Primarul Romeo Stavarache a fost, astazi, din nou in fata judecatorului, unde, timp de aproape patru ore, a fost audiat in dosarul in care este acuzat de coruptie.
Strategia primarului in acest dosar de luare de mita este constanta – de nerecunoastere a faptelor, de interpretare a convorbirilor interceptate. Victimizarea, atacurile si acuzele la adresa unor functionari si a denuntatorilor fac parte tot din tactica sa de aparare.
Prima acuzatie pe care i-a adus-o la cunostinta judecatorul se refera la o suma de bani, 150.000 lei, pe care ar fi primit-o, in 2009, de la denuntatorul Viorel Rusu pentru ca societatea acestuia sa câstige contracte.
„In decembrie 2008, a avut loc la Primaria Bacau o licitatie pentru demararea unor lucrari edilitare pe strada Teiului. Sase firme s-au inscris, dar a depus oferta doar una – SC Conextrust. Am avut un semn de intrebare când am vazut ca a ramas doar o firma din cele sase. Eu nu faceam parte din comisia de licitatie.
Comisia a cerut clarificari cu privire la preturile foarte mari practicate de firma, mult peste limita admisa la licitatie. Exista o neconcordanta intre pretul din studiul de fezabilitate (1,5 milioane lei) si din proiect (circa 1 milion lei) de care nu s-a stiut initial. Conextrust a fost chemata la negociere si a acceptat un pret de 1,048 milioane lei”, a explicat primarul.
Judecatorul i-a cerut sa raspunda la acuzatiile privind conditionarile impuse Conextrust si legate de banii pe care se presupune ca i-ar fi primit prin Asociatia Top Sport, condusa de Constantin Apostol, inculpat in acelasi dosar.
„Anterior incheierii contractului, Rusu ma cauta cu disperare. Voia sa discute cu mine pentru a avea certitudinea ca oferta sa va fi acceptata. Denuntatorul ar fi vrut sa merg eu in comisie pentru a discuta sa-i aprobe oferta. Secretarul (Ovidiu Popovici, n.r.) m-a informat. La el statea Rusu câte 2-3 ore si ma astepta. Am refuzat orice discutie cu Rusu si nu am mers niciodata la comisie sa discut cu nimeni nimic. Angajati din primarie mi-au spus ca se fac presiuni, in special de catre secretar, prin care se urmarea sa nu se modifice oferta Conextrust”, arata Stavarache.
Secretarul a fost, de altfel, acuzat si ca i-ar fi furnizat lui Rusu informatii secrete despre procedura de analiza a ofertei.
Denunt din razbunare
Stavarache a negat vehement ca s-ar fi intâlnit cu Rusu si ar fi conditionat incheierea contractului de sponsorizarile catre Asociatia Top Sport, asa cum acuza procurorii.
„Contractul intre Conextrust si Top Sport, pentru suma de 150.000 lei, a fost incheiat inainte de negocieri, dar eu nu am stiut atunci de incheierea acestui contract. Nu este adevarat ca m-as fi angajat sa platesc anumite facturi catre Conextrust pentru ca aceasta firma sa sponsorizeze Top Sport.
Banii despre care vorbesc cu Apostol pe telefon nu au legatura cu Top Sport si cu Conextrust, ci cu finantarile publice pe care asociatia trebuia sa le primeasca. Nu este nicio legatura intre platile efectuate de primarie catre Conextrust si sponsorizarile Conextrust catre Top Sport”, a negat constant Stavarache. El crede ca Rusu a facut denunt impotriva lui din razbunare, pentru ca a refuzat o intâlnire cu el si o discutie pe marginea ofertei sale.
De ce nu a facut Stavarache denunt impotriva lui Rusu?
Intrebarea a venit de la procuroarea de sedinta. Daca Stavarache era presat de Rusu ca sa intervina la comisie, ar fi putut de atunci sa faca plângere si eventual sa se organizeze un flagrant. „Atât timp cât eu nu m-am intâlnit cu Rusu, nu aveam efectiv ce sa denunt. Acum imi pare rau”, a raspuns Stavarache.
A negat si acuzatiile lui Costica Rusu
O alta acuzatie ce i se aduce lui Stavarache vine de la Costica Rusu, denuntator in acelasi dosar. Acesta sustine ca primarul ar fi primit 50 la suta din valoarea unui contract de iluminat public incheiat intre Elco – Electroconstructie si primarie, la un tarif de 38 euro/stâlp. In total, edilul ar fi primit, in 2008, prin mai multe firme apropiate, suma de 810.670 lei.
„Nu este adevarat ce spune Costica Rusu, ca m-as fi intâlnit cu acesta si as fi discutat cu privire la pastrarea tarifului de 38 euro si in aceste conditii sa-mi fie remis un procent de 50 la suta din contract. Nu am incercat sa facem o renegociere a tarifului, desi era foarte mare, pentru ca am considerat ca prevederile contractului erau ferme, iar juristii primariei mi-au spus ca nu avem câstig de cauza.
Nu stiam de aceste plati facute de Rombet si Unic General Constructor catre Interprint si alte firme. Am aflat la urmarirea penala. Eu nu am primit nicio suma de bani de la nicio firma. Eu nu aveam nicio legatura cu afacerile lui Rusu si nu stiu cu cine colabora el. Denuntul lui vine ca urmare a unor neintelegeri in derularea unor investitii”, este concluzia lui Stavarache.
In pericol si in disperare
Spre final edilul a rugat instanta sa-i ridice controlul judiciar, plângându-se ca anumiti functionari din primarie l-au adus intr-o stare de disperare.
„Secretarul si Viorel Rusu incearca sa ma forteze sa incalc masurile controlului judiciar. Secretarul i-a trimis pe cei doi functionari, cu care nu am voie sa ma intâlnesc, la o sedinta de Consiliu Local la care participam, desi ei nu aveau ce cauta acolo. Apoi cei doi mi-au facut plângere. Sunt in pericol!”, s-a plâns primarul.
Ovidiu Popovici, secretarul primariei: „Primarul continua sa uimeasca prin imaginatie, care de acum este de domeniul patologicului. Eu nu am facut parte din nicio comisie de licitatie, iar când m-a nominalizat, am refuzat, intuind ce s-ar putea intâmpla. Dovada ca aproape toti fostii si actualii colaboratori au plângeri penale din partea lui. ”