23 octombrie 2024
ActualitateBataia promisiunilor / Partidele au deschis cutia palavrelor

Bataia promisiunilor / Partidele au deschis cutia palavrelor

Fiind campanie electorala, toate formatiunile politice se intrec in promisiuni si planuri de viitor, in incercarea de a convinge un electorat deja saturat de doua decenii de vorbe goale. Guvernarile care s-au perindat, din 1990 pana astazi, au dat, toate, dovada ca nu sunt in stare sa respecte promisiunile facute alegatorilor. Prin urmare, procentul mereu in scadere al celor ce merg la vot este in mare masura justificat. Cu toate acestea, acum, in plina campanie electorala, promisiunile curg rau.

In 20 de ani, Romania a pus la punct doar cativa kilometri de autostrada. Acum, indiferent de coloratura politica, partidele inscrise in cursa pentru parlamentare promit cel putin 1000 km autostrada in decursul unui mandat. Plus salarii mari, pensii decente, sprijin pentru agricultori, sustinerea tinerilor si investitii masive in toate sectoarele economiei. Este un fel de „bataie a pestelui” ante-campanie.



Autostrazi la discretie

Fie ca sunt PNL, PD-L sau PSD+PC, politicienii pornesc „licitatia electorala” de la minimum 1000 km de autostrada in patru ani. Plus cam tot atatia kilometri de cai ferate. Daca este sa vedem cifrele din platformele electorale, PSD+PC se angajeaza la 1000 km autostrada si tot pe atat cai ferate. PD-L a supralicitat, oferind romanilor 1390 km autostrada plus refacerea integrala a drumurilor nationale si judetene. Liberalii (5 km autostrada in 4 ani) promit 1350 km de autostrada, ca sa fie undeva la mijloc, plus o parte a drumurilor nationale si expres. Banii, sustin toate formatiunile politice, nu ar fi o problema, pentru ca sunt fonduri europene, se pot contracta o serie de imprumuturi avantajoase de la BERD si asa mai departe. Dar pana acum…de ce nu s-a facut asa ceva?

Venituri mult mai mari

In plina criza economica, desi efectele la nivelul Romaniei inca nu s-au facut simtite pe deplin, toate fortele politice aflate in competitie promit cresteri substantiale ale veniturilor, indiferent de clasa sociala. Pensionarii, conform PSD+PC, vor avea venituri minime de 500 lei, la care se a adauga proiectul celei de a 13-a pensii si crearea unui fond in care va intra 1% din profitul marilor societati, in vederea majorarii veniturilor pensionarilor. PD-L a aruncat la inaintare pensii de 405 euro pana in 2012, iar PNL a propus 60% din salariul mediu brut, estimat la aproape 1800 lei. Salariile minime vor creste si ele, diferentiat, in functie de viziunea politica. PSD+PC avanseaza cifra de 1000 lei in 2009, in timp ce PD-L estimeaza cresterea la 1500 lei in 2012. PNL, mai modest, sustine un salariu minim brut de 600 de lei pentru 2009.

Tinerii, ca-n Rai

Tineretul, in viziunea principalelor formatiuni politice, va trai ca in Rai, indiferent cine si cum va castiga alegerile. Sute de mii de locuinte, sociale sau prin credit ipotecar, vor sta la dispozitia tinerilor. La asta se adauga sprijin pentru gasirea unui loc de munca, cresterea alocatiilor, credite avantajoase, garantarea continuitatii la serviciu si alte asemenea avantaje. Ce-i drept, singurii care au riscat sa avanseze niste cifre au fost PSD+PC, contracandidatii preferand doar declaratii mai generale. Alianta PSD+PC declara ca vor fi ridicate 400.000 locuinte, alocatiile vor ajunge la 200 lei, prime de 1000 euro de casa noua.

Disecarea PIB-ului

Dupa cum era de asteptat, toate partidele cu sanse reale inscrise in cursa eletorala au lansat promisiuni legate de imparteala tortului intitulat PIB. Bineinteles, prima chestiune legata de PIB tine de majorarea salariilor cadrelor didactice, propusa si votata de PSD+PC si PD-L. Liberalii nu au mentionat nimic in aceasta privinta, dar din moment ce si ei au propus 6% din PIB pentru educatie, la fel ca si contracandidatii, au achiesat la legea adoptata nu cu mult timp in urma. In ceea ce priveste sanatatea, social-democratii si democrat-liberalii propun din start 6% din PIB. Mai modesti, cei din PNL avanseaza 5,5% pentru 2009, dar pana in 2012 promit 7%.

Fiscalitate lejera

Si PNL, si PD-L declara ca vor mentine cota unica de impozitare, dar ca in anumite cazuri vor exista un fel de dispense de la plata darilor (scutire de impozit pentru profitul reinvestit, scaderea TVA pentru produsele agricole). PSD+PC propun doua cote de impozitare, in functie de venituri. Astfel, pentru salariile al caror cuantum este sub salariul mediu brut pe tara, impozitul ar urma sa fie de 10%, in rest mentinandu-se cota de 16% pe care o sustin si PNL si PD-L.

Promisiuni, promisiuni…

Toate partidele si-au mobilizat fortele, financiare si doctrinare, in incercarea de a convinge electoratul ca vor sa faca doar bine, ca nu intra vorba de coruptie si ca, bineinteles, vor fi depuse toate eforturile pentru prosperitatea si linistea natiunii. Salarii, pensii, locuinte, drumuri, educatie, sanatate, toate sunt cuprinse in ample programe, supuse discernamantului cetatenilor. Dar nici unul dintre partide nu spune, elementar, de unde vor veni banii. Criza este minimalizata. Nu de alta, dar lupta pentru ciolan este mai importanta in aceste momente.Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img