De ani de zile institutiile statului sunt subfinantate primind mult mai putini bani decât ar avea nevoie pentru a putea functiona. Oficial, nu sunt bani la buget; neoficial, hai sa numaram câte stadioane in panta, patinoare si telegondole s-au construit in ultimii zece ani si in ce buzunare s-au dus banii. O sa avem surpriza sa constatam ca toate aceste investitii au fost inutile pentru populatie, mai putin pentru constructori si pentru politicienii care au facut lobby ca sa se aloce bani de la buget.
Daca pentru invatamânt si sanatate s-a gasit solutia desfiintarii scolilor si a paturilor de spital, exista domenii in care nu se poate face asa ceva. Dar s-a gasit o modalitate ca politia sau pompierii sa poata functiona si fara sa primeasca fonduri de la buget: semiprivatizarea lor. Caci asta inseamna sa-i trimiti pe politisti sau pompieri dupa sponsorizari.
Politicienii le-au taiat bugetul si i-au trimis sa faca rost de banii pentru benzina, reparatii sau tencuitul cladirilor de la agentii economici. Iar de aici a inceput cercul vicios care a dus la oprirea activitatii a mii de firme din tara dupa tragedia de la Colectiv. Pentru ca firma a sponsorizat pompierii cu gândul ca va fi iertata de amenda la urmatorul control, pompierii nu amendeaza firma când gasesc nereguli ci dau doar avertisment iar firma, stiind ca a sponsorizat ISU, nu se preocupa sa remedieze deficientele. Asa ca, la finele anului trecut, când s-a pus piciorul in prag, mii de firme au fost inchise de ISU in toata tara pentru ca nu respectau regulile.
Acum, exista voci care ii blameaza pe pompieri ca au acceptat sponsorizarile. Ca ar trebui sa fie pedepsiti pentru asta. Dar, intreb si eu: cei care i-au adus pe pompieri sau politisti in situatia de a cersi bani de la firme pentru ca sa-si poata continua activitatea nu trebuie sa raspunda? De ce sa raspunda numai cei de jos iar cei de sus, care au decis sa taie din bugetul ISU, sa se bata pe burta si sa numere banii primiti ca „parandarat”?