27 octombrie 2024
ActualitateParlamentarii de Bacau se pun bine cu Doamne-Doamne!: Amendamente cu acatist

Parlamentarii de Bacau se pun bine cu Doamne-Doamne!: Amendamente cu acatist

Parlamentarii de Bacau au obtinut bani pentru 32 de biserici din judet. Din pacate, la scoli si spitale, suntem codasi. Foarte rau stam si la drumuri. PNL nu a reusit sa-si treaca amendamentele, desi „aveau la baza studiile de fezabilitate ale primarilor”.

Legea bugetului pentru 2009, votata de Parlamentul Romaniei, prevede la capitolul „Scoli” finantarea a 5 unitati din judetul Bacau: patru in Balcani (trei scoli si o gradinita) si una in Solont, ultima primind 280.000 lei. In comparatie cu zecile de investitii din judetele Botosani, Alba si Arad, e foarte putin. La capitolul „Spitale”, avem o singura finantare, Spitalul Orasenesc Buhusi, cu 180.000 lei. Asta in timp ce Aradul va primi bani pentru 4 spitale, Alba – 2 spitale si 2 dispensare, Iasi – 3 spitale, Timis, pentru 5 unitati (2 spitale si 3 dispensare), iar judetul Cluj pentru 6 spitale. Bacaul sta bine la capitolul „Biserici”, avand finantari intre 10.000 si 100.000 lei pentru 32 de lacasuri de cult, dintre care 5 sunt in Onesti, 5 in Moinesti si alte 2 langa Moinesti: Poduri si Prohozesti. Sume mai mari au primit biserica din Cucuieti-Dofteana, 400.000 lei, si cea din Faraoani, cu 200.000 lei.



Catedrala din Bacau nu a primit bani

Ionel Palar, deputat PNL, a depus 70 de amendamente, cel mai important fiind solicitarea de finantare a Spitalului Municipal Bacau, aflat in constructie. Comisia de sanatate si-a dat avizul, si Comisia de finante a aprobat, initial, nua 360 de miliarde, ci 50, dar a doua zi s-a razgandit. „E un punct de vedere politic”, i s-a explicat deputatului. „Toate amendamente au avut la baza studii de fezabilitate depuse de primari si investitii incepute. Niciunul nu a avut surse fanteziste”, arata Ionel Palar. Alte douaa solicitari au vizat Centru Expozitional si extinderea retelei de gaze in Hemeiusi, unde „avem cel mai mare parc industrial din Moldova”. Vasile Nistor, senator PD-L, a cerut bani pentru patru lacasuri de cult.
Adrian Popescu, deputat PD-L, a solicitat bani pentru Catedrala Ortodoxa „Inaltarea Domnului”, aflata in constructie, si Biserica Sf. Ioan, ambele din Bacau, dar amendamentele n-au trecut. „Am sprijinit si finantarea Spitalului Municipal, dar mi s-a spus clar ca nu sunt bani. Secretarul de stat Irimia mi-a promis ca va lua in calcul aceste obiective la rectificare”. Vasile Gherasim, deputat PD-L, a cerut bani pentru lacasurile de cult din Lucacesti, Poduri si Prohozesti. „Toate trei amendamentele au trecut, dar sumele sunt modice”, arata el. La Lucacesti, lucrarile au pornit in 1990 si sunt tot la parter.

Se asteapta o rectificare in minus!

„Nu am depus alte amendamente deoarece am trecut pe la Ministerul Dezvoltarii si am vazut ca doua investitii care ma interesau sunt prinse: regularizarea rauluui Trotus si reteaua de canalizare a Darmanestiului. Orasul Darmanesti nu are un metru de canalizare”, spune Vasile Gherasim. Ela a sustinut si infiintarea unui centru social, tot in Moinesti, initiativa apartinand Protoieriei, care va primi 75.000 lei. „Va trebui sa lucram cu autoritatile judetene si locale pentru rectificare, daca nu cumva va fi o rectificare in minus, declara, pesimist, Vasile Gherasim. Eu asa cred, pentru ca se fac concediri in masa si scade numarul contribuabililor. Vom avea, in 2009, 600.000 de someri si 2,5 milioane de salariati”. Desi s-a aprobat suplimentarea sumelor pentru reechilibrare bugetara, judetul Bacau nu a mai primit niciun ban. Asa cum arata Dragos Benea, presedintele CJ, vor fi bani pentru reparatia capitala a 5 km de drum. Guvernul actual s-a concentrat „pe drumuri si pe reabilitarea termica a blocurilor, prin Ministerul Dezvoltarii”. De ce n-a primit si Bacaul bani pentru drumuri? Pentru ca banii aau mers spre drumurile rapide”, or prin Bacau trece „singurul drum adevarat din tara asta”, Bucuresti-Suceava. Pentru drumurile judetene nu sunt bani. „E criza, insista Vasile Gherasim, PD-L. Eu am fost in toate comisiile. Daca situatia e neagra acum, va fi de trei ori mai neagra”.

Vot doar pentru bani putini

Parlamentarii bacauani ai PSD au avut, si ei, o lista de amendamente, dintre care doar o parte au fost aprobate. aAm sustinut mai multe amendamente, iar in privinta unuia s-a intamplat la fel ca in fiecare an si nu a trecut. Este vorba de alocarea unor sume defalcate pentru activitati din domeniul protectiei copilului si persoanelor cu handicap. Numai amendamentele care vizau sume mai mici au trecut, iar situatia este aceeasi in cele mai multe judete, indiferent de apartenenta politica a parlamentarilor care le-au propus. Este a cincea experienta de acest fel. In schimb, unele amendamente ale noastre pentru obiective mai mici au trecut. Sunt cateva biserici, scoli, spitalul orasenesc Buhusi si alte asemenea obiective. Insa pentru amendamentele privind sume foarte mari este dificil, deoarece Guvernul trimite la Parlament un proiect al Legii Bugetului, iar modificarile importante inseamna complicatii pe masura, gasire de surse de finantare sau reasezarea unor cheltuieli prevazute. Sigur ca neaprobarea unor amendamente face situatia sa para dificla, insa suntem abia la inceputul anului, asteptam o posibila salvare de la recitificarile bugetare si speram sa se gaseasca solutii. In niciun an nu au ramas salariile neplatite la institutiile precum Protectia Copilului si nu vor ramane nici de aceasta data”, a declarat senatorul PSD Catalin Mardare.

Silvia Patrascanu
Codrin Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img