16 noiembrie 2024

Asociatiile – copiii vitregi ai primarului

Exista o lege a asociatiilor de proprietari, 230/2007. In ultimii ani au mai existat si alte acte normative in domeniu, cu numeroase modificari, care, la un moment dat, s-au batut cap in cap si au creat confuzii in desfasurarea activitatii lor. La toate acestea au intervenit si promisiunile aberante ale actualului primar, care, pentru a-si mai drege din popularitate, a promis bacauanilor caldura gratuita si scutirea de penalitati la sumele datorate CET. Luand de bune vorbele lui Stavarache, bacauanii s-au indatorat la asociatii prin neplata unor servicii, cu speranta ca ele vor fi achitate de Primarie. Dar cea mai mare lovitura a venit pe capul asociatiilor zilele trecute cand au primit somatii pentru plata penalitatilor istorice. aEste cea mai mare pacaleala, nici nu stiu cum sa o numesc, ne-a declarat Ioan Tarca, presedinte al Asociatiei nr. 51. Toti am fost prezenti cand ni s-a spus ca asociatiile vor fi scutite de penalitati, era un sprijin important pentru noi, pentru locatari. A fost o minciuna, dovada ca CET ne cere sa platim sume imense din anii trecuti. Noi nu le-am mai calculat, foarte multi membri din asociatii sunt pensionari, au veniturile calculate la sange, altii si-au schimbat domiciliul, au decedat, sunt plecati peste hotare. De unde recuperam banii? Ce fel de primar avem”, ne-a mai declarat presedintele Tarca. Asociatiile de proprietari au datorii la furnizori de peste 250 miliarde lei vechi, ceea ce a determinat CET si RAGC sa intrerupa furnizarea apei reci, a apei calde si a caldurii chiar in anotimpul de iarna. aEste saracie, pensiile sunt mici, numarul somerilor a crescut, veniturile scad si cresc taxele, de aici si imposibilitatea multor familii de a achita plata serviciilor. Nimeni in acest oras nu se intreaba ce se intampla, nimeni nu ne-a chemat sa discutam, sa vedem ce se poate face, deoarece trimiterea in judecata si confiscarea casei nu este o solutie”, declara Ioan Tarca.

Primaria care nu este



Prin Legea 230, Primaria, prin biroul specializat, are obligatia de indrumare si control a asociatiilor de proprietari. Functionarii platiti de cetateni ar fi trebuit sa ajute presedintii de asociatii, administratorii, cenzorii, dar si simpli locatari cu sfaturi si indrumari. N-au facut-o. Din discutiile cu presedintii de asociatii a reiesit ca in ultimii ani nu s-a facut nimic nici in domeniul controlului, dovada si numeroasele cazuri de frauda si delapidari de miliarde de lei din banii locatarilor. Exista asociatii din care au disparut fara urma peste doua miliarde de lei. Daca si-ar fi facut datoria Biroul Primariei, prin controale periodice sau la sesizarile proprietarilor, asemenea situatii ar fi fost evitate. Avand in vedere ca un expert privat solicita sume foarte mari (insuportabile pentru cei mai multi dintre locatari), angajatii Primariei au datoria sa ofere asemenea servicii bacauanilor.

Solutia – administratorii profesionisti

Tot dupa lege, Primaria ar fi trebuit sa organizeze cursuri de pregatire a administratorilor, de instruire si de profesionalizarea acestora. Dupa aproape patru ani de administratie Stavarache, mai putin de jumatate dintre administratori au atestat, conditie obligatorie in lege. Mai mult, concursurile pentru ocuparea acestor posturi au fost de cele mai multe ori simple discutii si apoi numirea pe alte criterii decat cele profesionale. La o intalnire cu reprezentantii asociatiilor, candidatul independent la Primaria Bacau Sergiu Sechelariu a pledat pentru o reala profesionalizare a administratorilor. aCred ca nu se mai poate, in 2008, sa mai mergem cu lucruri facute dupa ureche. Ne trebuie oameni calificati, instruiti, si asa le va fi mai bine bacauanilor. Eu consider ca Primaria, in colaborare cu AJOFM, ar trebui sa organizeze cursuri de calificare pentru meseria de administrator. In acest fel, vom avea siguranta unor servicii de calitate”, a spus Sergiu Sechelariu. Candidatul independent a dat ca exemplu Asociatia aArmonia” care, de cateva luni bune, cauta un administrator: aOamenii vor sa plateasca un salariu decent unui profesionist. Daca ar fi acum absolventi ai cursurilor, acum avea de unde alege, exista o rezerva.”

