25 noiembrie 2024

Hramul Sfântului Ierarh Nicolae, in Bacau

Asteptata indeosebi de catre cei mici, cu ghetute curate si sperante culinare dulci, sarbatoarea Sfântului Ierarh Nicolae este pentru crestinii din municipiul Bacau dublu prilej de praznuire. Duminica, 6 decembrie, enoriasii Parohiei Romano-Catolice „Sf. Nicolae” sunt asteptati sa participe la Liturghia solemna de hram ce se va celebra, incepând cu ora 10.30, in Biserica „Sfintii Petru si Paul”, mai incapatoare, alaturi de preotii parohiei. Predica hramului va fi tinuta de preotul Adam Lucian, fost vicar in aceasta parohie, la aceasta ora paroh in cartierul Izvoare. La Catedrala Ortodoxa „Sf. Nicolae”, Sfânta Liturghie de hram va fi savârsita, dupa programul normal, de preotii slujitori si invitatii lor. Celor care isi serbeaza onomastica duminica, 6 decembrie, cotidianul Desteptarea le ureaza numai bucurii, sanatate si „La multi ani!”.

Prima catedrala a credinciosilor ortodocsi bacauani



03.12.nicolae-ortodox1

In centrul Bacaului, de peste 150 de ani, strajuieste cu silueta sa de catedrala Biserica ortodoxa „Sfântul Nicolae”. Pentru ridicarea acesteia, credinciosii bacauani si-au adus obolul lor vreme de zece ani, prin mijlocirea caminarului Pavalache Cristea de numele caruia se leaga si infiintarea actualului spital judetean. Ea a venit sa innoiasca fata vechiului lacas de cult târnosit in secolul al XV-lea. Construirea noii biserici,inceputa in anul 1848, s-a finalizat in 1850 când aceasta a fost sfintita de catre Preasfintitul Veniamin Roset, episcop de Roman la acea vreme.

In realizarea sa s-a folosit o combinatie de elemente arhitecturale traditionale si moderne, conferind intregului ansamblu o monumentalitate aparte. In anul 1871 ansamblul ecleziastic a fost completat cu un paraclis inchinat Sfintilor Mari Mucenici Mina, Pantelimon si Haralambie, prin donatiile lui Panaite Ianoli. Fresca bisericii, realizata in anul 1897, a fost refacuta dupa jumatate de secol de catre pictorul George Vasilescu. Biserica „Sf. Nicolae” a fost martor mut al multor evenimente istorice petrecute in piateta din fata sa, incepând cu citirea Proclamatiei Unirii de la 1859 de catre poetul Vasile Alecsandri.

De acest lacas de rugaciune este legata o buna parte a activitatii pastorale a vrednicului de pomenire episcop al Husilor, Ioachim Mares, cel care a restaurat edificiul bisericii in anul 1976, dupa ce o mare parte a ei a fost arsa intr-un incendiu pus de o mâna criminala. Fresca a fost refacuta de catre pictorii Ecaterina Ardeleanu si Aurelian Bucataru, iar catapetesma ce dateaza din anul 1847 a fost restaurata. De câtiva ani, la Biserica „Sf. Nicolae” se desfasoara o ampla activitate de reinnoire a edificiului sub coordonarea preotului-paroh Costica Busuioc, actualul protopop de Bacau.

O icoana vie- Sf. Nicolae

03.12.nicolae-catolic2

Sfântul Nicolae a fost episcop in orasul Mira din provincia Lichia, provincie in sud-vestul Asiei Mici, dar ramasitele sale pamântesti se afla in catedrala din portul italian Bari, pe malul marii Adriatice, in sudul Italiei, deoarece in anul 1087, mai multi corsari italieni le-au aflat parasite de catre locuitorii din Mira, fugiti din oras de teama unei invazii a turcilor. Viata sfântului episcop al Mirei este intre cele mai cunoscute vieti de sfinti, iar sarbatoarea lui este asteptata cu nerabdare de copiii din multe regiuni.

Conform datelor pastrate de traditie, Nicolae era fiul unor parinti crestini din Patara, in Sichia, si de mic copil a dat semne de o alegere, deosebita din partea lui Dumnezeu. A vizitat manastirile din tinutul Tebaida, unde a ramas mai multa vreme printre pustnici, dar s-a reintors in orasul natal. Episcopii intruniti la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, nereusind sa cada de acord asupra persoanelor propuse, au hotarât sa-l aleaga pe omul care a doua zi dimineata avea sa intre cel dintâi in biserica; si deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lacas pentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La inceput s-a impotrivit, dar intelegând ca este voia lui Dumnezeu a primit, si dupa cuvenita pregatire a fost consacrat episcop.

Ca pastor sufletesc a dovedit dragoste si grija fata de turma sa nu numai in trebuintele sufletesti, dar si in lipsurile materiale. Se aminteste cazul unui om sarac care nu reusea sa-si marite pe cele trei fete ale sale, si in disperare le-a indemnat sa urmeze si ele exemplul persoanelor usuratice. Aflând despre aceasta, sfântul episcop a pregatit o punga mare de bani si in timpul noptii a aruncat-o pe fereastra in casa nefericitului tata; peste câteva zile, fiica mai mare se pregatea de nunta. Asa s-a intâmplat si cu a doua fata. Plin de mirare, tatal a inceput sa stea la pânda intr-un loc ascuns, pentru a-l descoperi pe binefacatorul sau atât de marinimos. Astfel a aflat ca episcopul Nicolae il salvase pe el si pe fiicele lui de la o fapta necugetata; cu lacrimi in ochi a cazut in genunchi, i-a cerut iertare si i-a multumit; desi episcopul i-a interzis sa vorbeasca despre cele intâmplate, el nu a incetat sa laude bunatatea si delicatetea pastorului lor sfânt.

Un alt fapt amintit de cronici este invierea a trei copii omorâti de un hangiu lacom de bani si de câstig necinstit. Tocmai in noaptea crimei, Sfântul Nicolae se odihnea in hanul acela, fiind in trecere, probabil, spre Niceea, pentru a lua parte la primul Conciliu ecumenic. instiintat de Dumnezeu in vis, a coborât in beciul unde hangiul aseza trupurite taiate ale copiilor intr-un vas de lemn; vazându-se descoperit, a cazut la pamânt de groaza. Sfântul Nicolae a facut semnul sfintei Cruci si deodata copiii au revenit la viata, ca dintr-un somn adânc, si l-au inconjurat cu drag pe batrânul episcop. Apoi s-a indreptat spre calaul lipsit de inima si l-a ajutat sa-si recunoasca greseala si sa se impace cu Dumnezeu. In amintirea acestei minuni, ziua Sfântului Nicolae a devenit pentru multi copii zi de mare sarbatoare.

Si marinarii il cinstesc pe Sfântul Nicolae ca ocrotitor al lor, deoarece se spune ca pe când era inca in viata a fost invocat in gând de marinarii aflati intr-o mare primejdie si el s-a aratat in mijlocul lor si a linistit uraganul, precum si furtuna din sufletele lor.
Consemnarea in cronici a acestor fapte si istorisirea lor din generatie in generatie pastreaza vie icoana sufletului plin de bunatate al Sfântului Nicolae, trecut din aceasta lume pe la jumatatea secolului al IV-lea, si reamintesc marea porunca a dragostei fata de aproapele.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014