22 octombrie 2024
ActualitateCampanie cu luciu de saracie / Primariile au intrat in faliment

Campanie cu luciu de saracie / Primariile au intrat in faliment

Autoritatile locale sunt cele care, dupa ce candidatii care isi fac campanie pleaca, incaseaza bobarnacele pentru facturile si ajutoarele neplatite. La usa primariei vin necajitii si bolnavii, dar si directorii de scoli. Toti cer bani. Bani pentru salarii, bani pentru lemne de foc, pentru reparatii. Din pacate, candidatii vin doar cu bannere si promisiuni.

Sfarsitul anului se anunta extrem de tulbure, si nu doar din cauza alegerilor. In timp ce politicienii aflati in campanie ragusesc facand promisiuni, sindicatele agita securea razboiului, edilii din mediul rural au insomnii cu gandul la facturile neplatite si saracii care ii intampina, dimineata, in usa primariei. Mihai Coman, PSD, primar Barsanesti, asteapta din martie cei 7,3 miliarde lei vechi, aprobati prin HG 370, ca sa-si plateasca datoriile catre firmele de constructie: „Nu a venit niciun leu. Scolile au facut licitatii, le-am dat acoperisul jos, constructorii au turnat planseul si ne-au lasat balta din cauza ca nu i-am platit. Pe 31 decembrie se incheie anul financiar si ne vor lua inapoi banii pe care nici nu i-au dat”. 180 de elevi de la Scoala Caraclau si alti 160 de la Scoala Barsanesti invata intr-o gradinita, in doua schimburi. „I-am scris lui Adomnitei, dar era in campanie la Iasi, acum i-am scris lui Anton, dar nu vad nicio reactie, spune Coman. Pe 2 ianuarie s-a prabusit grinda in scoala. Ii pasa cuiva? Daca erau cursuri, eu dadeam azi cu subsemnatul”.



Saracii plang la usa primariei

Primaria Livezi are datorii cata frunza si iarba. Fata de cetateni, dar si fata de firmele private. „Nu am platit facturile la consumabile, nu am platit repararea calculatoarelor, nu avem bani pentru iluminatul public”, afirma Gioni Craciun, primar independent. Adaugati 200 de milioane, necesare pentru incalzirea Primariei Livezi, 2 miliarde pentru reabilitarea Scolii Livezi, bani aprobati insa nevirati, si alte 700 de milioane, cat e restanta la firmele care au reparat drumurile. „Constructorii ne preseaza, spun au luat bani din banci si platesc dobanzi”, arata Craciun. Asistentii persoanelor cu handicap nu si-au mai primit salariul de la jumatatea lui august si nici pentru noiembrie si decembrie nu sunt bani. Pentru plata datoriilor sunt necesare 680 de milioane lei vechi, iar pentru ultimele doua luni, inca vreo 300 de milioane. Beneficiarii Legii 416 nu au mai primit bani din mai, restantele insumand 1,7 miliarde de lei. „Sa vedeti cum stau dimineata la usa primariei! Nu stiu ce sa le mai spun… Am facut adrese la Prefectura, la CJ, peste tot. La ultima hotarare de guvern, pentru cheltuieli curente si de capital, comuna Livezi a primit zero lei”.

Nu sunt bani pentru lemne, salarii si telefon

Guta Stiuca (foto), PNL, primar in Parincea, nu are un leu pentru scoli: „Nu am cu ce plati salariile profesorilor, e vorba de vreo 2 miliarde lei vechi, nu am cu ce plati telefonul, nu am un leu pentru lemne de foc. Total, pentru scoli, la cheltuieli materiale, mi-ar trebui 2,5 miliarde”. Gaurile din drumuri se adancesc si e nevoie de cel putin 2 miliarde lei vechi, iar pentru a-i plati pe insotitorii persoanelor cu handicap, de vreo 500 de milioane. Iritati, edilii sustin ca politicienii care se viseaza deputati si senatori „vin cu pliante si banere, in loc sa aduca bani. Toti, indiferent de culoare. Sa vina cu bani”. Primaria Poduri are de dat 800 de milioane de lei vechi pentru reabilitarea scolilor si 3 miliarde la drumuri. Saracii comunei nu si-au primit ajutorul social din septembrie, CL avand nevoie de 400 de milioane pentru a fi la zi pe 31 decembrie, iar pentru salariile „insotitorilor” de alte 600 de milioane. „Scolile au lemne doar pentru jumatate din iarna, arata primarul Ioan Dobrovat, PD-L. Pana la alegeri, nu mai sper nimic. Poate va fi o rectificare spre final de an, ca sa functionam macar la limita de avarie”.

Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img