27 decembrie 2024

Voronetul Rusaiestilor

Bisericuta albastra din comuna bacauana Poduri – cu hramul „Sfintii Voievozi”- este un adevarat monument arhitectural din lemn – aflat pe un deal din catunul Rusaiesti, lacasul de cult adaposteste toata istoria locului – se presupune ca biserica a aparut odata cu satul pe la 1443, insa, o atestare documentara gasita de Directia de Patrimoniu arata ca ea dateaza inca din anul 1540 – legenda spune ca satul Rusaiesti ar fi fost intemeiat de mai multe familii care purtau numele Rusei – catunul Rusaiestilor este astazi parte integranta din satul Poduri

Am descoperit Biserica „Sfintii Voievozi” din comuna Poduri in ziua de hram a Asezamântului „Cuv. Dimitrie cel Nou”, care se ridica in imediata vecinatate a bisericii. Cum ajungi in catunul vechi, la o rascruce de drumuri, urci o ulita in catunul Rusaiestilor, pâna te intâmpina semeata o poarta de lemn, facuta in stil maramuresean, donata de familia Tiberiu Sova. La intrare te intâmpina oamenii bisericii in frunte cu preotul paroh Vasile Popa, despre care aflu ca i se datoreaza multe fapte bune petrecute in comuna. Pe chipul preotului tânar se citeste bunatatea, iar zâmbetul permanent pe care il afiseaza iti transmite un sentiment de liniste. Cu vocea-i blânda si vorba tihnita, preotul Popa are harul de a transmite sentimentul ca ai pasit in casa Domnului si parca toate grijile au ramas la poarta bisericii. Cuceriti de farmecul gazdelor, urcam cu piosenie treptele de piatra care traverseaza micul cimitir aflat la poalele bisericii, iar o data ce ajungi in vârful delusorului, in fata ochilor ni se arata o bisericuta albastra din lemn, in toata splendoarea ei. Locul pare sfânt, imbracat intr-o aura speciala, sentiment sporit si de razele calde ale soarelui care imbratiseaza biserica intr-o lumina aparte.



Comuna cu 13 biserici

Comuna Poduri strânge la un loc sase sate: Valea Sosii, Cernu, Bucsesti, Cornet, Negreni si Poduri. De-a lungul anilor, pentru cele aproximativ 8.000 de suflete cât are comuna, s-au ridicat 13 biserici. Nimeni nu poate spune daca acest numar inseamna mult sau putin, insa, cea mai pertinenta explicatie vine tot de la preotul Vasile Popa. „Acest lucru arata evlavia celor care au stat aici. Sunt aproape 100 de ani de la atestarea satului, iar acest lucru poate spune multe despre istoria localitatii si despre oamenii care au sfintit locul. Pe vremuri, atunci când se forma câte o mica comunitate, prima data se construia câte o biserica. Cel mai probabil asa s-a ajuns ca in Poduri sa existe 13 biserici”, declara preotul Vasile Popa. El spune ca slujeste si la biserica din centrul comunei, insa, atunci când tine slujba in bisericuta albastra de lemn il incearca un sentiment aparte. „Bisericuta este micuta si intotdeauna se umple de oameni. Acest sentiment de plenitudine ma face sa am alta traire aici”, spune duhovnicul.

Date istorice confuze

Datele cu privire la istoria locului se contrazic. Conform unui articol aparut in revista „Ateneul Bacau” din 1932, semnat de Grigore Tabacaru, biserica de lemn de la Rusaiesti ar fi fost ridicata in anul 1540 de Ionita Tataru si calugarul Catana. Intr-un anuar din 1936 se mentioneaza anul 1614 ca fiind cel al construirii lacasului de cult. In insemnarile lui Nicolae Stoicescu din „Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova”, biserica este plasata undeva in secolul al XVIII lea. Astfel de trimiteri face si cercetatorul bacauan Dorinel Ichim, autorul unui amplu studiu despre bisericile de lemn din Bacau. El sustine ca planul si inscriptiile de pe vechile strane ale bisericii sunt din anul 1729, ceea ce ne duce cu gândul tot la secolul al XVIII-lea. Cert este faptul ca biserica este una dintre cele mai vechi constructii de lemn din Moldova, iar faptul ca a fost vopsita in culoarea cerului ii da o nota aparte. In anul 1996, preotul Constantin Florariu a sporit frumusetea lacasului de cult vopsindu-l in albastru. De atunci, oamenii locului i-au spus Voronetul Rusaiestilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img