5 ianuarie 2025

Profesori de la Palatul Copiilor Bacău au dat start cooperării europene într-un proiect Erasmus+ la Varşovia

Proiectul de parteneriat strategic intre scoli intitulat “Reduce, Reuse, Recycle” ce va fi derulat în următorii doi ani şcolari de Palatul Copiilor Bacău împreună cu şcoli din Franţa, Polonia, Italia şi Turcia a debutat la nivel european prin realizarea primei întâlniri transnaţionale de management. Această activitate a avut loc în Varşovia, partenerul polonez fiind Gimnaziul nr. 94, Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej.

Timp de trei zile, delegaţiile celor cinci şcoli partenere au discutat intens pe tema activităţilor viitoare ce vor contribui la atingerea obiectivelor de proiect. Delegaţia şcolii noastre a fost alcătuită din directorul instituţiei –prof. dr. Adriana-Cristina Busuioc şi managerul de proiect – prof. dr. Dumea Nela.



În timpul sesiunilor de lucru s-a ales logo-ul proiectului, s-au stabilit datele următoarelor întâlnirii transnaţionale şi s-au explicitat temele activităţilor de învăţare la care vor lua parte elevi din şcolile partenere. De asemenea, activităţile locale trebuie realizate unitar. Fiecare partener se va preocupa de a antrena cât mai mulţi elevi în activităţile artistice şi creative necesar a fi realizate în următoarea etapă. “Elevii trebuie să realizeze fotografii interesante, de bună calitate, în care să se poată identifica valoarea artistică a obiectelor pe care majoritatea lumii le consideră inutile. Tematica este una foarte diversă. Pot fi surprinse instantanee referitoare la resursele Terrei, la modul durabil de gestionare a resurselor epuizabile dar şi de utilizare a tehnologiilor alternative sau a energiei regenerabile. Cele mai bune fotografii, selectate în urma unui proces de votare on-line vor fi printate în format mare (A3) şi vor fi parte a unei expoziţii europene itinerante”, a sublinat dna prof. Dumea Nela, managerul de proiect.

Pentru o bună cunoaştere a experienţei partenerilor şi pentru a asigura o bună vizibilitate proiectului, una din sesiunile de lucru s-a ţinut la biroul euro-parlamentarilor polonezi, activitatea fiind transmisă live prin webcam la Parlamentul European de la Bruxeles. Fiecare partener şi-a prezentat experienţa proprie în proiecte de cooperare europene. Scoala noastră a prezentat un palmares european deosebit, ce a fost apreciat corect de auditoriu. ”Ne-a bucurat faptul că susţinerea de activităţi educaţionale cu cadre didactice în biroul euro-parlamentarilor polonezi este o practică ce are o oarecare frecvenţă.

Oameni de seamă polonezi au împărtăşit cu noi bune practici, ne-au prezentat posibilităţi de extindere a cooperării între şcolile europene şi chiar anumite căi de colaborare instituţionale mai puţin cunoscute la noi în ţară”, ne-a mărturisit dna director Adriana Busuioc.
Derularea acestui proiect va duce la căpătarea de deprinderi durabile atât de către elevii antrenaţi în activităţi cât şi de profesorii lor. Comunitatea locală va deveni mai conştientă de necesitatea protejării resurselor de tot felul, de obligativitatea reducerii consumului acestora cât şi de reciclarea deşeurilor pe care le generăm inerent de-a lungul existenţei noastre. Suntem sprijiniţi în demersurile noastre de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, partenerul nostru asociat.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+, la termenul de depunere a aplicaţiilor din martie 2015. Următoarea întâlnire de proiect va fi în aprilie 2016 în Procida-Italia!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img