– in bisericile bacauane se strâng semnaturi pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.
Intr-o bisericuta dintr-un catun bacauan, la finele slujbei, preotul a scos un teanc de hârtii si i-a indemnat pe credinciosi sa semneze pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Credinciosii au semnat in liniste, in afara de unul. „Voi sunteti intregi la minte? – i-a intrebat barbatul. Intr-o tara democratica europeana nu e posibil sa veniti cu asa ceva!”. A fost, de altfel, singura voce din acel satuc – care are biserica, dar nu are scoala si nici magazin – care s-a declarat impotriva acestei initiative.
Mai multe organizatii non-guvernamentale, sustinute de preoti, strâng, in aceste zile, semnaturi pentru modificarea articolului din Constitutie care defineste familia in România. Acestea ar dori definirea in termeni clari ca familia este formata exclusiv din barbat si femeie. Listele sunt impartite in bisericile din toata tara. Iar practica este in plina desfasurare si in Bacau. Organizatorii doresc sa adune 500.000 de semnaturi, pentru un referendum in care românii sa fie intrebati daca sunt de acord cu mariajul intre persoane de acelasi sex.
„In conformitate cu valorile si principiile pe care se fundamenteaza, Asociatia Parintilor pentru Ora de Religie (APOR) sprijina demersul Coalitiei pentru Familie si se alatura altor asociatii si organizatii nationale care isi propun revizuirea Constitutiei României. Filiala Bacau a APOR pledeaza si ea pentru apararea familiei traditionale si sustine aceasta initiativa nationala, prin indemnul ca parintii responsabili, care inteleg familia ca uniune liber exprimata intre un barbat si o femeie, sa isi dea acordul pentru acest proiect de lege care va asigura dezvoltarea fireasca, normala, a societatii românesti”, a declarat, pentru Desteptarea, lect.univ.dr.Adrian Jicu, presedinte APOR Bacau.
Parerea Bisericii
Contactat de catre reporterii Desteptarea, preotul Constantin Gherasim, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a precizat: „Acest demers al laicatului ortodox este sustinut de catre Biserica prin glasul Preafericitului parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care indeamna la sustinerea familiei traditionale, formata din barbat si femeie”. Sfintia sa a facut referire la comunicatul publicat pe site-ul Patriarhiei – basilica.ro – in care se specifica faptul ca „desi a trecut prin multe incercari si pericole abatute asupra societatii umane, totusi familia a fost institutia cea mai stabila a umanitatii, asigurând continuitatea acesteia in istorie. De aceea, trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor «modele» noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele.”
Politicienii merg pe mâna preotilor
De frica sa nu-si piarda electoratul crestin, pentru a nu-i supara pe preoti sau din considerente de constiinta, parlamentarii bacauani se declara sustinatori ai familiei traditionale, formata din barbat si femeie. „Este un subiect delicat. Eu cred in familia traditionala. Este adevarat ca suntem tentati sa acceptam ce se intâmpla in Europa, dar prefer familia asa cum o stim cu totii. Cred ca este alegerea Bisericii sa faca astfel de demersuri, dar sunt constienta si ca exista minoritati sexuale”, a declarat copresedintele PNL Bacau, Tudorita Lungu.
„Eu sustin familia traditionala, asta e clar. S-a creat un precedent in Grecia, o tara ortodoxa, si probabil de aici a venit initiativa Bisericii, iar aceasta institutie are ceva de spus in existenta noastra. In ce priveste tendintele europene, cred ca nu ar trebui sa ne grabim in a copia”, a comentat si deputatul liberal Viorica Marcu. De cealalta parte, senatorul liberal Dragos Luchian sustine ca „societatea româneasca nu este inca pregatita pentru astfel de schimbari.”
Conservatorul Constantin Avram, deputat ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor, rezultata din fuziunea PLR, condus de Tariceanu, si PC) si presedinte al judetenei ALDE, sustine initiativa reprezentantilor Bisericii Ortodoxe. „Eu chiar am avut o declaratie politica in aceasta directie, la inceputul anului trecut, a declarat Constantin Avram. Noi, eu, in primul rând, nu concep altceva, orice alt gen de relatie mi se mare absolut anormal. Vom sprijini cu semnaturi demersul Bisericii.”
Si Miron Smarandache, deputat PSD, e de acord cu demersul asociatiilor civile si al BOR de a defini familia ca fiind rezultatul casatoriei dintre un barbat si o femeie: „Noi suntem crescuti si educati ca buni crestini si nu putem gândi altfel. Chiar daca nu prea am timp sa ma duc la biserica sunt credincios si ma conduc in viata dupa principiile crestine. Asa am fost educat. Voi sustine propunerea BOR chiar daca unii colegi din Parlament ma vor critica.”
„De ce sa nu aiba voie doua persoane sa se iubeasca și sa se casatoreasca?”
Nici preotii si nici politicienii nu au incercat sa obtina si opinia celor afectati de aceasta initiativa. Diana (acest nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea) este o tânara studenta care a descoperit inca din liceu ca se simte atrasa nu de baieti, ci de fete. „Nu mi se pare normal ca in secolul XXI, anul 2016, oamenii inca mai pun religia inaintea drepturilor omului” – spune Diana.
“Adica inteleg conceptul de a fi credincios și religios, dar credincioșii sa se roage acolo in legea lor și sa-i lase in pace pe altii. De ce sa nu aiba voie doua persoane – intâmplarea face ca sunt de același sex – sa se iubeasca și sa se casatoreasca? Conform drepturilor omului, ar trebui ca oricine sa aiba din punct de vedere legal, libertatea de a se casatori și de a-și petrece viata alaturi de cine dorește (cu acordul persoanei respective, desigur).
Acei oameni nu sunt posedati, nu sunt oamenii lui Satana – ba chiar, sunt mai buni la suflet, mai deschiși la minte și niște fiinte minunate, comparativ cu așa-zișii «oameni ai Domnului»”, a incheiat ea.
“In lumea animala, perechile homosexuale din diverse specii sunt vitale pentru perpetuarea speciei intrucât puii care ramân fara parinti nu sunt adoptati de perechile heteroexuale (fiindca ei au deja pui), ci de cele homosexuale – și sunt crescuti la fel cum i-ar fi crescut o pereche heterosexuala. Este firesc ca și oamenii sa aiba aceleași optiuni și drepturi”.
Diana, studenta
In Europa, mai multe tari au aprobat deja casatoria persoanelor de acelasi sex: Olanda, Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franta, Luxemburg, Irlanda si Finlanda. Alte tari, cum ar fi Germania, Elvetia, Austria, Cehia sau Grecia recunosc, deocamdata, parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex.
Andreea Gavrila,
Roxana Neagu,
Silvia Patrascanu,
Liviu Maftei