De Mos Nicolae, românii au primit câteva cadouri interesante. In primul rând, vestea teribila ca salariul minim nu se mai majoreaza de la 1 ianuarie, cum era programat. Motivul este hilar: Guvernul apreciaza ca s-ar putea ca aceasta crestere sa aiba riscuri asupra competitivitatii. Cu alte cuvinte, exista riscul ca, din cauza cresterii salariale, firmele straine sa nu mai vina in tara a carui singur avantaj competitional este ca mentine lefurile mici.
Gândirea aceasta este crunta si ne arata care este viitorul tehnocrat al tarii: o colonie de sclavi care muncesc aproape pe gratis pentru atragerea capitalurilor speculative. Pentru ca acestea sunt singurele care vin intr-o tara ca România care nu ofera nici infrastructura, nici predictibilitate si nu are nici putere de cumparare. Un investitor vine sa faca bani pe termen lung atunci când exista o cerere solvabila. Daca românii ar avea bani de cheltuit, nu ar fi o problema cu atragerea investitorilor. Capitalurile speculative vin, insa, pentru a profita rapid de o oportunitate si fug la cel mai mic semn de criza. Problema este ca fuga aceasta lasa si tara fara lichiditati si este necesar un nou imprumut extern pentru echilibrare.
A trai in România nu este prea usor. Saracia extrema, insa, are drept cauza si mentinerea salariilor la nivele joase. In ciuda cresterii economice inregistrate de tara in ultimii ani, calitatea vietii nu s-a imbunatatit. Si asta din cauza structurii de proprietate a economiei românesti: marii angajatori sunt straini care-si exporta, prin diferite metode, profitul. Si revin la exemplul meu favorit: când o companie de retail care face un profit anual de 50.000 de euro pe angajat il plateste pe acesta cu salariul minim, ce mai putem spune? Cum isi poate convinge salariatul angajatorul sa-i mareasca leafa in conditiile in care legislatia muncii a fost modificata in favoarea companiei? Singura metoda este interventia Guvernului, care sa decida cresterea salariului minim. Iar actualul Guvern tocmai a hotarât sa anuleze decizia fostului Executiv.