Eroii nu mor niciodata! Legendele nu mor niciodata! Eram tentat sa spun ca nici statuile nu mor niciodata, insa, in orasul meu, tocmai a mai murit o statuie, care se adauga la multele „decese” din ultimii 70 de ani. In curând va fi nevoie de un cimitir. De ce mor statuile, l-am intrebat pe directorul Directiei de Cultura a judetului Bacau, Petru Cimpoesu.
„Statuile sunt inlocuitori de idoli. A ridica o statuie unei personalitati inseamna a o ridica la rang de personalitate istorica, a-i atribui o valoare istorica, iar valoarea depinde intotdeauna de un context. Dar nu-i suficient, initiatorii au obligatia sa respecte legile, ceea ce nu se intâmpla de fiecare data când mai apare câte un bust, o statuie prin oras.” Revolutiile distrug si nasc statui, aud tot mai des. Ele vin cu statuile proprii, care le inlocuiesc pe cele care nu mai corespund „contextului”. Ne repezim cu buldozerul, cu târnacopul si le aruncam, in urale, la cimitirul istoriei. Si punem altele, mai mari si mai frumoase. Nicio statuie nu are termen de garantie nelimitat.
Unii pleaca, altii vin
Acest demers jurnalistic pleaca de la un context. Dupa 1990, consemnam marirea si decaderea unor „personalitati istorice”. Bustul lui Lucretiu Patrascanu a fost inmormântat rapid, in furia postdecembrista; nimeni nu mai stie pe unde ar fi. Se pregateste parastasul bustului lui Mircea Cancicov, din parcul care-i poarta numele. O scurta viata a avut Decebal, in centrul orasului, dar si Kogalniceanu, din spatele Prefecturii.
O nefericita soarta a avut bustul poetului Mihai Eminescu, de la colegiul cu acelasi nume din Bacau, detronat de incurcatele ite ale revendicarilor. Ce am pus in locul lor? Putin, foarte putin: regele Ferdinand, care l-a detronat pe Bacovia, care a fost mutat la Universitatea „George Bacovia”), matematicianul Gheorghe Vrânceanu, in locul lui Patrascanu, un monument al ilegalistilor, o placa comemorativa. Pentru o vreme, sper ca destul de lunga, vor ramâne ca zestre Vasile Alecsandri, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfânt, Vasile Pârvan, idei si creatii ale ultimilor 25 de ani, dar si busturile din Parcul Cancicov, unele dintre ele oribile. Si Bacovia, ridicat in 1971.
Bunele intentii nu sunt suficiente
Ce are lumea cu statuile, continui sa-i solicit opinia domnului Cimpoesu. Am aflat ca nu oricum si in orice conditii o personalitate, artistica, istorica, din domeniul stiintei sau religioasa poate fi urcata pe soclu. Sunt legi, care pun conditii si criterii. Exemple sunt in tot judetul. Cel mai recent este cel de la Sascut, unde a fost ridicat pe un soclu o statuie a lui Stefan cel Mare. Mic, strâmb, turnat in beton, dat cu bronz si sfintit cu patru preoti. Sacrilegiu au spus artistii, ilegal au spus specialistii de la Directia de Cultura. Statuia a fost retrasa de pe domeniul public.
O soarta si mai tragica a avut bustul marelui om de litere Alexandru Piru, amplasat in centrul comunei Margineni, locul de nastere al istoricului si criticului literar. In urma unei sesizari, când a fost controlat la acte, primarul comunei nu a avut ce prezenta, decât „este un om al locului”. „Din pacate, acel bust a trebuit sa fie dat jos. Nu avem nimic cu Alexandru Piru, doar cu primarul, care nu stie ce spune legea! Bunele intentii nu sunt suficiente pentru a ridica un monument”, spune directorul Cimpoesu.
Oamenii cu idei si solutii n-au cautare
Bacaul nu are prea multe statui si nici monumente istorice, iar când vorbim de statui, multe dintre acestea nu au o valoare artistica de necontestat, iar monumentele istorice ramase, pastrate, mai sunt putine.
