20 octombrie 2024
ActualitateImaginea lui Stavarache bate normele UE / Hala de lactate a ajuns...

Imaginea lui Stavarache bate normele UE / Hala de lactate a ajuns jucarie electorala

Primarul Romeo Stavarache a demonstrat inca o data ca nu are nici priceperea, nici taria necesara pentru a conduce un oras ca Bacaul. Dupa ce a bulversat Piata Centrala si Piata Sud prin decizia de a inchide principala hala de lactate a orasului, a dat inapoi din motive electorale. Decat sa piarda la capitolul imagine, prefera sa-si incalce propriile hotarari si chiar normele UE.

In stilul care a devenit bine cunoscut bacauanilor, Stavarache emite decizii, le apara vehement pana la un punct si renunta brusc la ele, ca un copil care sparge de pereti jucaria pentru care a plans si a batut din picioare. Hotararile sale sunt la fel de ferme ca si promisiunile cu care i-a acoperit pe bacauani si de care s-a ales praful. Cel mai recent exemplu este cel al halei de lactate din Piata Centrala. Un proiect promis de candidatul Stavarache in desele sale peregrinari prin piata, inainte de alegerile din 2004. Numai ca, atunci, promitea conditii de comert demne de Uniunea Europeana spre care tinteam, fara insa a uita sa ii asigure pe comercianti ca nu isi vor pierde locul de munca si nici nu li se va sabota afacerea. Dupa ce s-a vazut instalat in primarie, Romeo Stavarache a dat inainte cu modernizarea, fara prea multa vlaga, insa, dar si-a dat arama pe fata si nu le-a mai acordat nicio atentie celor care de multi ani castigau o paine in hala de lactate. „O sa va dam afara pe toti cei care ati intrat in hala pe vremea lui Sechelariu, asa am fost amenintati. Dupa alegeri, ori de cate ori am incercat sa discutam cu Romeo Stavarache, nu ne-a mai primit”, ne-au declarat administratorii societatilor Excelent Service SRL, Pradmar SRL si Vamar Dent SRL. A urmat un joc de-a soarecele si pisica. Ba se inchidea piata, ba nu. Contractele se prelungeau cate o luna, cate doua, pentru a-i tine in stres pe proprietarii chioscurilor din hala si a-i determina sa se dea batuti si sa se mute. Unii dintre ei au cedat presiunilor psihice. Un grup de cinci societati comerciale a ramas pe baricade, decis sa-si apere munca.



Voturile cantaresc mai greu decat normele UE

In ianuarie, s-a anuntat ca de la 1 februarie piata se va inchide. Comerciantii au fost somati sa-si faca bagajul, in caz contrar riscand sa fie evacuati fara menajamente. In disperare de cauza, administratorii celor cinci societati comerciale (cele trei de mai sus, la care se adauga SC Dannik Trading SRL si SC Rovidacos SRL) au actionat primaria in judecata. Primarul a fost notificat si a luat inca una din deciziile sale dictate parca de adierea vantului prin salcii. A amanat modernizarea halei de lactate pana la 1 iulie. Motivatia deciziei miroase a socoteala electorala mai ceva ca butoaiele de varza primavara. Pai, daca primaria ramanea ferma pe pozitii si inchidea hala, in numele normelor UE, lacatul nu ar fi stat prea mult pe usa, ca-l zbura ordonanta presedintiala. Comerciantii s-ar fi intors la locul lor, dar numai pana cand se solutiona litigiul in instanta. Fiind vorba de ditamai Primaria Bacau si al sau sef, justitia s-ar fi miscat, e sigur, mai repede decat in cazul amaratilor ce-si cauta cu anii dreptatea. Ce s-au gandit, asadar, capetele luminate din primarie? Nu-i prea intelept si de folos imaginii primarului sa inchizi piata in preajma Pastelui, sa inghesui carnea si branza in celelalte piete ale Bacaului si sa-i obligi pe alegatori sa bata orasul pentru o coada de miel. Nici dupa Paste nu-i vreme de modernizare, campania electorala umbrind de departe toate normele UE. Asa se face ca, nici acest proiect dintre multele si maretele visate dar nerealizate de Romeo Stavarache nu va deveni realitate in mandatul sau. O alta certitudine este aceea ca proiectele primariei si banii cheltuiti pe studii si licitatii nu fac doi bani in fata imaginii primarului Stavarache si a calculelor sale electorale.Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img