Dupa indelungi sedinte pigmentate cu certuri si amenintari, liberalii lui Stavarache si-au definitivat lista pentru CL si CJ. Pe locurile eligibile nu se mai regasesc cei cu care Stavarache castiga functia de primar in 2004. Gruparea condusa de Lucian Ciubotariu este de departe cea castigatoare. In rest, lista este plina de politicieni mici care nu au facut nimic spectaculos pentru Bacau.
PNL-ul lui Stavarache a iesit in campania electorala cu o serie de nume noi, care nu s-au regasit acum patru ani de zile. In marea lor majoritate, actualii consilieri locali nu se mai regasesc pe locurile eligibile, locul lor fiind luat de catre noii ciocoi din jurul primarului. Primarul si-a asigurat un loc caldut in caz ca la alegerile de anul acesta nu va mai prinde inca un mandat. Astfel, Stavarache este capul listei liberale pentru functia de consilier local. Locul doi este ocupat de catre Constantin Scripat, iar al treilea de actualul consilier local, Roxana Mironescu. De aici incolo incep surprizele. Ion Rotaru ocupa pozitia a patra pe lista lui Stavarache. Pentru cine nu-l cunoaste, Rotaru a ocupat pana acum functia de consilier judetean vreme de patru ani de zile. In tot acest timp, Rotaru nu s-a remarcat prin nimic in aceasta functie, facand parte din marea masa tacuta a consilierilor judeteni. Nu a avut nicio pozitie publica fata de conducerea pesedista a CJ, insa totusi, de la sfarsitul anului trecut s-a remarcat prin ceva. S-a apropiat foarte mult de Liviu Goian, patronul televiziunii apropiate de Stavarache, la lansarea postului fiind prezentat ca unul dintre investitorii televiziunii. Urmatorul pe lista este Ilie Barzu, cel care pana nu demult se lauda public ca este aindependent de politica, dependent de cetateni”. Toate actiunile sale din cadrul actualului consiliu local au tradat insa o apropiere fatisa fata de Romeo Stavarache, caruia i-a votat toate proiectele. Drept multumire, Barzu a fost proptit pe un loc eligibil.
Scamele de pe sacou si functia publica
Urmatoarele patru pozitii sunt ocupate de oameni care s-au ocupat mai mult de curatirea scamelor de pe sacoul lui Stavarache. Lucian Ciubotariu este unul dintre liberalii care s-au remarcat prin tradarea fata de fosta grupare Chiriac-Gheorghe si apropierea fata de Stavarache. El a ocupat functia de consilier local dupa demisia lui Petru Placinta, avand insa o problema de legalitate inca din prima zi: afacerile cu primaria erau incompatibile cu functia. Totul s-a rezolvat repede, iar Ciubotariu a fost propulsat pe loc eligibil. De numele sau se leaga si privatizarea dubioasa de la Vinalcool si cateva afaceri cu banul public extrem de banoase. Mircea Fechet este unul dintre tinerii liberali care fac parte din gruparea Ciubotariu-Codrin Lungu-Catalin Danciu. Gruparea l-a propulsat rapid, el ocupand locul opt pe lista lui Stavarache. Pe locul noua se afla Mihai Sustac, director la Tabere. Acesta din urma s-a remarcat doar prin modul in care l-a sprijinit fara comentarii pe Stavarache. In functia pe care a detinut-o, Sustac nu a facut mai nimic. Un nimic destul de bun care l-a propulsat rapid pe lista.
Doi dintre consilierii din mandatul 2004-2008 si care l-au sprijinit pe Stavarache in campania de acum patru ani nu se mai regasesc pe locuri eligibile. Este vorba de Dorin Vieriu si Vasilica Hartescu.
Administrator public si candidat
Un caz interesant este cel al lui Constantin Gioseanu, cel care ocupa in acest moment functia de administrator public. Gioseanu se afla pe listele liberalilor pe o pozitie eligibila si in acest moment presteaza de zor la campania electorala. Conform Legii 286 din 2006, administratorul public poate fi ordonator de credite si coordonator al aparatului de specialitate si a serviciilor publice de interes local. Cum legea se respecta nu doar in litera ci si in spirit, Gioseanu nu s-a autosuspendat din functie. Prin urmare, isi face campanie electorala fiind platit din bani publici conform contractului de management pe care il are incheiat cu Primaria Bacau. Am incercat sa luam legatura cu Gioseanu, dar acesta nu a fost de gasit. Nici secretarul Popovici nu a raspuns la telefon desi am incercat de cateva ori sa luam legatura cu el. Singura care a raspuns a fost purtatorul de cuvant Mihaela Grosu, dupa a treia incercare. aDomnul Gioseanu are functia de administrator public si este angajat contractual. Deci nu era obligat sa se suspende din functie”, ne-a declarat Grosu, dupa care ne-a trimis sa lecturam Legea 215 din 2001. Numai ca aici nu este precizat nimic despre administratorul public. Scris de Ionut Avram
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.