20 noiembrie 2024

Spital fara medici si asistenti / Stavarache isi satisface orgoliile pe spinarea bacauanilor

La inceputul mandatului sau de primar, Romeo Stavarache a promis ca va atrage fonduri guvernamentale pentru construirea unui spital municipal. Dupa trei ani, a fost nevoit sa solicite Consiliului Local angajamentul ca va finanta constructia, deoarece banii la care spera i-au fost refuzati. Bugetul Local a fost asadar grevat de cheltuielile pentru ridicarea acestui spital, proiect pe care l-au contestat chiar voci din CL Bacau si din cadrul PNL, considerandu-l o dovada de megalomanie. Bacaul nu dispune insa de medici si asistenti pentru inca un spital.
Chiar membri ai PNL declarau anul trecut ca orientarea unor fonduri spre construirea unui spital municipal este neinspirata, in timp ce Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau (fost TBC) a fost lasat in paragina. Singurul spital cu acest profil din judet arata parasit, iar CL si Primaria Bacau il trateaza cu indiferenta. Dupa cum ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica, intregul proiect al spitalului municipal este evaluat la 1600 de miliarde de lei vechi. „Din cate stiu, costul constructiei se ridica la aproximativ 600 miliarde lei vechi (60 milioane lei), iar dotarea la 1000 de miliarde (100 milioane lei). Dotarea va fi asigurata in colaborare de la bugetul local si cel al Ministerului Sanatatii Publice. Pana acum, MSP a platit studiile de prefezabiliatet si fezabilitate, iar din cele 160 miliarde lei vechi prevazute a fi alocate in acest an a dat 77”.

Nu exista personal nici pentru spitalele existente



Bacauanii au fost angajati la imensa cheltuiala pentru ridicarea spitalului, fara a fi avut un cuvant de spus. Viitorul spital nu reprezinta o garantie ca, pentru efortul lor, vor beneficia de asistenta medicala la standarde mai ridicate decat in prezent. Viitorului spital ii va lipsi ceva esential: personalul. Fara factorul uman, o unitate sanitara, oricat de performanta ca dotare, nu poate functiona. Iar Bacaul se confrunta cu o criza acuta de medici si asistenti medicali. Exista in spitale sectii care functioneaza din acest motiv la cota de avarii, iar altele nu pot fi deschise deoarece nu dispun de personal. Specialitatile suferinde sunt alergologia, anestezia si terapia intensiva (20 de medici fata de un necesar de 34), endocrinologia, medicina de urgenta (9 specialisti in loc de 31), nefrologia (3 in loc de 10), neonatologia, psihiatria, reumatologia, chirurgia plastica si microchirurgia reconstructiva, urologia, anatomia patologica, medicina de laborator si medicina sportiva. Asistentii cu experienta tind sa devina si ei „pasare rara”. Peste o suta din cei angajati in spitale se afla in concediu fara plata si au plecat spre salarii mai bune. Spitalele primesc aprobare pentru un numar redus de posturi scoase la concurs. Candidatii sunt chiar mai putini, mai ales in ultimii ani, cand medicii si asistentii pleaca masiv in strainatate sau se orienteaza spre distribuirea de medicamente.

Scris de Doina Mincu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014