Comuna Lipova, fragmente din Romania reala
Lipova este una dintre cele 85 de comune ale judetului Bacau. Acestea sunt datele reci. Aici traiesc peste o mie de suflete. Sunt cetateni europeni, cel putin asa reiese de pe placutele de la intrarea in comuna. Calatorul nu poate fi insa pacalit de steagul UE arborat in fata primariei din
simplu motiv ca peisajul este demn de Evul Mediu. La fel si
drumurile. Planetarele masinii sunt martore.
Daca privesti doar imprejurimile impadurite ai senzatia ca ai ajuns pe un taram idilic. Peisajul inconjurator este superb. Idila se opreste insa chiar in momentul in care intre planetarele masinii si gaurile din drumul care face legatura dintre comuna Plopana si Lipova au loc primele contacte. Din momentul in care treci de placuta care iti indica faptul ca te afli in Lipova, incepe calvarul. Atat pentru masina, cat si pentru pasageri. Casele devin din ce in ce mai darapanate, marea lor majoritate fiind construite printr-o metoda care se folosea pe vremea razesilor. Denumirea stiintifica, chirpici. Un amestec de pamant, paie, apa si balegar de cal. Doar cei avuti folosesc in aceasta compozitie si o mana de ciment. Ca in orice comuna care se respecta, casa primarului este cea mai aratoasa. Un soi de viluta, in care termopanul contrasteaza cu restul ferestrelor ponosite de la casele din zona. Liberalul Costel Baciu este primarul comunei. Si are cateva mandate la activ. Chiar daca lucrul acesta nu se observa, comuna si satele care o alcatuiesc aratand la fel ca acum 500 de ani. Singurele semne ale civilizatiei sunt antenele TV si stalpii de tensiune electrica. Si nu sunt meritul sau.
Comunitate europeana
Mi-am dat seama ca ma aflu intr-o comunitate europeana atunci cand am observat steagul UE in fata primariei. Contrastand cu steagul civilizatiei, exact peste drum sta plantata o crasma in care fanii primarului dezbat problemele globale ale omenirii. De muncit in comuna, muncesc doar cateva familii de oameni gospodari. Restul sunt prea ocupati sa consume ajutorul social acordat de autoritati in preajma campaniei electorale. aPrimarul e un om gospodar, are casa, masina, ajuta cu bani oamenii saraci”, ne spune o copila de 16 ani. Cum ne indepartam insa de centrul satului, parerile se schimba radical. aUitati in ce conditii traim, parca suntem in Evul Mediu. Bine ca primarul se plimba cu o masina de patru sute de milioane”, ne spune cu naduf un batran a carui varsta nu o pot aproxima. Am observat ca se regasesc totusi niste investitii. Iar suma este ametitoare: aproximativ 17 miliarde de lei vechi. M-am gandit ca de banii astia s-au amenajat ceva strazi. M-am inselat. S-au montat un fel de podete tubulare, vreo sase la numar, prin comuna. Stupefiat, mi-am adus aminte de reclama aceea ascump doamna, scump, dincolo era mai ieftin”.
In febra campaniei
Problemele politice ale comunei sunt discutate mai ales in crasme, singurele investitii din zona. In satul Malosu (numele chiar se potriveste cu peisajul), aproape toti locuitorii sunt de etnie roma. Aici saracia este la ea acasa. Nu s-a schimbat nimic bun in viata acestor oameni, si totusi, aici este fieful electoral al primarului in functie. Asa sustin cei din Lipova si Valea Hogei. Peisajul de la Malosu este chiar mai dezolant decat in restul comunei. Ca un facut si aici multi dintre barbatii satului stau in crasme. Unul dintre ei m-a intrebat clatinandu-se daca nu cumva sunt doctor. Avea un of. Doctorita din comuna vine foarte rar. I-am spus ca nu sunt doctor. Nemultumit de raspuns, omul s-a apucat sa ne povesteasca despre seful de post din comuna. aFace campanie electorala, dom”le. Urla prin noroiaie sa votam primarul”, imi spune el. aSi nu-l votati?”, il intreb. aNu-l mai votez dom”le, ca a facut numai pentru el. Sa-l voteze doctorita”, imi spune el misterios. Am inteles aluzia. Am parasit comuna gandidu-ma la sloganurile electorale ale celor care tot candideaza. La vizitele lui Tariceanu, la promisiunile lui Benea, la vila primarului Baciu. Apoi, m-am uitat pe geamul masinii. Case darapanate, zeci de copii despuiati, crasme pline, vaci care trag la plug, noroaie, saracie lucie. Romania reala cu politicieni mici, primari pusi pe capatuiala si miliarde aruncate aiurea.
Scris de Ionut Avram
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.