21 octombrie 2024
ActualitatePrimari PD-L versus Guvern PNL. Si invers.

Primari PD-L versus Guvern PNL. Si invers.

Democrat-liberalii denunta amita electorala”

Liderii organizatiei judetene a PD-L acuza Guvernul ca, la ultima repartizare de fonduri, i-a ocolit pe primarii democrat-liberali. Reuniti, vineri, la sediul partidului, ei au afirmat ca banii au fost dirijati in mod intentionat spre comunele conduse de PNL si PSD, ca un fel de „mita electorala”.
Toader Balcanu, lider PD-L, a prezentat ziaristilor un tabel cu sumele repartizate comunelor si oraselor pe doua coloane, dupa criteriul apartenentei politice a primarului, aratand ca diferenta e foarte mare. El sustine ca toti edilii liberali au primit bani si inca sume substantiale. La polul opus se afla primarii PD-L, arata el. Astfel, „din cele 24 de localitati cu primari democrati, numai 10 au primit finantare”. Balcanu sustine ca aceilalti mari beneficiari ai acestei hotarari de guvern sunt PSD-istii”. El a comparat comunele „portocalii” care au primit putin sau „zero lei” cu cele „galbene”, ale PNL, care au primit 3-4 miliarde de lei vechi, desi au acelasi numar de locuitori sau mai putin. Banii au fost alocati de Guvern direct administratiilor locale pentru refacerea infrastructurii. Toader Balcanu a mai afirmat ca „Guvernul nu avea de unde sa stie ce probleme are Huruiesti sau Corbasca. Aceste propuneri care s-au facut sunt venite de la judet”. Doina Melinte, prezenta la conferinta, a precizat ca banii vin cam tarziu, avand in vedere durata procedurilor de achizitie publica. La conferinta de presa de la sediul PD-L au venit si patru primari, care s-au declarat dezamagiti de faptul ca demersurile lor nu au fost luate in seama de Guvern. Edilii din Parava, Urechesti, Dofteana si Corbasca sustin ca au in derulare proiecte care vizeaza gradinite, scoli sau drumuri. „Recunosc ca sunt revoltat, mahnit, dezamagit, a declarat Nicolae Talaba. Nu mi se pare normal sa iei dreptul altor comunitati, daca te afli la putere. Comuna Urechesti are o multime de probleme, sa nu va inchipuiti ca o duce pe roze. E dezavantajata si economic, si social, si geografic. Nu mi se pare normal ca un primar PD-L sa nu primeasca bani”. Primarul Costel Dediu a comparat Parava, care lipseste de pe lista Guvernului, cu Orbeni, comuna vecina, care a primit 7,71 miliarde lei vechi. In final, liderii democrat-liberali au declarat ca au protestat public deoarece spera ca se mai poate repara ceva intrucat banii nu au fost inca virati.



Banii pentru drumuri nu au aculoare politica”

Secretarul de stat Gabriel Berca a sustinut, ieri, o conferinta de presa, secondat de prefectul Claudiu Serban si de subprefetul Constantin Scripat. Gabriel Berca a facut declaratii privind obiectivele care vor fi in atentia Guvernului in acest sfarsit de an si alocarea de fonduri judetului Bacau, insistand pe faptul ca Guvernul nu a tinut cont de „coloratura politica”.
Gabriel Berca a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri doua hotarari prin care aloca sume importante judetului nostru. Prin HG 1152, Bacaului i-au fost repartizate 330 miliarde de lei vechi, ceea ce il face campion, la nivel de tara, la finantari, singurul care a mai primit asa de mult fiind judetul Arges. Banii vor acoperi „cheltuieli curente si de capital” si vor fi repartizati pe primarii de catre Consiliul Judetean. „Apelul pe care il fac catre CJ Bacau este sa gestioneze corect aceasta suma”, a declarat Gabriel Berca. El a cerut ca respectivele 330 de miliarde „sa nu capete destinatii obscure”. „Mi-as dori ca macar o mica parte din acesti bani sa ajung si la Saucesti”, a adaugat el, dupa ce, in aceeasi conferinta, criticase CJ ca nu s-a implicat in sprijinirea sinistratilor din judet. Prin cealalta hotarare, judetul Bacau primeste 472,2 miliarde lei pentru reabilitarea drumurilor, insa banii au fost impartiti de Guvern, care i-a repartizat direct pe comune si orase. Secretarul general al Guvernului a mai vorbit si despre campania electorala, precizand ca spera sa fie una civilizata, apoi a etichetat drept „iresponsabila” cresterea salariilor dascalilor, afirmand ca majorarea ar trebui sa se faca diferentiat si sa-i vizeze pe debutanti. Gabriel Berca a insistat asupra faptului ca Guvernul nu a tinut cont de „coloratura politica”, ci de nevoile comunitatii si de investitiile aflate in derulare, dand drept exemplu comuna Tamasi, care a primit 4 miliarde de lei vechi, desi are primar de la PD-L. Ioan Dobrovat, primarul din Poduri, care s-a mutat de la PNL la PD-L, sustine insa ca are un proiect in valoarea de 4 miliarde pentru refacerea unui drum, dar nu a primit niciun leu. „Altii au beneficiat de 4, 5 sau 7 miliarde, se plangea Dobrovat, ieri. Eu m-as fi multumit cu 5 la suta. Nu e drept ca Guvernul sa sanctioneze comunitatea din cauza primarilor”. Gabriel Berca a afirmat ca Ioan Dobrovat si alti primari nemultumiti ca nu au primit bani de la Guvern ase pot adresa Consiliului Judetean”.
Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img