25 octombrie 2024
ActualitateAnul 2008 a stat sub "papucul" alegerilor

Anul 2008 a stat sub „papucul” alegerilor

Am auzit, in anul alegerilor, promisiuni cu nemiluita. La locale, candidatii si liderii de partid ne-au dat sosea de centura, parc de distractie, podurile si drumurile nefacute in patru ani, iar la parlamentare, toti au promis autostrazi, salarii mari si impozite mici. Azi, dau din umeri: pusculita tarii e goala!

Anul 2008 a fost unul efervescent din perspectiva vietii politice, atat la nivel judetean, cat si national. Primele sase luni au fost dedicate alegerilor locale, care au adus destule surprize, intre care, plecarea lui Ioan Rauta, din Sascut, dar si pierderea Moinestiului de catre PSD, succesul lui Ionel Turcea, din Buhusi, oras cu populatie extrem de paupera, si al independentei Gabriela Iacobescu, la Podu Turcului, in dauna PNL. PSD si-a pastrat si fotoliul de presedinte al CJ, ocupat de Dragos Benea, desi functia a fost supusa votului direct. Al doilea, ca numar de voturi, a iesit Ionel Palar, ajuns vicepresedinte. Aproape jumatate din cele 93 de primarii din judet au fost castigate de nou-veniti. Cei care ocupasera timp de patru ani functia de primar au fost avantajati pentru ca au avut ce arata – scoli, drumuri si casea reabilitate din fondurile guvernamentale pentru inundatii sau investitii -, dar si pentru ca exista o anumita inertie a maselor chemate sa decida cine le va administra problemele. In cazul primarilor care ajung la al treilea sau al patrulea mandat, mecanismul e invers: imaginea lor suferit o intensa uzura si electoratul mizeaza pe schimbare. In rest, a contat influenta partidului in comuna, stiut fiind faptul ca exista zone rosii sau galbene, promisiunile, aureola Presedintelui si, in fine, calitatea candidatului.



De la dreapta la stanga, din doi in doi!

Au trecut localele, a trecut si vacanta de vara, iar politicenii s-au intors la munca, cu preocuparea organizarii campaniei pentru parlamentare, de asta data. Inceputul toamnei a stat sub semnul apatiei, al lenei pe care ti-o da munca de rutina. Caruta s-a urnit greu, drumul parea linistit, programele de guvernare, cele stiute, cand, din senin, s-a starnit furtuna. Criza economica declansata in SUA a dat peste cap programele PSD, PNL, dar mai ales pe cele ale PD-L, care isi clamase repetat si raspicat orientarea de dreapta. Primul care s-a zapacit, scuturat de replicile acestui seism, a fost insa PNL. In timp ce Tariceanu anunta ca Guvernul nu e de acord cu marirea salariilor dascalilor, ministrul liberal, Cristian Adomnitei, vota, primul, majorarea de 50 la suta. In nebunia mondiala, provocata de stirile privind caderea bancilor, a afacerilor imobiliare, cresterea dobanzilor, falimentul, somajul, partidele au uitat de doctrine si de programele puse la cale in lunile din urma.

Candidatii s-au intors la atalpa tarii”

Candidatii au lucrat sub umbrela partidului – veste portocalii, megafoane, afise uriase in care apareau alaturi de lideri nationali, ca Stolojan si Tariceanu, sau locali, ca Stavarache -, dar aUninominalul” i-a trimis pe teren, sa ia contact direct cu electoratul. Ravnitori foarte la fotoliul de parlamentar, ei au pornit sa bata judetul, inarmati cu pixuri, pliante, brichete, dar si saci cu faina, sacose cu salam sau peste, mititei si bere. Fiecare candidat s-a plimbat prin sat cu primarul, l-a pupat pe alegator si s-a facut frate cu saracia lui. Pana la urma, doar trei au iesit parlamentari direct din urna, toti ai PSD: Viorel Hrebenciuc, Iulian Iancu si Radu Mardare. Redistribuirea nu i-a fericit neaparat pe cei care au fost primii in colegiul lor, ci pe acei care si-au ales bine zona, tinand cont de culoarea acesteia si de forta contracandidatilor. Pe langa cei patru, Bacaul va fi reprezentat de deputatii Tudor Chiuariu, Adrian Popescu, Ionel Palar, Gheorghe Antochi, Mihai Banu, Valerian Vreme, Vasile Ghrasim si Gabriel Vlase, iar in Senat, de Gabriel Berca, Vasile Nistor si Elena Mitrea. In judetul Bacau, PSD s-a clasat pe locul I, cu 2 senatori si 4 deputati, iar PNL si PD-L si-au impartit locul II, avand cate 3 deputati si 1 senator.

Cu promisiunile, pe autostrada Ghimes-Bacau-Lipova

Campania a fost doldora de promisiuni fantasmagorice, care, pe acest fond, al spaimei de somaj si saracie, au prins. Premierul Tariceanu, seful PNL, le-a vorbit bacauanilor despre investitii, prosperitate, majorarea salariilor, care „nu se poate face peste noapte”, dar si despre despre cumpatare si intelepciune, afirmand ca, de data asta, romanii anu se vor lasa pacaliti de cei care vand iluzii”. N-a fost asa, caci romanului nu-i place cumpatarea. In conferinta de presa organizata in Bacau, Mircea Geoana a folosit trei sferturi din timp ca sa atace PNL si PD-L, apoi a afirmat ca, in aceste conditii de criza, PSD poate duce Romania ape un drum ascendent” si a promis sprijin apentru fosta zona miniera Moinesti-Comanesti”, pentru Slanic Moldova, dar si pentru Buhusi, oras in care confectiile au murit. Pentru PSD a fost mai simplu, deoarece protectia sociala e punctul sau forte de 19 ani incoace. Nu a fost nevoie decat sa ingroase liniile. PD-L, in schimb, a fost silit sa-si modifice radical discursul. Astfel, Adriean Videanu, prezent in Onesti si Bacau, a promis siguranta locului de munca, „majorarea salariilor profesorilor din prima zi de guvernare”, cresterea numarului locurilor de munca la 5.050.000, introducerea „pensiei minime garantate de 350 de lei”, mentinerea cotei de impozitare de 16 la suta, „desfiintarea a 100 de taxe si impozite”, incurajarea investitiilor in energie si infrastructura, cresterea productivitatii. Cu bani din rezerva BNR. Tot atunci, Videanu a afirmat ca cei din UDMR au fost destul la putere si ca ale-ar prinde bine patru ani in opozitie”. Ideea unui guvern fara maghiari nu apartine, asadar, PSD. Pe 2 noiembrie, la lansarea campaniei PD-L Bacau, Stolojan promitea ao pensie medie de 405 euro”, pensii sociale, descentralizarea administratiei, o strategie a educatiei, 836 km de autostrazi, asosea de centura pentru Bacau”, reducerea accizelor la motorina. O saptamana mai tarziu, Flutur clama sprijinirea mediului de afaceri, aanularea impozitului pe profitul reinvestit in tehnologie”, alocarea de resurse pe mai multi ani, intocmirea de schite cadastrale gratuit, care va costa apeste 500 de milioane de euro”, asubventii de 300 de euro la hectar”, ca in UE etc. Toti candidatii PNL, PSD si PD-L au promis autostrazi, salarii mari si impozite mici.
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img