Asociatia nu este o pasare zburatoare

Ionel Dogaru, vicepresedinte al Ligii Asociatiilor de proprietari, dar si fostul presedinte au reclamat in numeroase randuri faptul ca primarul Romeo Stavarache nu le-a permis un dialog pe problemele asociatiilor, fiind amanati sau chiar dati afara din sediu. aSuntem buni doar atunci cand este vorba de alegeri, de voturi, dovada ultima intalnire cu primarul Stavarache, unde ni s-au promis iar, si iar, marea cu sarea, insa au trecut luni bune si nu se vede nimic. Noi refuzam orice politizare a activitatii noastre, dorim sa discutam de pe pozitii egale pe problemele locatarilor, a miilor de locatari pe care ii reprezentam”, ne-a declarat sub protectia anonimatului un presedinte de asociatie. Ce ar fi trebuit sa discute Liga Asociatiilor cu primarul municipiului? Ne-o spun asociatiile. Un dialog permanent, mai ales atunci cand se iau hotarari in CL care privesc asociatiile, locatarii. Primaria, primarul pot sa fie parteneri de dialog, nu permanent pe picior de razboi. In discutiile cu reprezentantii proprietarilor, candidatul independent Sergiu Sechelariu a pledat pentru o deschidere reala a Primariei catre asocitii, pe care le vede drept aparteneri sociali foarte importanti, atat in sensul receptarii problemelor bacauanilor, dar si ca eficienti colaboratori in rezolvarea acestora.” Sergiu Sechelariu mai considera ca asociatiile foarte mari ar trebui impartite in unele mai mici, pentru ca aniciodata nu poti conduce eficient un mastodont, din cauza lipsei de personal, de spatiu si timp.”

Primaria amendeaza locatarii

Dar bataia de joc la adresa asociatiilor de proprietari nu se opreste aici. Un program national, finantat in cea mai mare parte de Guvern, avea ca punct principal reabilitarea termica a locuintelor. Insa in Bacau nu s-a facut nimic pana acum, cu toate ca fondurile sunt pe circuit. Primarul Stavarache a tras de acest program pana in preajma alegerilor. Abia acum, in luna martie, s-a discutat in CL demararea lucrarilor de reabilitare. Ca o masura care poate ii mai aduce ceva voturi, s-a hotarat ca pentru locatarii care nu au posibilitati financiare, sa fie scutiti de la plata celor 30 la suta din costul reabilitarii care le revine conform legii. Este o masura cu caracter social, justificata chiar, insa este discutabil ca abia in 2008 a fost luata. Intarzierea nepermis de mult a determinat mii de locatari sa-si reabiliteze cu bani proprii locuintele, cu societati mai mult sau mai putin autorizate, ceea ce a condus la o imagine abaltata” a orasului, fiecare bloc fiind colorat dupa cum i-a trasnit constructorului sau locatarului prin cap. Culmea este ca, dupa mai multe luni, Departamentul specializat din Primarie, Politia Primariei s-au sesizat si au amenintat cu amenzi la adresa celor care nu au autorizatii pentru asemenea lucrari. Un alt obiectiv stabilit de CET, la care actionar majoritar este CL, se refera la distributia pe orizontala a agentului termic, operatiune facuta fara cap si fara coada, ceea ce a nemultumit locatarii, dar mai ales pensionarii.

Scris de Doina Mincu, Gheorghe Baltatescu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014