„Bacaul este un oras urât, monoton, blocuri, blocuri, aruncate fara o viziune, fara simt artistic, de parca nu am avut si nu avem arhitect sef, de parca nu am avea un corp de arhitecti foarte bun, artisti plastici valorosi, insa marea problema a administratiei locale este ca nu-i consulta, cu toate ca este o legislatie in acest domeniu. Este vorba de consultare publica, unde se aduna oamenii cu idei si ofera solutii”
Petru Cimpoesu
Bacaul are personalitati culturale, din domeniul stiintific, care merita o evaluare si reevalaure, astfel ca patrimoniul orasului s-ar putea imbogati cu alte opere de arta, cu monumente de mare valoare, care ar putea fi amplasate si in alte zone ale orasului, nu numai in centru. Sa mai mentionam ca orasul nu are niciun monument inchinat unei personalitati feminine. Am retinut de la interlocutorul meu ca, in mediul urban, aprobarile pentru monumentele de for public sunt de competenta exclusiva a Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, care lucreaza pe lânga Ministerul Culturii, iar pentru mediul rural, avizele sunt date de comisiile regionale, dupa prezentarea unui dosar. Pentru judetul Bacau, avizele sunt date de comisia regionala cu sediul in Galati. Monumentul de for public este o opera de arta, confirmata, atestata de aceasta comisie.
Monumentul lui…MIG 21
Dar poate cel mai controversat monument este cel ridicat de primarul Romeo Stavarache la iesirea din Bacau, spre Onesti. Ce legatura are cu traditia si cultura noastra?
„Acel monument, acel avion, este unul de for public, insa nu are aprobarea Comisiei Nationale, primarul Romeo Stavarache neaga ca se incadreaza in aceasta categorie. In baza atributiilor noastre si dupa evaluare, noi am amendat primarul, conform legii.
Dumnealui a contestat in instanta sanctiunea, Directia de Cultura Bacau a câstigat procesul, insa judecatorul, nu stiu din ce motiv, n-a confirmat amenda, ci i-a dat un avertisment, cu toate ca legea este clara. In aceste conditii noi il vom amenda din nou, vom ajunge, probabil, iar in instanta, si atunci nu se mai poate da avertisment, pentru ca l-a dat o data”, afirma Petru Cimpoesu, director al Directiei Judetene pentru Cultura.
Mai trebuie precizat ca un aviz, o aprobare, nu se da dupa ce ai ridicat monumentul, ci, intotdeauna, inainte. In aceste conditii, este posibil ca avionul primarului sa „zboare” de pe soclu. E de la sine inteles ca nu se poate, nu putem ca fiecare, dupa cum ne taie capul, sa populam localitatile cu kitsch-uri, acreditate ca opere de arta de tot felul de maistri si ingineri.
In judetul Bacau sunt peste 200 de monumente inchinate unor importante personalitatI ale vietii spirituale, care au marcat istoria acestor locuri. Am solicitat opinia unor artisti plastici cu privire la cele mai frumoase si artistice monumente din Bacau. Iata si raspunsurile.
Ilie Boca, pictor: Clasamente…In arta este dificil si complicat. Totusi, in ordine – Statuia lui George Bacovia, de departe cel mai frumos si reusit omagiu adus de oras poetului. 2. Statuia poetului Vasile Alecsandri. 3. Alexandru cel Bun, din Piata Revolutiei (autor Mircea Spataru). 4. Chiar daca nu mai este pe soclu, o lucrare reusita este bustul lui Lucretiu Patrascanu (autor Vasile Gorduz).
Dionis Puscuta, artist plastic, presedinte al UAP: “Este greu, chiar si pentru un artist plastic sa faca un asemenea clasament. Ar fi trebuit sa stabilim, mai intâi, câteva criterii. Am sa incerc sa raspund intrebarii: Pe locul I – Statuia poetului George Bacovia, opera a sculptorului Constantin Popovici. 2. Alexandru cel Bun. 3. Bustul lui Lucretiu Patrascanu. 4. Bustul lui Decebal (autor Petre Pinca), care a fost dat jos fara argumente artistice, doar birocratice.
Ovidiu George Marciuc, grafician, profesor: 1. George Bacovia. 2. Stefan cel Mare si Sfânt (sculptor Mihai Marcu). 3. Bustul regelui Ferdinand I (autor Mihai Bejenariu). 4. Alexandru cel Bun.