19 octombrie 2024
ActualitateIncepe bubuiala electorala / PNL - pus la zid

Incepe bubuiala electorala / PNL – pus la zid

Minodora Cliveti, Gheorghe Antochi si Dorian Pocovnicu au trasat liniile pe care se va concentra activitatea PSD in perioada urmatoare. Conferinta de presa sustinuta ieri la sediul partidului a evidentiat gravele probleme cu care ne confruntam, atat ca si performante economice, cat si din perspectiva educatiei si a politicilor sociale.

Reprezentantii PSD au prezentat in conferinta de presa de ieri o radiografie a „performantelor” obtinute de guvernarea liberala, la finalul celor patru ani de mandat. Minodora Cliveti a subliniat ca „Tariceanu ne vorbeste despre mari realizari, de crestere economica etc. Dar aceasta crestere economica este generata de investitiile straine care se folosesc, si nu am nicio retinere in a spune aceasta, de Romania. La noi se dezvolta comertul, afacerile imobiliare si se acumuleaza conturile bancare ale celor plecati in strainatate. Insa nu exista productie.” Laudele de pana acum ale guvernului Tariceanu au fost in continuare demolate punctual, deputatul social-democrat aratand ca si cresterea pensiilor de la 1 octombrie este o victorie a PSD. „Nu sunt de acord cu afirmatiile ca am santajat Guvernul. Noi presam Guvernul pentru ca persoanele cu venituri modeste sa aiba un trai decent. 7 milioane de lei vechi ii costa pe unii pensionari doar medicamentele. Ce facem cu acesti oameni? Sunt parintii si bunicii nostri care au muncit o viata intreaga. Vedeti statisticile privind starea de sanatate a romanilor, si veti observa ca au crescut constant numarul imbolnavirilor cauzate de alimentatia insuficienta, de poluare. S-au scumpit alimentele, serviciile, produsele non-alimentare.” In ceea ce priveste rata destul de scazuta a somajului, aceasta a fost explicata, pe scurt, prin plecarea masiva a romanilor peste hotare. Insa in contextul in care piata europeana va absorbi forta de munca mult mai ieftina din republicile ex-sovietice, din Serbia, Albania si chiar din Orient, multi dintre romani vor fi nevoiti sa revina acasa, unde nu au nicio certitudine a unui loc de munca decent.



Invatamantul, eterna problema

Chestiunea educatiei nu a scapat nici ea nesanctionata de catre reprezentantii PSD. Faptul ca motiunea de cenzura a PSD a fost votata cu o majoritate sugestiva a subliniat toate deficientele unui sistem educational aflat in deriva. „Pentru programul de guvernare pe care il pregatim in eventualitatea in care vom castiga alegerile, educatia tinerilor trebuie facuta in conformitate cu noua Romanie si noua Europa. Deocamdata la noi nu exista un debuseu pentru specialistii iesiti din institutiile de invatamant.” O alta problema care adanceste criza educatiei romanesti tine de salarizarea cadrelor didactice si a personalului auxiliar, total insuficienta pentru a stimula performanta.

Criza agriculturii

Gheorghe Antochi, una dintre surprizele propunerilor pentru Parlament din partea PSD, a amintit o serie dintre problemele vadite din sectorul agriculturii, dar si al economiei romanesti in ansamblu. „Cresterea mult vehiculata in ultima perioada nu s-a bazat pe economia reala. Ca si in 2007, in 2008 agricultura va influenta negativ evolutia PIB-ului”, a declarat Antochi. „Dezvoltarea bazata doar pe comert si afaceri imobiliare nu reprezinta cea mai buna solutie pentru dezvoltarea ulterioara a Romaniei. Nu putem fi de acord cu un dezechilibru major al balantei de plati care, in ansamblu, va depasi 20 miliarde de euro. Va trebui sa exportam cel putin tot atat cat importam”, a mai subliniat candidatul PSD. Un exemplu oferit de Antochi in privinta „echilibrului” intre import si export este extrem de semnificativ: anul trecut s-au importat 100 tone de carne pentru fiecare tona exportata, ceea ce arata, mai presus de orice dubiu, ca in materie de productie suntem la pamant. Gheorghe Antochi a negat ca urmareste vreo eventuala functie guvernamentala, declarand ca se va rezuma la activitatea de parlamentar, de unde poate sa ajute la iesirea agriculturii din situatia deplorabila in care s-a ajuns.

Patru ani de criza

Consilierul local Dorian Pocovnicu a enumerat, succint, si marile „realizari” ale Guvernului Tariceanu. „Patru milioane de romani traiesc la limita saraciei, sunt 0 fonduri absorbite in conditiile in care Romania si-a platit cota de peste 1,5 miliarde de euro la UE, au fost realizati 5 km de autostrada din cei 800 de care se vorbea acum patru ani, 60% dintre scoli nu au autorizatii sanitare de functionare si sunt 200.000 de copii suferind de boli cronice.” Concluzionand, Pocovnicu a spus ca „in curand, vor apare prin cutiile postale fluturasi cu poza lui Tariceanu, cum ca el a marit pensiile. Dar nu a facut-o pentru ca a vrut, ci pentru ca noi am exercitat constant presiuni asupra Guvernului.”

Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img