27 decembrie 2024

Corul „Prietenii Muzicii” a implinit 25 de ani de la infiintare

Vintila Dabija. Un reper nu doar pentru bacauani. Un reper national si international. Minunatul sau cor, „Prietenii muzicii”, a incântat/cucerit lauri pe numeroase scene ale lumii. Vintila Dabija. Profesionist al armoniilor superbe, fiinta daruita baghetei, om adorat de copiii, adolescentii si parintii pe care i-a vrajit cu talentul si daruirea sa pedagogica, o constiinta pentru care muzica a devenit o poveste de dragoste. Astazi, cel care a fost pensionat la Scoala „Al. I. Cuza” Bacau s-a dedicat, la Bucuresti, minunatilor sai nepoti si copii, dar preda si la diferite scoli bucurestene, gestioneaza un inceput de grozava poveste pentru un cor bucurestean. Un…neamt al portativului, profesorul Vintila Dabija a avut parte, recent, de o minunata intâmplare…

Corul „Prietenii muzicii” a implinit 25 de ani de la infiintare, „25 de ani de când, am hotarât sa ne bucuram prin muzica”, spune prof. Dabija. Un fost membru al corului a lansat provocarea: „Ce-ar fi sa ne reunim?”



Se credea ca se vor reuni 10-15 fosti coristi. Surpriza a fost totala! Amfiteatrul Colegiului National „Ferdinand I” a fost luat cu asalt. Au venit fosti membri ai corului, nu doar din toata România, ci si din tari precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie etc…Unii s-au intâlnit pentru repetitii. La Bacau, dar si la Opera Româna din Bucuresti, unde exista o voce a corului. La intâlnire, fostii coristi au venit cu parinti, frati si surori, cu sotii si sotiile, cu bunicii, copiii, cu unii prieteni. Mai intâi s-a cântat. Un cor al tuturor vârstelor a interpretat melodii care, vreme de 25 de ani, au fermecat publicul din toata lumea. A fost un remember al armoniilor de neuitat…O istorie a sute de copii si adolescenti care au fost fermecati de muzica. N-au lipsit surprizele sub forma de pliante sau diferite materiale realizate in format electronic. Apoi au fost depanate amintiri. Amintiri care au cochetat cu lacrima bucuriei. „Aici mi-am gasit o sora. Am legat o prietenie pe viata”, a spus o fosta eleva.

„Toti mi-au spus ca ‘Prietenii muzicii’ a fost si o adevarata scoala de viata, de cunoastere. Si-au adus aminte mereu si de sfaturile pe care le-au primit, sfaturi care-i ajuta, de multe ori, sa se orienteze fericit in lumea aceasta in care morala este in deriva, in vreme ce respectul pentru valorile autentice a devenit o Cenusareasa a spiritului”, ne-a spus prof. Vintila Dabija. Sute de copii i-au trecut prin mâini, desi, e mai bine sa spunem ca le-a modelat vocile care au incântat intreaga lume, la festivalurile la care inca este invitat. „In fiecare an sosesc invitatii de la Aberdeen (Scotia), Llangollen (Tara Galilor) si Germania. Din pacate, nimeni nu se mai inhama sa mai organizeze coruri, se lucreaza individual, cu muzica usoara. Speram ca cei tineri sa continue munca noastra”, spune, putin optimist, profesorul.

Initiativa fostilor coristi l-a bucurat enorm. „Nu le-am spus tot ce aveam de spus. A fost o intâlnire de suflet, a familiei – asa cum ne-am considerat in toti acesti ani”, a mai spus dascalul. Acum, bunic cu norma intreaga le poarta de grija celor doi nepoti, „o grozavie”, dar nu uita sa se dedice muzicii, predata adultilor, cadre didactice. Si tot sub bagheta sa se vor intâlni, de acum in Capitala, copiii „prietenilor muzicii” care si-au dorit pentru micutii lor acelasi tip de educatie pe care profesorul le-a oferit-o timp indelungat. Aceasta, impletita cu muzica, fara de care azi nu am mai fi facut vorbire de profesorul Dabija si corul „Prietenii Muzicii”. La multi ani !
Ion Fercu
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img