27 noiembrie 2024

Reabilitarea termica a blocurilor, din nou amânata. Pâna in 2020

Este vorba in primul rând despre proiectele care au fost acceptate deja la finantare europeana, dar care nu au mai fost implementate la timp. Acestea au fost retrase, urmând sa fie redepuse pentru finantare europeana in perioada 2014-2020.

Municipalitatea a anuntat cu fast in ultimii doi ani reabilitari termice pe bani europeni. Au fost date hotarâri de consiliu local si semnate contracte pe mai multe blocuri. Asociatiile de proprietari au fost initial de acord, primaria si-a dat girul, dar, ulterior, o parte dintre cei direct interesati s-au razgândit, proiectele tehnice au fost gresite sau licitatiile s-au impotmolit pentru ca unele aspecte tehnice nu au fost definite corect si suficient de clare, motiv pentru care nu avem in prezent un bloc reabilitat pâna la capat.



In aceste conditii, executivul primariei a luat o decizie. „Pe Programul Operational Regional nou este o alocare uriasa, de 2 miliarde de euro pentru reabilitare termica. In urma discutiilor cu Agentia de Dezvoltare Regionala, am decis sa retragem proiectele. Le vom redepune, corectate, bine facute, pentru ca era dezavantajos sa cheltuim bani din bugetul local când avem aceste fonduri disponibile pentru urmatorii ani”, a explicat administratorul public Leonard Padureanu.

Asociatiile asteapta resuscitarea programului

Mai multe asociatii de proprietari din oras asteapta ca Primaria Bacau sa reia programul de reabilitare termica exterioara a blocurilor. Daca in documente apar „in curs de desfasurare” lucrari de reabilitare termica exterioara a blocurilor pe strazile Mioritei, Garii, Marasesti, Milcov, Narciselor sau Cornisa, la fata locului, lucrurile stau cu totul altfel.

Presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari direct interesate spun ca de ani de zile au finalizat documentatiile cerute de primarie, insa, nu s-a concretizat niciun proiect cu aceasta destinatie. „Noi am finalizat documentatia si am respectat toate criteriile impuse de primarie. Initial, anul trecut ne-au spus ca la blocul 44 A/B de pe Republicii vor incepe lucrarile in aprilie, apoi in iunie, dupa aceea in august, ca in final sa ne duca cu termenul pâna in octombrie, dupa care nu s-a mai auzit nimic. Noi le-am cerut celor de la primarie sa ne trimita o hârtie oficiala in care sa se precizeze exact când vor incepe aceste lucrari, insa, nu am primit niciun raspuns”, declara Elena Dragan, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 65.

„Eu locuiesc in blocul nr. 44 de pe strada Republicii si satula de atâta incertitudine din partea autoritatilor, am decis sa-mi izolez singura locuinta. Am facut un efort financiar, iar cu 3.000 de lei am izolat aproximativ 50 de metri patrati. Acum am parte de confortul termic dorit si nu mai stau la cheremul nimanui”, spune Magdalena Carp, locatara.

O alta procedura

Autoritatile intentioneaza si sa simplifice procedura prin care se va aplica pentru finantare si sa ii determine si pe proprietarii de apartamente sa-si respecte cuvântul. „Daca asociatia de proprietari va lua o decizie, aceasta trebuie sa ramâna in picioare, indiferent daca cineva se razgândeste. Noi vom anunta asociatia sa-si faca documentele si fiecare se va aseza la rând. Pe principiul primul venit, primul servit se vor aloca fondurile”, a mai spus Padureanu.

Pe lista investitiilor in curs de derulare, dupa raportul publicat de ADR-NE, se afla blocuri de pe strazile Milcov, Razboieni, Marasesti, Narciselor, Republicii, Mioritei si Cornisa Bistritei. Acestea nu apar in proiectul de buget pe 2016, dar autoritatile dau asigurari ca vor fi prinse la reabilitare, primul pas (fise tehnice, acordul locatarilor) fiind deja facut. Pe noua proiectie financiara apar insa prinse la reabilitare blocurile Marasesti 120, 189, Letea 2, Slanicului 4 si 6, Neagoe Voda 10 si 7, Calea Republicii 5, 25, 46. Fiecare va primi 1000 de lei pentru inceput, urmând ca restul sa vina de la Uniunea Europeana.
„Ne-am saturat de minciuni! In Asociatia de proprietari nr. 47 trebuiau sa intre in reabilitare termica blocurile nr. 2 si 8 de pe strada Narciselor. De trei ani am finalizat documentatia si in tot acest timp nu s-a intâmplat nimic. Nu stiu care e motivul pentru care nu se fac aceste blocuri. Sunt cu toata documentatia la punct, dar nimeni nu vorbeste cu noi lucruri concrete”, declara Viorica Gavrilut, administrator la Asociatia de proprietari nr. 47

„In Asociatia de proprietari nr. 22 au ramas lucrari restante la capitolul reabilitare termica. Pe Republicii nr. 54 (la «Rodica») au fost stopate lucrarile pentru ca executantul folosea material ieftin, care nu corespundea calitativ. Era vorba sa se reia licitatia, sa vina alt constructor, insa nu stim ce se va intâmpla mai departe”, spune Ion Obreja, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 22

„Cu siguranta si locatarii trebuie sa achite o cota parte din aceste lucrari. Comisia Europeana cere acest lucru, dar plata se poate face in timp.”
Leonard Padureanu, administratorul public al Municipiului Bacau

Caseta: Primaria Bacau a depus la ADR-NE proiecte pentru reabilitarea a 43 de blocuri, in valoare totala de 12 milioane de euro. Partea nerambursabila a fost pâna acum de 60 la suta, restul de 40 la suta urmând sa fie acoperit de locatari sau primarie (in cazul celor cu venituri mai mici de 1600 de lei de persoana). Daca ar fi demarat proiectele, trebuiau inlocuite acoperisurile, schimbate ferestrele si instalatiile la subsoluri si izolate la exterior toate aceste cladiri.

Ramona Ionescu
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014