Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a dat publicitatii, marti seara, o lista cu toate sponsorizarile primite de catre 32 de unitati de pompieri din intreaga tara. Aici se regaseste si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau cu mai multe bunuri de resort primite de la Asociatia „Pompierii Bacauani”, in cuantum de aproape 44.000 de lei.
De altfel, unitatea bacauana a facut obiectul mai multor articole de presa dupa ce un fost angajat a denuntat la parchet aceste sponsorizari. Inspectorul sef al ISU Bacau ne-a explicat insa ca aceste bunuri primite erau necesare pentru a le asigura angajatilor sai conditii de lucru civilizate si pentru a putea intretine zecile de cladiri pe care le are in patrimoniu, multe dintre ele foarte vechi. „Toate sponsorizarile primite de ISU Bacau au fost in materiale si nu in bani. Am primit materiale de constructii si ne referim la gresie, faianta, var etc, iar pe parte de electronica laptopuri sau ce a mai trebuit.
Am avut nevoie de toate astea pentru ca am amenajat spatiile pentru Terapie Intensiva Mobila si Smurd. Aveam linie de garda si trebuia sa le asiguram cadrelor medicale si paramedicilor conditii decente. Atunci am facut un necesar si l-am pus la dispozitia Asociatiei. Nu am luat eu nimic acasa. Am vrut ca oamenii sa aiba un minim de confort si nu cred ca se poate vorbi de lux”, a explicat colonelul Ioan Mihalache, inspector sef la ISU Bacau.
Asadar sponsorizarile au fost atrase de Asociatia Pompierii Bacauani unde membrii nu sunt doar pompierii angajati ci si persoane din exterior. Inspectorul sef a tinut insa sa precizeze si ca toate contractele au avut avizul Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) si ca firmele care au facut sponsorizarile nu au fost ocolite de controale. Au fost si situatii in care SIPI nu si-a dat acordul, iar contractul a picat.
„Noi am mers pe lege. Au fost firme care au sponsorizat si noi le-am sanctionat pentru lipsa autorizatiei. Ne facem treaba”, a mai spus col. Mihalache. IGSU chiar a remis la un moment dat un comunicat de presa in care a aratat ca in 2014, de exemplu, din cele 17 firme care au sponsorizat ISU Bacau, prin intermediul Asociatiei, cinci au fost sanctionate, uneia i s-a respins cererea de autorizare, iar trei firme nici nu erau din Bacau.
Dar nu trebuie omis sa spunem si de ce institutii ale statului, care au atributii de control, ajung in astfel de situatii ce pot fi interpretate.
Totul porneste de la lipsa banilor din sistem si de la faptul ca nu se acorda fonduri pentru reabilitarea cladirilor ori achizitionarea de bunuri care sa imbunatateasca conditiile la serviciu.
FOTO: unde s-au dus materialele de constructie primite ca sponsorizare de catre pompieri
[wonderplugin_gallery id=”422″]
„Pentru anul 2014 am solicitat prin programul logistic peste 1,2 milioane de lei si am primit 138.794 de lei, din care circa 115.000 de lei pentru reparatii auto si doar 23.000 pentru reparatii cladiri sau constructii. Si pentru 2015 am cerut aproape 1,3 milioane de lei, am primit 184.427 lei, din care peste 161.000 de lei pentru reparatii auto si in jur de 22.500 de lei pentru alte reparatii la cladiri”, a explicat col. Mihalache.
Cu doar 22.000 de lei nu se poate face mare lucru in conditiile in care la sediul central acoperisul era spart si ploua in interior, iar canalizarea, toate baile si grupurile sanitare erau distruse. Toate acestea au fost schimbate, dar investitii s-au facut si la sediile din judet. La Podu Turcului, pompierii aveau sediul intr-un fost grajd de CAP, care acum a fost complet renovat, iar conditiile sunt cu totul altele.
La momentul de fata, sponsorizarile au fost blocate iar ordinul in baza caruia se faceau a fost revizuit si se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. (Geta Panaite)