A trecut aproape neobservata o analiza publicata recent pe cursedeguvernare.ro despre eficienta comparata a investitorilor straini si români.
Cifrele seci ne spun o cu totul alta poveste decât cea care ne este inoculata prin canalele oficiale, dar asta nu ar trebui sa ne mai mire. Pe scurt, articolul sustine cu argumente ca firmele românesti obtin profituri mai mari decât companiile straine inregistrate in România.
Adica, desi capitalul extern detine o pondere de 48% din economia româneasca, aproape 60% din profituri sunt obtinute de companiile românesti. Pâna si companiile de stat – atât de des blamate pentru ca ar functiona prost si cu cheltuieli mari – par a se descurca mai bine decât companiile private cu capital strain.
Astfel, anul trecut, companiile de stat au raportat profituri de 1,2 miliarde de euro si pierderi de 700 de milioane; cu alte cuvinte, pierderile au fost 58% din valoarea profiturilor. Companiile cu capital strain au raportat profituri de 5,7 miliarde si pierderi de 4,6 miliarde de euro; adica pierderile au fost de 80% raportate la profituri. Una peste alta, impozitul pe profit a insemnat, anul trecut, 1,8% din PIB, putin peste jumatate din impozitul pe salarii si venituri, care a contribuit cu 3,5% din PIB.
E nevoie, deci, sa se raspunda la niste intrebari: de ce a fost nevoie de privatizarea intreprinderilor românesti si de ce dorim sa atragem, in continuare, investitii straine, din moment ce, conform cifrelor oficiale, statul nu prea câstiga din aceasta afacere? De ce ne dam peste cap sa invitam investitorii din afara, ii momim cu facilitati, tinem salariile jos, dar ajungem sa vedem ca afacerea se dovedeste pierzatoare pentru stat?
Pâna aici am discutat pe cifre oficiale. Dar stim ca realitatea este putin diferita. Ca firmele cu capital extern isi repatriaza profiturile prin diferite inginerii financiare. Oficial este greu de dovedit si de cuantificat. Probabil nici nu se doreste. Dar vedem ca acea crestere economica despre care s-a tot vorbit nu s-a cunoscut si la nivelul societatii.
Putem presupune ca o buna parte a cresterii economice a fost exportata? Eu zic ca putem. Intrebarea este nu daca se poate face ceva pentru ca societatea sa beneficieze mai mult de pe urma muncii sale, ci daca se doreste acest lucru…