12 ianuarie 2025

De ce a fost nevoie de campania de presa anti-Arafat

Am presupus, acum câteva saptamâni, ca mega-campania de presa orchestrata pentru compromiterea lui Raed Arafat a fost comandata pentru ca existau interese in privinta privatizarii serviciilor de urgenta, asa cum se incercase in 2012. Am fost pe aproape; de fapt, interesul este pentru privatizarea intregului sistem de sanatate.

Acum câteva zile s-a anuntat, pe surse, ca la Cotroceni se poarta discutii despre introducerea asigurarilor private de sanatate in România. Stirea a aparut dupa ce, timp de o luna de zile, secretarul de stat Raed Arafat, simbolul luptei impotriva privatizarii sanatatii, a fost tinta unor campanii agresive de discreditare.



Nici nu mai merita mentionate capetele de acuzare; Arafat le-a lamurit pe toate. Campania de discreditare continua pentru ca persoanele aflate in spatele ei au nevoie de compromiterea lui Raed Arafat.

Odata compromis si demis sau chiar arestat, nu va mai exista nimeni care sa se impotriveasca privatizarii serviciilor de sanatate. Ni se spune ca privatizarea este leacul universal pentru toate; sa luam, insa, un exemplu aflat la indemâna: privatizarea stomatologiei.

Practic, nu mai exista dentisti de stat in România iar rezultatul este ca tarifele au crescut ingrozitor mersul la stomatolog ajungând sa fie un lux.

Si asta se vede in statisticile europene, românii fiind pe primul loc la probleme dentare. Iarasi, ni se spune ca „asa e in Occident”. Ceea ce este fals; in Europa de Vest sunt state in care exista sistem public de sanatate – Franta Germania sau Anglia, care coexista cu spitalele private. Mai mult, in Germania, de exemplu, toti cetatenii cu venituri de pâna in 50.000 de euro pe an sunt obligati sa se inscrie in sistemul public si doar cei care depasesc aceasta limita au voie sa aleaga asigurarile private.

Dar daca aleg sistemul privat, nu mai au voie sa se intoarca la asigurarile de stat. Motivul este cât se poate de simplu: statul vrea sa aiba finantare pentru sistemul public. România, cu o populatia imbatrânita, aflata sub limita de saracie, macinata de boli pentru ca statul nu a mai avut bani sa faca preventie, nu-si poate permite un sistem privat.

Pensionarii CAP cu 2-300 de lei venit lunar cu siguranta nu vor putea cumpara o asigurare privata, nici pensionarii „mai bogati” si nici angajatii cu salariul minim. Este sistemul public de sanatate subfinantat?

Este, si asta si din cauza nivelului scazut de salarizare. S-a ajuns ca pâna si China sa aiba salariul minim mai mare decât România (1.300 fata de 1.000 de lei). Revenind la intrebarea din titlul: de ce a fost nevoie de aceasta campanie anti-Arafat? Pentru ca niste smecheri, ramasi fara combinatiile din energie sau restituiri, au pus ochii pe o noua masina de facut bani.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img