La preluarea guvernarii de catre tehnocratii lui Dacian Ciolos, lucrurile s-au schimbat. Legea salarizarii unice nu se va mai aplica de anul viitor, ci va fi luata in calcul la constructia bugetului pe 2017. Declaratia a fost facuta de vicepremierul Vasile Dâncu, care a declarat ca în bugetul pe 2016 nu sunt bani necesari pentru o noua grila de salarizare. Pe de alta parte, seful statului a promulgat legea privind majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor.
Nemultumiri
„Deocamdata nu este nimic oficial si nu pot comenta cât timp nu se stie daca se va aplica sau nu. Este adevarat ca se creeaza nemultumire in rândul angajatilor care asteptau cu nerabdarea aceasta lege care ar rezolva discrepantele majore care sunt la momentul de fata intre salariati din aceeasi categorie socio-profesionala”, a declarat Aurel Cretu, presedinte Sanitas – Filiala Bacau. In Sanatate sunt angajati care desi ocupa aceeasi functie si desfasoara aceeasi activitate au venituri diferite pentru ca se tine cont de momentul angajarii, iar in cazul salariatelor care s-au aflat in concendiu de crestere a copilului nu au beneficiat de cresterile acordate in perioada respectiva. (G.P.)
Salarizare pe criterii de competenta
Presedintele PNL Bacau, Tudorita Lungu sustine ca astfel va fi mai mult timp pentru a discuta o grila de salarizare care sa fie bazata pe alte principii. „Premierul a anuntat ca salarizarea se va face pe criterii de competenta si performanta. Pentru a pune in aplicare o astfel de lege, trebuie un timp rezonabil de discutie si este evident ca va putea fi prinsa doar pe bugetul din 2017”, a spus Lungu. (A.G.)
„Un mare pas inapoi pentru România!”
„Va fi o mare problema. Sper sa nu se confirme aceste teme lansate pe piata pentru ca ar insemna un mare pas inapoi pe care l-ar face România. E clar ca daca vrem sa avem o administratie publica performanta aceasta trebuie sa fie just si corect platita. Nu putem pretinde sa se faca un act administrativ de calitate când oamenii nu au o perspectiva salariala si de cariera decenta. Repet, sper sa nu se confirme aceste teme”, a declarat deputatul Cosmin Necula, presedintele municipalei PSD Bacau. Social-democratul sustine ca nu se poate vorbi de „echivalenta” intre subiectul privind maririle salariale si cel al investitiilor in infrastructura. „Un guvern normal, responsabil, trebuie sa gaseasca solutia de a acorda cresteri salariale, iar proiectele de infrastructura sa le realizeze cu fonduri de la Bruxelles, ca tot avem specialisti de la Bruxelles”, a mai afirmat Cosmin Necula. (S.P.)
Invatamântul pierde foarte mult
Prin amânarea Legii salarizarii unitare, sistemul de invatamânt pierde foarte mult. „O sa ajungem in situatia, de la 1 ianuarie 2016, când salariul minim pe economie va fi de 1.200 lei, ca personalul nedidactic – ingrijitori, femei de serviciu, paznici, fochisti etc – sa aiba aceeasi salarizare cu personalul didactic debutant in sistem. Ceea ce nu este prea corect pentru ultima categorie de care vorbim”, a declarat liderul SLI Bacau, George Adrian Purcaru. In Legea salarizarii unitare un profesor debutant urma sa aiba un salariu brut de 2.600 lei, in crestere graduala timp de trei ani, iar un profesor cu o vechime de peste 40 de ani ajungea la o salarizare de 6.200 lei. „Deci toti angajatii din sistem pierd, si pierd foarte mult. Acum, un debutant are in jur de 1.100 lei salariu brut. Cert este ca singurele cresteri sigure sunt cele negociate de noi, respectiv cele de 5% in martie 2015, 5% in septembrie 2015, pe care le-am primit deja, si cele de 15% din decembrie 2015, pe care le vom primi”, a mai aratat liderul SLI Bacau. Nu este exclus ca in cazul in care nu se ajunge la vreo intelegere sa reapara miscarile sindicale. (R.N.)
In chinurile facerii
„Legea salarizarii unitare este mereu in chinurile facerii, cum s-ar zice. Cel mai probabil, nu sunt suficienti bani pentru a creste salariile tuturor bugetarilor. Asta ar putea fi explicatia. Noi, ca si minister, ne facem treaba si aducem bani la buget. Problema este cum se cheltuie acestia. Toata lumea vede si stie cum sunt cheltuiti banii. In orice caz, la discutiile la care am participat si eu, se zicea, la un moment dat, ca sa se etapizeze aplicarea legii salarizarii unitare pe 4-5 ani, pâna se va ajunge la procentele dorite”, a declarat Iulian Cerbu, liderul local al sindicalistilor finantisti afiliati la Alianta Sed Lex. (F.R.)