurile sa le fie clare alesilor, mai ales celor din PNL, li s-a reamintit traseul juridic al sistemului de apa-canal, incepând din 1995, când RAGCL Onesti s-a reorganizat in SC Onedil Onesti. Astfel, in 1999 are loc privatizarea Onedil SA, dar capitalul social nu a cuprins si retelele de apa-canal. In 2001, Onedil se divizeaza in SC Apa-Canal SA si SC ONSAL SA. Instanta constata ca Onedil nu avea incheiat cu Primaria Onesti un contract de administrare sau concesiune pentru bunurile publice. De asemenea, contractul de privatizare nu contine o clauza cu privire la transmiterrea “unui monopol natural” sau a unor “drepturi exclusive” de prestare a serviciilor de apa-canal.
Contract de concesiune pe 49 de ani
Curtea Constitutionala admite exceptia ridicata de CL Onesti, precizând ca bunurile si serviciile publice se atribuie prin contract de concesiune societatilor infiintate prin reorganizarea RAGCL. Alesii onestenilor decid in 2002 ca sistemul de apa-canal (proprietate a municipiului) trece in administrarea CL Onesti, dar pierd in instanta. Pe de alta parte, si firma privata Apa-Canal SA, care cere ca CL Onesti sa fie obligat a incheia contract de concesiune pe 49 de ani, pierde procesul. “Orice hotarâre a CL Onesti luata pentru reglementarea situatiei juridice a serviciilor si sistemelor de alimentare cu apa si canalizare a fost atacata in instanta de catre SC APA-CANAL SA Onesti”, arata Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.
Intre acestea, participarea municipiului Onesti la constituirea Apa-Serv SA, ADIB si a CRAB (Compania Regionala de Apa Bacau). In 2011, dupa asocierea CL Onesti cu CJ Bacau pentru investitii prioritare, conform Tratatului de aderare la UE, autoritatea locala a decis infiintarea Serviciului Public de Alimentare cu Apa si Canalizare, dar aceasta decizie si altele adiacente au fost atacate de Prefectura in 2012. In 2013, Curtea de Apel admite recursul CL Onesti si ANRSC si modifica sentinta Tribunalului, ca nefondata. Urmeaza multe alte procese care au drept scop sa impiedice inregistrarea SC Apa Municipal Onesti, care apartine CL Onesti.
Judetul s-a asociat cu Onestiul. Degeaba!
Ideea e ca locuitorii din Onesti ar fi putut beneficia de investitii realizate din fonduri europene daca nu ar fi existat acest razboi. In master-planul aprobat in 2009, Onestiul era prins cu 3 obiective: extinderea si reabilitarea statiei de epurare, canalizare noua in Borzesti, dar si extinderea retelei (175.000 euro). Erau necesare doar doua conditii: operatorul serviciului de apa-canal sa nu fie privat, iar municipiul Onesti sa fie membru al ADIB. Nu era membru al ADIB deoarece s-a retras pentru a nu compromite, din cauza proceselor, toate investitiile judetului Bacau. Acestea sunt prinse intr-un proiect integrat, unic, in valoare de 108 milioane de euro.
Pentru ca Onestiul sa nu fie izolat total, CJ Bacau s-a asociat cu municipiul, obligându-se sa suporte 90 la suta din valoarea investitiilor. Intre acestea, canalizarile din cartierele Buhoci, 6 Martie si Cuciur, finalizate in 2013, reteaua din Borzesti, in lucru, si studiul de fezabilitate pentru Statia de Epurare, ultimul fiind blocat de litigiul deschis de SC Apa-Canal SA Onesti. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, avertizeaza: “In aceste conditii, municipiul Onesti este pus in imposibilitatea beneficierii de fonduri de la bugetul judetului si cu atât mai mult din fonduri europene prin POIM 2014-2020 (n.r.:Programul Operational Infrastructura Mare), riscând sanctiuni drastice pentru incalcarea standardelor impuse prind Directiva Europeana 91/271/CE privind tratarea apei uzate menajere”.